Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

praca zdalna?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

czy jest ktos tutaj kto ma doswiadczenie w pracy tak zwanego 'freelancera' czyli na zlecenie przez internet? ostatnio natknelam sie na strone http://www.nafreelansie.pl/ i troche temat mnie zainteresowal ale to dosc swieza strona i malo tam informacji. czy znacie podobne blogi o podobnej tematyce gdzie znajde wiecej na ten temat? a moze sami chcecie na ten temat sie wypowiedziec z doswiadczenia? bo w sumie mnie to zaciekawilo i zastanawiam sie czy bylaby to praca dla mnie. zalezy mi zeby informacje byly wiarygodne dlatego pytam o polecanie rzetelnej strony lub opinie prawdziwych osob pracujacych w ten sposob i majacych jakies doswiadczenie. aha zeby nie bylo to zadna reklama tylko na powaznie pytam a link daje zeby bylo wiadomo o jaki typ stron mi chodzi.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
chyba temat zaczyna zyskiwa膰 na popularno艣ci, bo coraz cz臋艣ciej o nim s艂ysz臋 . sam nic nie dodam, ale ch臋tnie poczytam dlatego do艂膮czam si臋 do pytania .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Eeeeeeee ???? oco chodzi ???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
呕adna mi to nowo艣膰. Zwyk艂a praca na zlecenie. To by艂o, jest i b臋dzie, tylko "freelancer" brzmi bardziej "cool". Poczytaj po prostu o umowie-zlecenie, na to samo wyjdzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moootylkiem jestem
Ooo, jak kto艣 zna fajne blogi freelancer贸w te偶 poprosz臋 :) Ten wymieniony p贸ki co troch臋 pusty, ale jak si臋 rozkr臋ci, to warto mie膰 na uwadze. A p贸ki co, zna kto艣 inne, bo ostatnio kr臋ci mnie ten temat? ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dzieki za odpowiedzi ale poki co nie wiem nic nowego. do goscia 22:30 : to chyba troche sie rozni jednak skoro inaczej sie to okresla. a przynajmniej sa jakies nowe sposoby na szukanie zlecen tego typu dlatego sie wyroznia freelancerow od reszty. tak mi sie wydaje? naprawde nikt na kafeterii nie mial z tym stycznosci? az nie chce sie wierzyc..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenkabezdenka
Znajoma jak urodzi艂a dziecko i siedzia艂a w domu zacz臋艂a bra膰 t艂umaczenia. W mi臋dzyczasie zacz臋艂o jej si臋 to op艂aca膰 bardziej ni偶 etat wi臋c zosta艂a ju偶 w domu. Nie wiem ile zarabia bo do portfela nie zagl膮dam ale na chleb im nie brakuje. Tyle tylko wiem o pracy zdalnej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie艣wiadomafreelancerka
a to trzeba by膰 na tych wszystkich portalach i trzeba og艂asza膰 sie freelancerem 偶eby tak zarabia膰 ? od 7 lat pracuj臋 w domu na zlecenie nigdy nie szuka艂am pracy na 偶adnym serwisie i nie potrzebowa艂am tej nadmuchanej otoczki...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰niewieocoszum
