Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cukrzyca ciążowa a wizyta u diabetologa

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 32tyg i dopiero Ginekolog rozpoznał cukrzycę (po 3 krzywych cukrowych). W moim mieście na nfz przyjmuje tylko jeden diabetolog, termin wyznaczył mi na 31 maja czyli praktycznie będę w 35 tyg. Prywatnie nie przyjmuje nikt, ale to i tak bez sensu bo muszę dostacglukometr i receptę na paski a prywatnie nikt mi tego nie da. Czy któraś z was miała tak samo?

Gość gość
To rzeczywiście późno. Ja od razu dostałam skierowanie do szpitala na badanie profilu glikemii, do diabetologa w ogóle nie chodziłam, miałam tylko jedną rozmowę w szpitalu. Jeśli musisz czekać to może po prostu sama trzymaj dietę. Zero słodyczy, smażonego, mało soli. Jedz małe porcje, ale często - co 2 godz. Ja miałam zalecone jeść 7 posiłków dziennie - śniadanie, II śniad, obiad, podwieczorek i trzy kolacje. Ostatnia mala przekąska o 22 żeby do rana nie spadł za bardzo cukier. W każdym posiłku powinny być węglowodany np. chleb, kasze, makarony oraz warzywa. Mogłam jeść np. kopytka ale z surówką. Dziwne ze musisz tyle czekać, bo czasem konieczna jest insulina.

Gość gość
Miałam to samo. Zrobiłam aferę. W 7 miesiącu wykryto podwyższony cukier i cholestaze. Dzwonię do recepcji a baba na mnie z morda że co ona poradzi, najbliższy termin miałabym dopiero po porodzie! Zadzwoniłam do NFZ, za 5minut miałam zadzwonić znowu na recepcję, za 2dni miałam wizytę. Miałam nerwów, ale wyklocilam się. Uwierz mi ze są miejsca, tylko im się nie chce więcej pacjentek przyjmować. Babka z NFZ opieprzyla je ostro za to. Radzę Tobie zrobić to samo. Zadzwoń znowu na recepcję, powiedz ze to jest skierowanie w trybie pilnym. Nagrywaj w razie czego rozmowę. A jak to nie pomoże to dzwoń do NFZ. Nie będziesz musiała im tłumaczyć czym grozi Cukrzyca

Gość gość
Ja insuliny nie brałam ale też najpierw położyli mnie do szpitala. Czasem tylko dieta wystarczy ale leżały dziewczyny co bez insuliny żyć nie mogły. Mi wystarczyło zdrowe odżywianie. Jaki wynik tej krzywej? Ale na Twoim miejscu zrobiłbym aferę tak jak ja zrobiłam. Wystarczylo

Gość gość
Dzieki troche mnie podnioslyscie na duchu. W takim razie dzwoniedo nfz

Gość gość
I ostro z nimi, bo inaczej nic nie wskorasz I daj znać jak tam.powodzenia