Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Alimenty a pelno letnie dzecko i szkola zaoczna

Polecane posty

Gość gość

Jak Sad to odbiera moze ktos mial cos z tym wspulnego chcalbym wiedzec czy takie dzecko moze liczyc na alimenty itd itp.....

Gość gość
Napewno 400 zl dostaniesz

Gość gość
Jeśli dziecko nie ukończyło 26 lat i nadal się uczy, rodzice mają obowiązek pomagać finansowo. Na pewno nie będą to wysokie alimenty, skoro to szkoła policealna (czyli darmowa albo niskie czesne) i w trybie zaocznym (czyli jest możliwość podjęcia pracy).

Gość gość
No tak ale moje pytanie jest ile mi zasadza biorac pod uwagie ze zarabiem najmniejsza krajowa ?

Gość gość
Długo zarabiasz najniższa krajowa?

Gość gość
Od stycznia a pozew o alimenty mam od marca

Gość gość
A sprawe o alimenty bede mial we wtorek

Gość gość
Nie jest ważne ile zarabiasz obecnie, ale ile mógłbyś zarabiać, gdybyś chciał :P.

Gość gość
Tutaj nikt ci nie powie, ile alimentów ci zasądzą. To już zależy od sędziego, który weźmie pod uwagę twoją i dziecka sytuację.

Gość gość
Nie mogie wiecej zarobic mam wyksztalcenie podstawowe

Gość gość
To, że masz tylko podstawówkę nie oznacza od razu, że jesteś głupi i leniwy :P. Są ludzie po podstawówce, którzy radzą sobie w życiu.

Gość gość
Tak ale ja nie .Pozatym ty jestes stronicowy nie jestes w stanie przysadzic uczciwych alimentow i w takim razie twoja opinia mnie nie obchodzi

Gość gość
A to dziecko ma przecież wykształcenie średnie i duuużo czasu. Więc również może zarobić co najmniej najniższą krajową - prawda? Czyli - wysokość alimentów = 0 zł.

Gość gość
Gosc 15 12 Masz racje popieram oby tak bylo .We wtorek bede mial spraw ciekawe czy Sad tez bedze tego zdania

Gość gość
Do sądu to trzeba iść przygotowanym. Bo jak pójdziesz, usiądziesz, pomruczysz pod nosem - to ci przyj/bią z tysiaka. A ty jak sie przygotowałeś? Odpowiedziałeś chociaż na pozew? Czy idziesz na luzaka z wiarą że sąd to wszystko za ciebie załatwi i wyda wyrok jaki sobie wymarzyłeś?

Gość gość
Od stycznia zarabiasz najniższą, a wcześniej ile zarabiałeś?

Gość gość
Odpowiedzala na pozew moja adwokatka jestem przygotowany od stycznia zarabiam najmniejsza krajowa wczesniej tez pracowalem jako kierowca autobusu i zarabialem najmniejsza krajowa i to na umowe zlecenie

Gość gość
Pozatym alimenty na niepelnoletnie dzecko uwazam sa sluszne i sprawiedliwe ale alimenty na pelnoletnie dzecko uwazam za niesluszne i za niesprawiedliwe

Gość gość
Zuch-chłopak. Sponiewieraj tę sukę i jej pomiot leniwy, a pazerny.

Gość gość
Przepisy alimentacyjne zmieniono kilka lat temu, żeby ograniczyć możliwość żerowania dorosłych dzieci na rodzicach. Zgodnie „K.r.o.”), rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku (art. 133 § 2 K.r.o.). Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się (art. 133 § 3 K.r.o.). A to ma miejsce w twoim przypadku - skoro zawaliłeś wcześniej szkołę to jest duża szansa na to, że sąd nie przyzna prawa do alimentów, szczególnie że szkoła zaoczna umożliwia pracę

Gość gość
Taki mam zamiar to zrobic ale jestem ciekawy moze ktos juz przez to przechodzil chcalbym wiedzec na co mogie liczyc czego sie spodzewac jakie pytania zada Sedza itd itp.....

Gość gość
A to podwyżka czy pierwsze?

Gość gość
Jak na razie syn niezdal matury i po szkole sredniej zapisal sie do szkoly zaocznej w drugiej klasie mial ponad 320 h opuszczonych godzin i czy to wszystko bedzemialo jakis wplyw na wyrok .Co mowic na swoja korzysc to bedze moja pierwsza sprawa w Sadze prosze o rady

Gość gość
To wszystko powinieneś mieć zapisane w odpowiedzi na pozew. A co mówić - prawdę. Bo jak nakłamiesz to cie jeszcze zamkną ;)

Gość gość
Naprzyklad za co moga mnie zamknac

Gość gość
Za kratki.

Gość gość
gość dziś Jak na razie syn niezdal matury i po szkole sredniej zapisal sie do szkoly zaocznej w drugiej klasie mial ponad 320 h opuszczonych godzin... x To na pewno jest twoja krew :P. x ...to bedze moja pierwsza sprawa w Sadze... x To niby z czego to dziecko utrzymywane było wcześniej ? Nigdy nie płaciłeś na nie alimentów ?

Gość gość
Placilem ale alimenty ustaly za porozumieniem stron jakies 10 miesiecy temu ale teraz ponownie zlorzyl zapisal sie do szkoly zaocznej i zlorzyl wniosek o alimenty

Gość gość
Sąd rozważając zasadność alimentowania dorosłych dzieci przez rodzica, przede wszystkim bierze pod uwagę fakt, czy dziecko uczy się, czy zdobywa zawód, oraz czy nauka, którą pobiera uniemożliwia podjęcie pracy zarobkowej. Sąd bada wówczas plan zajęć dziecka, ich rozkład, oraz inne okoliczności, które świadczą o tym, czy dziecko może osiągnąć własne dochody. Ważną okolicznością są nadto starania o pozyskanie zatrudnienia, niemożność jego wykonywania przez uprawnionego i predyspozycje zarobkowe dziecka dorosłego.

Gość gość
Tak tyle to i ja wiem ale ja chce konkretna odpowiedz oczywiscie mniej wiecej ile mi zaklepie Sad 200 zl 300zl 100zl 0 zl itd itp ?