Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Danggy

Odpowiedzialne rodzicielstwo

Polecane posty

Gość Danggy

Cześć! Chciałam się poradzić i dowiedzieć, czy macie może jakieś sprawdzone stronki/blogi/książki jeśli chodzi o wychowanie dzieci? Chodzi mi o takie przygotowanie do roli rodzica, żeby zgromadzić jak najwięcej praktycznej wiedzy, tak, żeby mieć jak najlepszy wpływ na swoje dziecko. Wiadomo, w praktyce wszystko może okazać się zupełnie inne, ale jednak wydaje mi się, że warto jednak mieć wiedzę z doświadczenia innych ;)

Gość gość
Halo halo, podbijam! Pomożecie? :)

Gość gość
Z blogami i książkami rożnie jest. Największe zaufanie miałabym do rad osób, które już wychowały ( dobrze!) swoje dzieci .

Gość gość
Ja będac w ciąży też byłam taka ambitna jak ty i przeczytałam ok 50 ksiażek, a i tak rozkładam ręce jeśli chodzi o moja 2-latkę. Także może ci sie trafić taki "egzemplarz", że rady z książek okażą się nieskuteczne. Ja gdybym mogła, to powiesiłabym się na najblizszym drzewie. Prawda jest taka, że jak ktoś ma grzeczne dziecko, to nie potrzebuje ksiażek ani rad-wystarczy mu intuicja. Jak komuś się trafi dziecko trudne (nie zaburzone, nie chore) to rady można o kant doopy rozbić, bo każdy "egzemplarz" jest inny. PS to nieprawda, że wszystko zależy od wychowania. Moje dziecko to typowe HNB... już godzine po porodzie odstawała od reszty dzieci z oddziału, a wtedy o wychowaniu jeszcze nie może być mowy :/

Gość gość
Kochana, polecam Ci cudowny spot reklamowy "Piotra i Pawła". JEST MEGA i właśnie poakzuje, jaki mamy wpływ na wychowanie dzieciaków <3

Gość gość
Twój rozsądek i intuicja.

Gość Danggy
Co racja to racja, każde dziecko inne , ale jakąś teorię chyba w sumie bardziej dla siebie, bo jak na razie to po prostu dużo rozmawiam z mamami :) Co do spotu Piotra i Pawła- dzięki, widziałam wczoraj, faktycznie jest to chyba najlepsza rada, być dobrym człowiekiem i oby dziecko naśladowało :)

Gość gość
Dziewczyny, od Was zawsze można się dowiedzieć czegoś ciekawego :) Ten spot, to jakby o moim mężu - wiecznie z telefonem, wiecznie zajęty. Zaraz mu to puszczę...

Gość gość
Dajcie link do tego spotu

Gość Cleossa
Łap: youtube.com/watch?v=pJmZrz0biwM Albo na fejsie, na fanpage'u delikatesów Piotr i Paweł :)

Gość gość
widziałam filmik :( daje co myślenia ... mam nadzieję, że niektórzy rodzice wyciągną z niego wnioski

Gość gość
wysłałam ten filmik do wszystkich znajomych, którzy mają dzieci.prawda jest taka, że my rodzice czasami zapominamy, że nasze małe skarby szybko łapią nasze zachowania i je kopiują

Gość gość
My też kiedyś, starając się o dziecko chcieliśmy "książkowo" się douczyć. Dorwaliśmy jakieś książkowe wydanie wspomnień młodych matek, ich relacje z wychowania dziecka, a nasz syn nijak nie przystawał do tamtych książkowych schematów. Tak naprawdę to lekcji życia rodzinnego [już z 2 dzieci] uczyłam się od sąsiadki, matki 6 dzieci. Ta rodzina liczna rodzina nie miała nic wspólnego z patologia, dobrze sytuowana, pracowita, od najmłodszych lat uczaca swoje dzieci wypełniania obowiązków, zapoznawała z pracą na rzecz rodziny i sąsiadów,. Pamiętam jak się przeprowadziliśmy do sąsiedniego domu i zaprosili nas na podwieczorek, taki zapoznawczy, kawa, ciasto, kieliszek swojskiego wina z mniszka. Było sympatycznie, trochę nasz pobyt się przedłużył i wyszło 2 synów gospodarza z tacą pięknie przygotowanych kanapek,starszy miał 7 lat, młodszy 3 lata. Sami przygotowali, bo goście mogą być już głodni. Starszy zaofiarował się podgrzać naszej córce butelkę z mlekiem. Ich 2 córeczki od rana uwijały się w ogrodzie, zamiatały ganek, karmiły drób. Dzisiaj te najmłodsze dziecko ma 16 lat, czwórka jego rodzeństwa już na studiach. Wspaniała, wielodzietna rodzina, z niej brałam przykład jak należy wychowywać dzieci.

Gość gość
Przekazuję link dalej, każdy rodzic powinien to obejrzeć! :)

Gość gość
Piotr i Paweł naprawdę się postarał :) Jednak naprawde niedaleko pada jabłko od jabłoni!

Gość gość
temat bardzo ważny w szczególności dla młodych rodziców. filmik pokazuje, że dzieci łapią nasze zachowania w lot

Gość gość
nie spodziewałam się takiej akcji po Piotr i Paweł . bardzo miłe zaskoczenie, a co ważniejsze mądry przekaz

Gość gość
Totalnie mnie ten spot zaskoczył i oczarował jednocześnie

Gość gość
Kochana, możesz przeczytać wszystkie książki i cały internet a i tak się okaże, że po prostu ŻYCIE cię uczy tego, jak wychowywać :)

Gość gość
Dokładnie! Zgadzam się z koleżanką wyżej - swiete słowa. Ja tez czytałam, analizowałam, robiłam "postanowienia" a i tak się okazało, że moje dziecko nie chce żyć według tych reguł i musiałam wszystko poprzestawiać

Gość Danggy
Wielkie dzięki za wszelkie porady! :) Zaufam instynktowi i mam nadzieję, że będzie dobrze! :)

Gość gość
to co widzimy w tym filmiku pokazuje, że trzeba mieć czas dla własnych dzieci, bo to od nas uczą się różnych zachowań

Gość gość
dużo jest teraz blogów, czy grup na fb. trzeba odszukać coś dla siebie. sporo jest też materiałów video np. przywołany tutaj film z Piotr i Paweł.

Gość gość
"Piotr i Paweł" i taki spot? meeega