Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy badanie stetoskopem może wykryć

Polecane posty

Gość gość

Np raka płuc? Tzn podejrzenie czegoś złego np guza w płucach. W tygodniu mam badania okresowe i panikuje ze coś mi wykryje. Nie mam żadnych objawow typu kaszel duszności. Ale nigdy nic nie wiadomo. Jestem mega panikara i mam fobie lekarska :-(

Gość gość
I tak kazdy predzej czy pozniej zdechnie wiec zycie nie ma totalnie sensu

Gość gość
Jeśli lekarz każe Ci szeroko rozłożyć nogi i bo iedzieć aaaa, to może coś zobaczyć.

Gość gość
Up

Gość gość
Stetoskopem raka ? no chyba żeby tam w środku uprawiał jakieś harce ... Kobieto ile ty masz lat że tak głupie pytania zadajesz ?

Gość gość
No gdzieś czytałam ze guz w płucach może powodować różne sszmery świsty itp. Inea szmery są przy zapaleniu płuc inne przy zapaleniu oskrzeli a jeszcze inne przy guzach. Ale być może to dopiero można wykryć jak choroba daje inne oznaki typu kaszel.

Gość gość
Mogą być objawy typu ściszonych szmerów, ale wtedy lekarz zleca Rtg

Gość gość
Szmery? Chyba w głowie, w pierwszym etapie raka płuca większość lekarzy daje antybiotyki i leczą na zapalenie płuc lub oskrzeli, gdy nie przechodzi to dopiero wtedy dają łaskawie na przeswietlenie płuc, widoczny na zdjęciu guz powoduje skierowanie do pulmonologa i zaczyna się początek drogi krzyżowej. Mój siostrzeniec jest aktualnie po usunięciu jednego płata płuca. Zanim do tego doszło przeszedł koszmar. Najlepiej upominac się o skierowanie na przeswietlenie płuc raz na rok,kiedyś to było obowiązkowe, dzisiaj trzeba się prosić, a można uratować wiele osób. Profilaktyka i jeszcze raz profilaktyka.

Gość gość
A jakie objawy miał Twój siostrzeniec? Ile ma lat? Mi w sumie nic nie dolega kaszlu nie mam. Ale panikara jestem.

Gość gość
Uporczywy kaszel, gorączka raz była raz nie. Rodzinny dawał antybiotyki przez blisko miesiąc. Aha jeszcze pobolewaly go plecy ( pod lopatkami) no i dużo flegmy ( na szczęście bez krwii) Diagnoza przyszła w październiku ubiegłego roku, dwa tygodnie temu usunięto mu jeden płat płuca. Ma 34lata, dwoje małych dzieci, walczył i walczy z niesamowitą determinacją, ma w nas ( bliskich) bardzo duże wsparcie. Jutro wraca do domu,operacja odbyła się nową metodą bez otwierania klatki piersiowej, operowal doc.Zielinski w Zakopanem.