Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość XIX wieczny pan

Dlaczego nastała moda na głupie komuś nieznajomemu TYKANIE?

Polecane posty

Gość XIX wieczny pan

Dostałem wiadomość z pewnej firmy kurierskiej której fragment brzmi tak "Użytkownik (tu nazwisko) wysłał do Ciebie Paczkę (tu nazwa firmy). Śledź przesyłkę. Twoja Paczka zostanie doręczona w gwarantowanym terminie". Rzeczywiście odebrałem wkrótce paczkę a na mojej skrzynce pojawił się następny mail zawierający zwrot do mnie per TY. "Gratulujemy! wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Twoja Paczka od (tu nazwisko) została odebrana. Mamy nadzieję, że cieszysz się już jej zawartością.". Wszystko ładnie pięknie ale nie rozumiem dlaczego jakiś fagas piszący do mnie maila lub programujący komputer aby generował automatycznie wiadomości zwracał się do mnie per "ty". Co to za jakieś tykania? Nie przypominam sobie abym z kimkolwiek z firmy kurierskiej pił brudzia.

Gość gość
paczka wyslana przez furgonetke pewnie ? oni ze wszystkimi sa na ty nawet na infolinii ;) mi sie to akurat podoba, lubie jak mowia do mnie na ty a nie to durne panowanie paniowanie jak w bankach ble

Gość XIX wieczny pan
Właśnie wysłałem odpowiedź do tej firmy kurierskiej z pytanie dlaczego mi "tykają". Wątpię bym dostał odpowiedź. Powątpiewam nawet czy ktokolwiek to przeczyta. Jednak uważam za swój moralny obowiązek zwrócenie im uwagi. Gdyby więcej ludzi miało w sobie kultury i pojawiło się więcej komentarzy to może skończyłoby się to głupie zjawisko "tykania". Byłem kiedyś świadkiem jak pewien 20-paroletni dziennikarz zadawał do mikrofonu pytania staruszce i zwracał się do niej per "ty" choć mogłaby ona być jego babcią. Żenujące zachowanie...

Gość gość
tyka to zegar

Gość gość
Dlatego, że łatwiej jest napisać automatyczną wiadomość bez rodzaju męskiego/żeńskiego. Co innego rozmowa z kimś na ulicy, ale oburzanie się o automatyczną wiadomość jest żenujące.

Gość gość
12:32 A jak ja wyślę automatyczną wiadomość spiertalaj stara kurfo to nie poczujesz się urażona bo została wysłana z automatu?

Gość gość
myślę, że masz za mało komórek mózgowch żeby ustawić automatyczną wiadomość :) Autor (i ty) jesteście żałośni - nikt nie wysyła tych widomości osobiście. Są ustawione tak żeby można je było wysłać do każdego, ale nie brzmiały bezosobowo. Czyli nie napiszą "Pani/Pana paczka" tylko "Twoja paczka". Ciężko jest ustawić algorytm który rozpozna rodzaj nazwiska/imienia i dobierze odpowiednią formę grzecznościową.

Gość gość
ale to normalne w innych krajach, mi się też to bardzo podoba jak traktują mnie na luzie, szczerze mowiąć wole na infolinii rozmawiać z Kaśką niż panią Katarzyną Kowalską w czym moge pomoc :) Polacy mają w 99% chłopskie pochodzenie, kompleksy i stąd takie oburzenie jak powiesz do nich TY a nie PAN/PANI :D

Gość gość
@ gość wczoraj ale to normalne w innych krajach x W innych krajach jest normalne to, ze grupa muzulmanow gwa/lci biala kobiete. Albo ze jakis islamista w pojedynke dokonuje zamachu wysadzajac siebie i 20 innych osob. Czy to znaczy, ze jak cos jest normalne w innych krajach to mamy to przyjmowac do siebie? Autor ma 100% racji pietnujac glupia mode ktora tez przyszla do nas z innych krajow gdzie jest to "normalne".