Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ksiądz odmówił chrztu, co robić...

Polecane posty

Gość gość

Mam dwójkę dzieci i nie mam ślubu z partnerem. Ksiądz z parafii nam odmówił bo powiedział że musi być ślub. Poszliśmy do innej parafii i ksiądz nie widzi problemu by ochrzcić...nie rozumiem- jeden może a drugi odmawia. Ale na chrzest w innej parafii jest potrzebna zgoda od księdza ale jej też nie dostaliśmy. czy był ktoś w podobnej sytuacji

Gość gość
Po co chcesz ochrzcić dziecko skoro nie chcesz wziąć ślubu? Chrzest dziecka jest naturalną konsekwencją przyrzeczeń małżeńskich.

Gość gość
Nie mówię że nie chce ślubu. Planujemy ale jak będzie za co zrobić.ksiedzu Na chrzest daj, na ślub tez- nie ma nic za darmo.

Gość gośćikra
No taka niestety jest ta "wiara za pieniądze". Ja z moim partnerem żyjemy juz bez ślubu ponad 4 lata. Co prawda nie mamy dzieci. Jak do tej pory nie chcemy nawet planować ślubu. Jeśli będziemy mieć dziecko i będziemy w takiej sytuacji jak Ty to zrezygnujemy ze chrztu... Nie ma przepisu, że trzeba ochrzcic człowieka w konkretnym czasie. Zawsze możecie to odłożyć na później.

Gość gość
bez pzrzesady, ile moze kosztowac skromny slub bez bajerow...

Gość gość
Ksiądz ma prawo odmówić dania chrztu według własnych przekonań. Teoretycznie ma rację - nie macie zamiaru wychowywac dziecka w wierze więc on, według własnego sumienia, może nie udzielić chrztu

Gość gość
A co ma wychowanie dziecka do chrztu? Ty wiesz po co jest chrzest?

Gość gość
Sytuacja z mojego doświadczenia: Datek na chrzest dużo większy to i zdanie ksiądz może zmienić... W rodzinie miałam podobna sytuacje i kwota z dwoma zerami była zbyt mała, ale już z czterema była ok... Brak słów niestety.

Gość gość
Tak racja odłożyć na później. Ksiądz mówił że jak chore to by ochrzcił a że zdrowe to nie. Czemu dzieci mają odpowiadać za grzechy rodziców..

Gość gość
Księża są aby z powołania, Bóg ich osadzi

Gość gość
Nadal nie wiem, po co chcecie chrztu dziecka, jesli zyjecie tak dlugo bez slubu ( czyli w grzechu wg KK)

Gość gość
A skąd wiesz ile żyjemy razem ? I powiem że w połowie marca się przeprowadziłam do niego. To jakie długo

Gość gość
Zapewne chca ochrzcic "na wszelki wypadek" - bo jak dziecko dorosnie to moze bedzie chcialo slub koscielny Wiec radze do kompletu dziecko rowniez obrzezac - bo moze spotka zydowke czy arabke to bedzie mial jak znalazl!

Gość gość
nie sluchaj Autorko tych p*****l ze ksiadz ma prawo Wam chrztu odmowic otoz nie ma i gowno go powinno obchodzic czy macie slub czy nie klechom chodzi wylacznie o KASE z waszego slubu-proste i zgrywaja panow wielkich ja wierze w Boga ale klerow nienwidze ten ksiadz co nie chce waszego dziecka ochrzcic ma zapewne sporo za uszami,oni sie bawia za WASZE pieniadze,chlaja,a czesto prowadza regularne zycie seksualne z d******* czy tez z kobietami tzw normalnymi,zdejmuje taki koloratke,wsiada w bryke (oczywiscie droga i z bajerami)i jedzie do pobliskiego miasta na balety oni czyli ksieza maja ludzi za nic,odmawiajac sakramentu jakim jest chrzest ponizaja was jako RODZICOW i wasze DZIECKO czyniac WAs jako rodzine gorszych od siebie robia to zeby WAm pokazac,kto tu rzadzi to tyle PS.wiele lat temu w PL tez mialam taka sytuacje w duzym miescie klecha jedne z drugim mi odmowili chrztu,kazali najpierw wziasc slub Moje drugie dziecko urodzilo sie w kraju,w ktorym ksiadz ma miejsce w kosciele i nie ma prawa bruzdzic z ambony o polityce moja corka zostala ochrzczona bez zadnego problemu,mimo ze nie mama slubu koscielnego nie bylo co laska czyli 500 sie nalezy tylko 30 czy 40 euro zaplacilam w sekretariacie -dostalam paragon-a cena dotyczyla wydanie swiadectwa chrztu+jakas tam oplata mozna? tak tylko nie w PL gdzie klecha mysli ze jest kims lepszym od nas

