Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zapobiec OWSIKOM ?

Polecane posty

Gość gość

Moja córka od czerwca idzie do przedszkola. A mnie najbardziej przeraża myśl co ona może stamtąd przytaszczyć do domu ( mam jeszcze niemowlaka ) i ostatnio mam już wręcz fobie że przyniesie owsiki ( dużo się o tym naczytałam w necie). Czy ktoś wie czy można temu jakoś profilaktycznie zapobiec? Czy np. Picie oleju z czarnuszki zablokuje jakoś te robale i nie pozwoli im się rozmnozyc? I czy to naprawdę aż tak powszechny problem ??? Jestem przerażona :/

Gość gość
Up

Gość gość
Przede wszystkim musisz wyczulić córkę na higienę, wytłumaczyć jej by po zabawach myła dłonie mydłem, nie jadła brudnych owoców i tym podobne. Tutaj znajdziesz wiele ciekawych rzeczy http://www.bezowsikow.pl/

Gość gość
Tak, higiena to podstawa. I pamiętaj o krótko obciętych paznokietkch, tak by brud nie dostał się pod nie. Tak na prawdę to puszczając dziecko do przedszkola musisz pogodzić się z tym,że będzie chorować. Grypa, ospa wietrzna, każdy maluch to przechodzi. Na owsiki jak się pokażą też jest sposób - Pyrantelum Medana spróbujcie.

Gość gość
-dieta wzbogacona o kiszonki(kapuśniaczek,ogórkowa,surówki) -mycie rąk min.30sekund pod ciepłą wodą - mydłem -nie siadanie na "obce" deski sedesowe-siusianie w powietrzu ;-) -dodawać do potraw czosnek i przyprawy np.Bazylię,majeranek. -podawać do picia wodę z cytryną

Gość gość
Cześć. My przy owsicy korzystaliśmy ze wspomnianego juz Pyrantelum Medana, też starałam się robić wszystko by córka się nie zaraziła, jednak wiadomo jak jest z dziećmi - podczas zabaw nie dbają zbytnio (jeśli w ogóle) o higienę. Jednak bez obaw, to żadna tragedia, wiadomo, że "przypadłość" nie należy do przyjemnych, ale bez problemu przy odpowiednim leku się w razie czego jej pozbędziecie.