O cooo tyle szumuu ktos wyjasni ??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Pewnie i tak reklama, ale mam napad grafomanii, wi臋c si臋 wypowiem. Z do艣wiadczenia, powiem wam tak: praca freelancera jest wy艂膮cznie dla os贸b bardzo, ale to bardzo dobrze zorganizowanych. Sam d艂ugo w tym siedzia艂em, ale nie umiem narzuci膰 sobie dyscypliny i z czasem zawala艂em kolejne projekty. Ko艅czy艂o si臋 na tym, 偶e tak naprawd臋 nie mia艂em wolnego czasu, bo przy ka偶dej pr贸bie relaksu gdzie艣 z ty艂u g艂owy siedzia艂o mi do艂uj膮ce uczucie, 偶e jestem z czym艣 do ty艂u. W ko艅cu popad艂em w nerwic臋 i powiedzia艂em sobie basta, ko艅czysz z tym, idziesz do zwyk艂ego korpo od 9 do 17. Tak zrobi艂em i jestem naprawd臋 zadowolony; po odej艣ciu od biurka mam wszystko g艂臋boko. Tak wi臋c drodzy prokrastynaci, przestrzegam przed freelancerk膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dzieki za pierwszy konkret. hmm no tak inaczej jak trzeba isc do pracy na jakas godzine a inaczej jak trzeba samemu sie zorganizowac w domu... szacun za odwazne decyzje bo malo kto zdecyduje sie najpierw na prace "na wlasna reke" a potem wroci do "normalnej" ale najwazniejsze ze tobie to odpowiada. wydaje mi sie jednak ze jest sporo osob ktorym wygodniej pracowac w domu ja na chwile obecna tez mam takie wrazenie. moze jesli trafi sie jakis obecny freelancer to podzieli sie rada na dobra organizacje czasu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opozycjadogoscia
"Go艣膰 23:08" - Nie odradzaj komu艣 tylko dlatego, 偶e tobie si臋 nie uda艂o i tobie taki styl 偶ycia nie pasuje :) Przez takie "straszenie" wiele os贸b tkwi dalej za biurkiem, a tak naprawd臋 s膮 stworzeni do freelancingu - czy jak kto woli: pracy zdalnej - i ca艂e 偶ycie s膮 st艂amszone. Oczywi艣cie, 偶e nie jest to zaj臋cie dla os贸b niezdyscyplinowanych. W ko艅cu to nie dzia艂a tak, 偶e pracujesz kiedy Ci si臋 zachce, a pieni膮偶ki i tak skapn膮 na konto. Praca to praca, wsz臋dzie s膮 pewne regu艂y, w przypadku freelancer贸w jest ta zaleta, 偶e mog膮 sobie je do艣膰 swobodnie modyfikowa膰, ale jakie艣 musz膮 obowi膮zywa膰. To jest pierwsza rzecz, z kt贸rej trzeba zda膰 sobie spraw臋. Nie s艂uchajcie tego sfrustrowanego niepowodzeniem faceta, ja si臋 nas艂ucha艂am pe艂no takich opinii i przez to zmarnowa艂am spory kawa艂 偶ycia przez obawy ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
opozycjadogoscia - ooo dzieki bardzo troche mnie pokrzepilas bo przyznam ze gosc wspomniany ostudzil moj zapal. ja sie z toba zgadzam i wydaje mi sie ze dalabym z tym rade. wiem ze to co innego tak mowic a co innego jak przyjdzie co do czego ale z drugiej strony nigdy nie bede miec pewnosci dopoki nie sprobuje prawda? w sensie ze musialabym tego sprobowac zeby na 100 byc pewna ze to dla mnie. ale no to dosc powazna decyzja i wydaje sie troche wiazaca nie da sie tak z dnia na dzien zrezygnowac z pracy chwile popracowac w domu a w razie co wrocic do niej. troche mnie blokuja jeszcze te niepewnosci. dlatego zalezy mi na blogach zeby moc poczytac o osobach ktorym sie udalo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gorzkoipesymistycznie
