Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MMM128

PLUSKWY

Polecane posty

Witam serdecznie na wstępie zaznaczę,że nigdy w domu nie mieliśmy problemów z pasożytami i na chwilę obecną też nie mamy. Chciałabym się dowiedzieć jakie jest ryzyko przeniesienia pluskwy lub jaja przez osobę która z tym pasożytem ma problem. Mianowicie była u mnie z wizytą "na przysłowiową kawę" koleżanka ze swoją córką...niestety nie uprzedziła mnie że u niej w domu jest problem z pluskwami, dowiedziałam się po czasie jak siedziała u mnie...Byłam w szoku jak mi opowiadała o tym od tak sobie...po tym jak w końcu poszła od razu zdjęłam koc z kanapy i pokrowce z poduszek, które wrzuciłam do prania na 60 stopni. Zmyłam podłogę wrzącą wodą z płynem i wyszorowałam kanapę. U syna w pokoju też zdjęłam wszystko z łóżeczka do prania oraz wyparzyłam część jego zabawek którymi bawił się z córką koleżanki. Wzięłam też jego dywanik z pokoju do prania ponieważ nie jest z grubego włosia. Podłogę zmyłam w każdym pomieszczeniu. Mój mąż chce jeszcze raz wyprać kanapę odkurzaczem piorącym oraz chce zastosować myjkę parową na wszelki wypadek, ponieważ każde stadium pluskwy ginie powyżej 45 stopni. Mam nadzieję jednak że nie przyniosła mi tego cholerstwa do domu...koleżanka siedziała u mnie ze dwie godziny i po jej wyjściu reakcja była natychmiastowa. Co myślicie o tym wszystkim? powinnam się zamartwiać, czy mimo szybkiej reakcji mogę spać spokojnie? Dzięki za każdą sensowną odpowiedź.

Gość greg38
Mnie też kiedyś nieźle pogryzły - na szczęście bez jakichś większych konsekwencji, ale kilka dni nieźle bolało. Kolejna podróż już zdecydowanie lepiej, bo wcześniej się zapoznałem z info z Wikipedii, trochę sam popróbowałem, poczytałem też na necie, m.in. ten artykuł trafiłem http://ddd-kowal.pl/blog/dezynsekcja/pluskwy-w-podrozy/ Wydaje mi się, że ciężko jest ich się ogólnie pozbyć, ale zabezpieczyć się przed nimi to już inna sprawa.