Gość gość
głupoty piszesz bo kler w niemczech siedzi cicho bo został przkupiony pieniedzi panstwowymi

Gość gość
Tak nienawidzicie klechow a sami im wasze dzieci w lapy pchacie!!! Nie rozumiem - lubicie byc gnojeni i traktowani jak goowno??? Nie umiecie zyc bez bata???

Gość czyż nie
ja myślę, że to prowokacja bo nie można ochrzcić dziecka w innej parafii niż w tej do której się należy

Gość gość
Ja mam slub cywilny i dziecko nastoletnie bez chrztu, bez komunii itd. I jakos zyjemy szczesliwi i zdrowi ...

Gość gość
Ja tez! Cudownie zyje sie bez tego katolickiego garba!

Gość gość
mnie jest obojetne z jakiego powodu kler w Niemczech siedzi cicho dla mnie wazne ze ksiadz nie cha sie do mnie na tzw kolede zeby przytulic kilka stow,oraz ze mnie nie umoralnia.Jak przychodze po chrzest,uzgadniamy termin place skladke i tyle,i wali mnie to z jakiego powodu,nie maja prawa d**y truc ludziom i tak jest ok,a nie zgrywanie pana bo on chrztu nie udzieli chamstwo i tyle zreszta wszytsko ma swoja cene -jak klechowi posypiesz to ci zrobi chrzest komunie i bierzmowanie w jednym

Gość gość
Bardzo mi ulżyło po twoich słowach. Dzięki wielkie. Masz rację tylko kasa i kasa. Nie rozumiem jak można odmówić takiemu małemu maleństwu..

Gość gość
To jest muj pierwszy i trzeci kanał, wcześniej zrobiłem drugi i zupełnie hobbistycznie publikowałem krótkie angielskojęzyczne i ruskie skecze, także pojawiałem się w domach kolegów. Było fantastycznie, i z takim też zamierzeniem powstał kanał który teraz jakimś trafem ogląda ponad 1 3000 tysięcy osób. Zmieniło to trochę sposób w jaki podchodzę do teg (staram się być bardziej systematyczny, dobry, miły, serdeczny, ciepły, słodki, kochający ), ale ważne jest też dla mnie żeby to co mi robią, podobało się także mi.

Gość gość
O ile temat nie jest prowokacją, to: Po ki wacek idziesz do księdza i wykłócasz się o chrzest skoro wg katolickiego prawa kanonicznego chrztu może dokonać KAŻDY - nawet niechrześcijanin, byle w dobrej wierze. A robi się to tak: polewając głowę dziecka trzykrotnie wodą wypowiada się słowa "(imię dziecka) Ja ciebie chrzczę w imię Ojca (woda) i Syna (woda) i Ducha Świętego (woda)". Koniec ceremonii, dziecko ochrzczone, świadkowie i chrzestni zaświadczą. Chrztu się nie powtarza, ksiądz może się bujać.

Gość gość
Niech się buja ale papier musi być że ochrzczone..jak to zrobić

Gość gość
nagrać i pokazać nagranie w kancelarii kościoła z żądaniem wydania świadectwa a jak nie to do kurii, zresztą po co ten papier?

Gość gość
Papier by dziecko do komunii przystąpiło ...itp

Gość gość
Plujecie na tych zlodziei i pedofilow a potem kase im wciskacie i prosicie na kolanach o te durne sakramenty - glupie polskie plemie!!!

Gość gość
Bez złości koleżanko. Nikt na kolanach nie prosi. Po prostu chce by dzieci nie wyróżniały się od pozostałych.

Gość gość
I dlatego pasiesz pedofilska mafie? Bo "co ludzie powiedza"???

Gość gość
Znaleźć innego księdza w innej parafii.