"GO艢膯 23:08" boooze :) facet... od ciebie az bije pesymizmem. czuc, ze cos ci nie wyszlo, bo strasznie sie asekurujesz. sam fakt, ze od razu pomyslales "pewnie i tak reklama" juz mi dal to do zrozumienia, bo pewnosci nie masz, ale i tak wolisz sie uprzedzic. zamiast napisac neutralnie o swoich odczuciach, to niby zachowujesz dystans, ale czuc ta gorycz porazki. no i od razu zniechecasz tez innych - bo skoro mi sie nie udalo to innym tez nie moze :) chyba tak do konca sie nie pogodziles z tym etatem, ale moze jestes z tych ludzi, ktorych nie mozna po prostu puszczac samopas, mimo ze bardzo chcieliby sami sobie szefowac ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Opozycjadogoscia, czytaj ze zrozumieniem. Nikomu niczego nie odradzam, bo nie wiem jak膮 osob膮 jest autor/ka. Stwierdzam tylko prosty fakt, 偶e osoba maj膮ca problemy z samodyscyplin膮 si臋 w tym zakopie i sko艅czy jako k艂臋bek nerw贸w, a i tak zarobi mniej ni偶 za biurkiem. Je艣li jednak autor/ka nie nale偶y do takich os贸b, to taka praca jest zdecydowanie lepsza od korpo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opozycjadogoscia
Oj ju偶 dobrze. Nie denerwuj si臋 tyle, bo ja nie chc臋 by膰 uj艣ciem twoich frustracji :) Zaznaczy艂am tylko, jak ju偶 kto艣 wspomnia艂 troch臋 wy偶ej, 偶e pozornie neutraln膮 wypowied藕 masz ju偶 nacechowan膮 strasznie negatywnymi emocjami, prawdopodobnie dlatego, 偶e tobie nie wysz艂o i pod艣wiadomie innym te偶 tego 偶yczysz. Odczu艂am to tak, 偶e bardzo chcia艂e艣 by膰 wolnym strzelcem, ale nie wysz艂o ci, wi臋c potencjalnie osobom, kt贸re dopiero maj膮 swoj膮 szans臋 zazdro艣cisz i chcesz je zdemotywowa膰. I zamiast toczy膰 pian臋 z ust, to zastan贸w si臋 sam dla siebie - nie ma w tym ani troch臋 racji?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
... gdybym umia艂 zapanowa膰 nad prokrastynacj膮 i zorganizowa膰 sobie czas, z pewno艣ci膮 wr贸ci艂bym do freelancerki, bo po prostu jest wygodniejsza pod wzgl臋dem "grafiku". Jednak nie wysz艂o mi to pomimo kilkunastu usilnych pr贸b, wi臋c decyzja o p贸j艣ciu do korpo by艂a w pe艂ni pragmatyczna i uwa偶am j膮 za jedyn膮 s艂uszn膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pozytywnienastawiony
popieram poprzednika lub chyba poprzedniczk臋. to jest taka "passive aggressive" na zasadzie: ja wam nie odradzam... ale i tak nie macie samodyscypliny, wi臋c dajcie sobie spok贸j. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opozycjadogoscia
O to, to. I w艂a艣nie o tym m贸wi艂am. Pragmatyczna. :) M贸wi膮c pro艣ciej - zdroworozs膮dkowa. Tylko zale偶y te偶, jak kto definiuje rozs膮dek. Ty upatrujesz go pod wzgl臋dem ekonomicznym. Dla mnie rozs膮dne b臋dzie 偶ycie w zgodzie ze sob膮 i zanim mnie wykpisz, to zastan贸w si臋, czy zadbanie o r贸wnowag臋 wewn臋trzn膮, zdrowie psychiczne i samospe艂nienie nie jest ani troch臋 logiczne... Marnujesz si臋 w miejscu nieodpowiednim, bo nie umia艂e艣 popracowa膰 nad sob膮. Nie chc臋 tutaj si臋 zap臋dza膰 i wysnuwa膰 pochopnych wniosk贸w, dlatego wybacz, je艣li to zrobi艂am. Wydaje mi si臋 jednak, 偶e skoro patrzysz przede wszystkim na aspekt finansowy 偶ycia - do czego masz pe艂ne prawo - to ju偶 rozumiem, dlaczego nie wysz艂a ci praca nad sob膮... Bo masz inne priorytety ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Opozycjo, dzi臋kuj臋 za wieczorn膮 dawk臋 humoru. Kocham takie pipni臋te laseczki, kt贸re wieczorami siadaj膮 z chipsami do kompa i na podstawie kilku zda艅 pr贸buj膮 uk艂ada膰 ludziom portret psychologiczny :D Tak jak napisa艂em; moja decyzja by艂a przekalkulowana i podj臋ta na podstawie ch艂odnej oceny w艂asnych mo偶liwo艣ci/charakteru. Do tego samego namawiam autora/k臋 i 偶ycz臋 jak najlepiej bez wzgl臋du na to, kt贸ry wariant zawodowy wybierze, bo ka偶dy ma swoje plusy. Tobie natomiast mog臋 co najwy偶ej 偶yczy膰, 偶eby艣 wreszcie do艣wiadczy艂a dobrego stosunku, po kt贸rym przestaniesz tak prze偶ywa膰 internetowe dyskusje: zazdro艣膰, piana, frustracja - to z twojej a nie mojej klawki wysz艂y te s艂owa, wi臋c automatycznie odbierasz sobie sporo powagi. Nie pozdrawiam ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opozycjadogoscia
