Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niespokojna bardzo

Za duza głowa u dziecka,neurologa,czy to moczogłowie?

Polecane posty

Gość Niespokojna bardzo

Za duży obwód główki w stosunku do klatki piersiowej!!! Byłam dzisiaj u koleżanki która się zna,ta zmierzyła taśmą i mały ma obwód główki 45cm a klatki 41cm. Wysłała mnie do neurologa na USG główki przezciemiączkowe. Mimo zapewnień że to nie musi byc grozne placze i umieram z nerwów. Murad ma 5,5 miesiąca wazy 7kg i rozwija sie prawidlowo. Dziewczyny tak naprawde potrzebuje wsparcia i kogos kto mial podobna sytuacje. :-( Neurolog na wizycie, z miną znawcy coś mamrotał o moczogłowiu i innych chorobach (chociaż rozwój i zachowanie było prawidłowe), ale był tak pewny swego, że w zasadzie z mężem wymusiliśmy skierowanie na usg przezciemieniowe. W trakcie badania wspaniała lekarka zebrała wywiad rodzinny, zbadała dziecko skrupulatnie i co najważniejsze nie stwierdziła żadnego moczogłowia. Na tym skończyła się moja diagnostyka, dziacko nadal rozwijało się prawidłowo (ale nadal jego głowa nieproporcjonalna wzbudzała zainteresowanie kolejnych lekarzy a ja każdemu tłumaczyłam, że to nie moczogłowie.)

Gość gość
"moczogłowie"??? :D

Gość gość
Byłam u neorologa ,nic nie stwierdził ,nie wiem co dalej robić.

Gość gość
Może ma poprostu dużą głowę:-)

Gość gość
Koniecznie zgłoś się na prześwietlenie celem ustalenia zawartości mózgoczaszki i czy u szczytu czaszki znajduje się coś innego niż powinno.Czy to będzie płyn czy coś innego,to wykaże zdjęcie. Głowa zgodnie z normą komisji eurepejskiej u niemowlaka średnica głowy powinna mieć max średnicę 12cm ,jeśli jest więcej ,to jest za dużo i mogą nałożyć karę za przekroczenie normy.Trzeba koniecznie udać się do lekarza

Gość gość
witaj autorko,czy możesz pokazać zdjęcie z prześwietlenia oraz skład płynu?Skąd wiesz że to moczogłowie a nie wodogłowie? Bo to 2 różne schorzenia.

Gość gość
Murad?

Gość gość
Tak,to piękne imię,wspólnie z mężem je wybraliśmy. Na zdjęciu pojawiły się charakterystyczne linie spektrum świadczące że płyn nie jest wodą,więc nie jest to wodogłowie.Jednak nadal czekam na szczegółówe wyniki badania

Gość gość
Nadal czekam na dokładną diagnozę,ale wyników brak.Nie wiem co robić...

Gość gość
Chyba wodogłowie ....

Gość gość
to nie wodogłowie,lekarz wykluczył od razu. To może być moczogłowie ,gdyż płyn zgromadzony w czaszce to mocz,utworzony w skutek nieprawidłowej filtracji krwi wewnątrz czaszki.Rzadkie to są przypadki. Jednak tylko dokładna analiza składu ustali co tam się znajduje.Takie badania są kosztowne,rzadko wykonywane w Polsce

Gość gość
nie ma takiej jednostki chorobowej spadaj

Gość gość
jest ,wystarczy sprawdzić w wyszukiwarce i w podręczniku medycyny.Moczogłowie jest znaną jednostką choroby i dotyczy dużej grupy społeczeństwa

Gość gość
jakie kvrwa moczogłowie?? :D

Gość Niespokojna bardzo
Powiedzcie mi czy mocz zgromadzony w czaszce może wywołać powikłania i jaka jest metoda odessania go z tamtąd? Boje się aby nie było obrzęku mózgu,sprawa się przeciąga i nadal czekam na wyniki.

Gość gość
WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!! WON trrr---llowizno!!!

Gość gość
u mojego 2 latka,pojawiły sie podobne objawy.Powiedzcie czy to może być własnie to?