Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Robienie zdjęć w Rossmannie.

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny. Byłam dzisiaj w Rossmanie. Zauważyłam nowe farby pastelowe colorista i chciałam wysłać przyjaciółce ponieważ ona ma do sklepu daleko a lubi kolorowe włosy. Zrobiłam dwa zdjęcia dwóch kolorów i nagle podszedł do mnie ochroniarz mówiąc że mam schować telefon bo można zrobić tylko jedno zdjęcie. Mam teraz pytanie bo mnie bardzo ciekawi, czy w regulaminie sklepu jest coś o robieniu zdjęcia?

Gość gość
Przeczytaj ponizszy tekst , masz tutaj odpowiedź : - Sprzedawca ani pracownicy ochrony nie są uprawnieni do domagania się od kupującego okazania, a tym bardziej wydania im telefonu komórkowego, jak również nie mogą oni żądać usunięcia konkretnego zdjęcia czy też zamieszczonej na telefonie aplikacji - tłumaczy Krzykowski. - Działania takie są bezprawne, naruszając między innymi prawo konsumenta do własności jego telefonu oraz znajdujących się tam utworów czy aplikacji. Personelowi sklepu nie przysługuje również prawo do egzekwowania żądania opuszczenia sklepu przez klienta. Uprawnienie takie mają bowiem wyłącznie licencjonowani pracownicy ochrony i to w ściśle określonych sytuacjach, na przykład w razie zakłócenia porządku. W przypadku przymusowego wyprowadzenia klienta ze sklepu jego personel naraża się na zarzut naruszenia nietykalności cielesnej konsumenta, co stanowi przestępstwo (art. 217, 217a kodeksu karnego). W przypadku zatrzymania klienta robiącego zdjęcia lub skanującego pracownicy sklepu mogą zostać nawet oskarżeni o pozbawienie go wolności (art. 189 kodeksu karnego). Wszelkie groźby kierowane do klientów, w szczególności groźba wezwania policji, mogą zostać uznane za zabronione groźby karalne (art. 190 kodeksu karnego). Wobec konsumenta, który wbrew zakazowi robi zdjęcia lub skanuje produkty, nie może być także zastosowana, jako pewnego rodzaju "kara" za jego niewłaściwe w ocenie pracowników sklepu zachowanie, odmowa sprzedaży wybranych przez niego artykułu. Taka reakcja personelu sklepu może bowiem stanowić wykroczenie sprzedawcy zabronione przez kodeks wykroczeń (art. 135 kodeksu wykroczeń).

Gość gość
Dobrze wiedziec

Gość gość
ha ha ale pacan chciał udawać stróża prawa, ale głupotą zabłysnął :D że jedno mozna zrobić, a dwóch nie :D

Gość gość
Paragraf 189, dobrze wiedziec, nieraz nie pozwolono mi zdjecia zrobic w sklepie :(

Gość gość
Oni wszyscy udaja ochroniarzy , zaden nie ma licencji , gdy was taki zaczepi to zapytajcie czy ma licencje i zadzwonisz zaraz na policje na niego

Gość gość
Prawdziwy ochroniarz z licencja nie pracowałby w takim sklepie ;)