Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość G0CHA

Jak zdezynfekować pralkę?

Polecane posty

Gość G0CHA

Mam ostatnio spory problem z pralką. ubrania, które są w niej prana zaczynaja napradę śmierdzieć. Wiecie może, w jaki sposób mógłbym taką pralkę zdezynfekować?

Gość gość
Puść ją bez proszku na krótkie pranie, wlej bielinka do zasobnika na proszek i gotowe.

Gość gość
Znalezione w necie: 1 Włącz program czyszczący pralkę. Jeśli go nie masz, czytaj dalej... 2 Spryskaj pralkę wybielaczem w miejscach, gdzie jest widoczny grzyb. Pozostaw na pół godziny, a następnie wytrzyj. Wybielaczem wyczyść również dozownik na proszek. 3 Do środka pralki wlej 2 litry octu spirytusowego i wsyp odkamieniacz do pralek. Ustaw na najwyższą temperaturę i włącz pranie (z pustym bębnem, bez ubrań). Możesz również użyć 2-3 opakowania kwasku cytrynowego i 2 szklanki octu, a następnie włączyć puste pranie w wysokiej temperaturze. Dobrym sposobem jest również zrobienie prania z pustym bębnem dodając pół kg sody oczyszczonej i ustawiając temperaturę na 90 stopni C. 4 Wyczyść filtr pralki (w nowszych pralkach może go nie być).

Gość gość
Wiem, że można użyć sody oczyszczonej albo kwasku cytrynowego. Dobry artykul o tym widziałem na matrixmedia. Poszukaj, bo to jakoś ostatnio było.

Gość gość
jakieś 2 tygodnie temu zaserwowałem swojej pralce konserwację bębna i grzałki. 10 butelek octu i program na 90 stopni, powtórzone 2 razy (pierwszą kąpiel zlałem do miski i przez szufladkę wlałem z powrotem) Polecam tak robić raz na 2-3 lata. Lepiej wydać te 20 zł na ocet niż 1500 na nową pralkę.

Gość gość
Są proszki do czyszczenia pralek. Ale jak wyżej - puste pranie na 90 stopni, może być sama soda, może być sam ocet, a może być ocet+soda bezpośrednio do bębna. Miałam ten sam problem i pomaga w stu procentach.

Gość gość
ja kupuje płyny dr. beckman czy bryza koszt ok . 10 zł wlewasz płyn do szufladki na proszek i wybierasz program z temperaturą 90 c pralka po takim procesie jest czysta higieniczna i bardzoo ładnie pachnie

Gość gość
Dokładnie. Do tego możecie jeszcze użyć wybielacza, jesli na uszczelce pojawiła się pleśń. W matrixmedia maja sporo takich artykułów o pralkach, więc jak masz jeszcze inne problemy, to spokojnie znajdziesz tu odpowiedzi.

Gość gość
A powiedzcie mi czy jak smierdzi mi pranie mimo dodania proszku i plynu do plukania to raczej cos jest nie tak z pralka?

Gość Koalja
Nie slyszalam o takiej funkcji :( a by sie przydala

Gość modelinaaa
prawdopodobnie tak. polecam patent z kwaskiem cytrynowym. z mojej pralki unosił się taki nieprzyjemny zapach i po kwasku przeszło. teraz regularnie sobie robie taki mały przegląd pralki