Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciężarna turystka

Lot w 12 tyg ciąży

Polecane posty

Gość Ciężarna turystka

Dziewczyny, czy zdecydowalybyscie się na lot samolotem (3,5h-wroclaw-portugalia) w 12 tygodniu ciąży? Lekarze mówią, że obecnie różnice ciśnień nie są zagrażające ale decyzja należy tylko do mnie ponieważ oni nie odradzają ani nie zalecają.

Gość gość
To znaczy, ze decyzja nalezy do ciebie a nie kogos z Kaffe ;)

Gość Ciężarna turystka
Dlatego nie proszę o podjęcie jej za mnie ale pytam innych osób czy zdecydowałyby się na lot ponieważ wiem że niektóre moje lęki o ciążę są irracjonalne.

Gość gość
Ja lecialam do Chicago w 14 i nic mi sie nie stalo.Lekarz tylko kazal mi dosc czesto wstawac do toalety,zeby sie nie zasiedziec i pochodzic****ic 150 mililitrow wody co godzine przynajmniej,

Gość gość
Ja leciałam w ciąży zaledwie 4-5 tygodniowej ( sam zarodek miał raptem 2-3 tyg)z USA 14 h ( nieplanowane dwie przesiadki). O ciąży powiedziałam się w USA już tydzień przed spodziewanym okresem a więc bardzo wcześnie. Być może nawet lecąc tam byłam już w ciąży kilkudniowej. To by oznaczało że leciałam w pierwszym trymestrze ( ba! w pierwszym miesiącu) dwa razy przez Atlantyk i to z kilkoma przesiadkami. Do domu musiałam jakoś wrócić a w USA nie miałam ubezpieczenia na wypadek komplikacji w ciąży bo zwyczajnie nie planowałam w ciążę zachodzić w USA ( zrobiliśmy sobie jak się okazało niespodziankę 3 tyg przed ślubem).Przez bramki przechodziłam normalnie, podróż zniosłam świetnie ( spałam cały czas). W 6,2 tc byłam na pierwszym USG i serduszko biło jak dzwon mimo że bobas miał raptem pół cm! Teraz jestem w 14 tyg i po drugim USG. Wszystko jest jak należy - po 5 paluszków, serce bije ładnie, organy wewnętrzne wykształcone prawidłowo :) Ani ciśnienie ani bramki nie wpłynęły na przebieg ciąży. Co więcej około 22 tc planuję znów lecieć za ocean na zakupy dla bobasa. Powiem tak : badań na temat szkodliwości wielu rzeczy w ciąży ( np. bramek itp) na kobietach w ciąży się nie robi bo to nie jest etyczne. Oznacza to że lekarze wolą dmuchać na zimne aby w razie czego mieć czyste sumienie ale twardych dowodów na to co szkodzi a co nie, nie ma. Może w tym jest jakaś metoda aby być super ostrożnym. Ja jednak uważam, że ciąża to nie choroba i jeśli wszystko przebiega dobrze ( ja nie miałam żadnych dolegliwości ciążowych i dzidzia rozwija się świetnie) można sobie pozwolić nawet na dłuższy lot. Co więcej tydzień temu wróciłam z Chorwacji ( podróż samochodem). Siedziałam na plaży ( bez zbytniego smażenia się), pływałam w morzu, zwiedzałam i jadłam ryby ( oczywiście nie surowe). I dawno się lepiej nie czułam niż po tym urlopie. Nie należy popadać w paranoję. Drugi trymestr to najlepszy czas na lot. Ale mi i w pierwszym się nic nie stało :)

Gość Ciężarna turystka
Gość 9:12 przed planowanym okresem tydzień też latalam ale teraz już stworzonko ma różne narządy etc. Ale pytałam jeszcze kilku lekarzy i oni juz potwierdzili że mogę lecieć:) dzięki za długa odp:)

Gość gość
W kwestii bardzo ważnej tak. W celu wakacyjnym nie.

Gość gość
Odradzam, moja znajoma bedac w poczatkowych tyg. ciazy leciala z polski do irlanndii niestety poronila

Gość Ciężarna turystka
Dzieki za odp

Gość gość
W ogóle podróże w ciąży nie są wskazane. Musisz sobie zadać pytanie czy jesteś psychicznie gotowa podjąć ryzyko ze wszystkimi konsekwencjami. Jeśli nie - nie leć.

Gość gość
Nie poleciałam

Gość gość
dla bezpieczeństwa swojego i maluszka lepiej wykup sobie polisę jak Cię interesuje poczytaj tu http://bezpiecznypowrot.pl/ zawsze to jakaś asekuracja, a że ciąża to juz w ogóle, lepiej mieć spokojną głowę pozdrawiam :)