Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kot nagle agresywny

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego kot jest nagle agresywny? Moja kotka dzisiaj mnie zaatakowala, wbila sie pazurami w moja noge i mam rany w kilku miejscach :-( Taka sytuacja zdarzyla sie juz ok. 2 miesiace temu... Kotka jest normalnie bardzo spokojna, niewychodzaca. Czy to moze oznaczac, ze jest chora i cos ja boli?

Gość gość
Raczej poluje na poruszajace sie nogi albo chce sie wspinac jak po drzewie. Moze ma za malo obiektow do wspinania? Nasza wychodzi a i tak z luboscia czai sie w 2 miejscach i napada na otwieraczy konserw.

Gość gość
W domu jest drzewko do sufitu, jest tez drugi kot i jak mam czas to wieczorem sie z nimi bawie. Kurcze, sprawdzalam teraz noge, mam rany w 6 miejscach :-( Nie mam pojecia co jej sie stalo, ale zaczynam sie jej bac. W tygodniu pojde z nia do weterynarza, moze cos ja boli.

Gość gość zawadiaka
Kot, to z natury drapieżnik, więc takie zachowanie to raczej zwykły instynkt drapieżnika.

Gość gość zawadiaka
A jeszcze coś mi przyszło na myśl, może to zazdrość - wiem brzmi śmiesznie, ale moja raz taki numer odwaliła jak własnie z zazdrości, że innemu zwierzakowi poświęciłam uwagę a nie jej.

Gość gość
Z ta zazdroscia to moze sie zgadzac, bo byl dzisiaj u mnie chlopak. Ostatnim razem jak kotka mnie zaatakowala to tez byl u mnie (przyjezdza w weekendy). Moze to ma jakis zwiazek z ta agresja, chociaz to raczej dziwne, bo kotki znaja mojego chlopaka juz dlugo i nagle teraz takie akcje.

Gość gość zawadiaka
Ale to nie chodzi czy znajomy, czy obcy, tylko o odczucie że komuś innemu poświęcasz czas, zainteresowanie itd. a powinnaś jej, w końcu w jej główce Ty należysz do niej ;) No ale nie twierdze, że to na 100% jest przyczyną.

Gość gość
;-) No w sumie to ma sens co piszesz. Mam nadzieje, ze nie jest chora i ze nie bede musiala z nia isc do kociego psychologa :P

Gość gość zawadiaka
Koci psycholog - dobre :)

Gość gość
Zawsze warto sprawdzać takie rzeczy. Na pewno powinnaś iść na wizytę kontrolną do weterynarza. Ja ze swoją zawsze chodzę do http://www.weterynarze.pila.pl/ i nigdy nie zawiodłam się na tej lecznicy.

Gość gość
kot poluje na nogę, łapie, obejmuje łapami, a potem się wgryza. Znam to. Często wyskakuje z ukrycia, żeby zaskoczyć ofiarę, na którą poluje i to może być czasem właściciel drapieżnika. Nie przejmuj się, odkryj w nim tygrysa. Niestety taka częsta kocia przypadłość. To tylko instynkt łowiecki, ale warto zbadać kota, czy coś się za tym nie kryje, ale nie sądzę ☺

Gość gość
U nas w rodzinie zawsze były koty, różnych ras i dachowce też. Niektóre tak robią, jest to uciążliwe trochę, trzeba uważać czy się gdzieś nie czai. Moja ciocia się wystraszyła, że kot ma niewydolność nerek i zrobili mu wszystkie badania, ale w porządku. Ma 3 koty i jeden z nich tak robi co jakiś czas. Upatrzy sobie ofiarę i hop na nogę. Z ukrycia, albo jak za kimś idzie