Ech. Zwiod艂e艣 mnie tymi m膮drymi s艂贸wkami i liczy艂am na dyskusj臋 na poziomie. Przeliczy艂am si臋. Powiem ci tyle - je艣li ju偶 co艣 tu prze偶ywam, to bardziej wpajanie ludziom obaw, kt贸rego si臋 mniej lub bardziej celowo dopu艣ci艂e艣, a kt贸re mi zniszczy艂o spory kawa艂 偶ycia i dlatego jestem mo偶e przewra偶liwiona, ale na punkcie siania fermentu w g艂owach innych. Teraz jedynie utwierdzi艂e艣 mnie w przekonaniu, 偶e dotkn臋艂am czu艂y punkt :) Nie by艂o gdzie uderzy膰 w obronie, to, o ironio i hipokryzjo 艣wiata, te偶 stworzy艂e艣 mi portret psychologiczny, 偶eby 艂atwiej obra膰 now膮 strategi臋. Moj膮 piczk膮 si臋 nie przejmuj - bardziej zadbana od twojej psychiki :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tojatuprzyszedlemnakomedie
hehe. dobra komedia sie tu robi. opozycjadogoscia moze sie bawi w psycholozke ale bardziej zalosny jestes ty gosciu bo ona przynajmniej trzymala sie tematu nawet jesli atakowala cie tylko na podstawie swoich domnieman. tobie skonczyly sie argumenty to zaczales prostacko rzucac opiniami i okresleniami w ogole odbiegajacymi od tematu. taki mondry byles to chyba zrozumiesz - argument ad personam. najbardziej zalosna mozliwosc obrony ale jednoczesnie smieszy najbardziej :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
widze ze z mojego watku robi sie jakas wymiana zlosliwosci. prosze nie odbiegajmy juz od tematu bo na poczatku moze i ta dyskusja sie w miare go trzymala ale teraz juz zaszla za daleko. nadal czekam na opinie freelancerow znajda sie jacys?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prawie ju偶 grafik
O Matko i C贸rko... Czy ka偶dy freelancer to taki bufon, czy tylko ci, kt贸rym nie wysz艂o? Zn贸w odbiegn臋 od tematu, ale nie znosz臋 os贸b, kt贸re na si艂臋 dodaj膮 sobie elokwencji, a pod p艂aszczykiem "inteligentnych i trudnych" s艂贸w chowaj膮 zwyk艂e prostactwo. Ch臋tnie poznam freelancer贸w aktywnie dzia艂aj膮cych, wi臋c je艣li s膮, to te偶 apeluj臋 o odzew! Od roku troch臋 bawi臋 si臋 grafik膮 komputerow膮, ca艂kiem nie藕le mi to idzie, nawet uda艂o mi si臋 zdoby膰 kilka wyr贸偶nie艅. Jestem w III klasie technikum, no i zastanawiam si臋 nad podj臋ciem pracy freelancera, dlatego szukam rzetelnej opinii. Raczej trudno b臋dzie mi to pogodzi膰 ze szko艂膮 i matur膮, dlatego chcia艂bym zacz膮膰 za rok. Zastanawia mnie najbardziej, czy m贸g艂bym si臋 z tego utrzyma膰 jako "艣wie偶ak"? Bo chcia艂bym si臋 skupi膰 na tym i nie podejmowa膰 pracy na etacie, ale mo偶e b臋d臋 musia艂 na chwil臋 to zrobi膰 - 偶eby po jakim艣 czasie zn贸w j膮 rzuci膰... Wiem, 偶e ci臋偶ko wam b臋dzie oceni膰 moje szanse, ale mo偶e wystarcz膮 wasze do艣wiadczenia? No, jedno ju偶 tutaj mamy. Mo偶e co艣 bardziej pozytywnego?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
C贸偶, jestem na tyle 偶yczliwy, 偶e zawsze dostosowuj臋 sw贸j poziom do poziomu rozm贸wcy :D Nie zniech臋ca艂em autorki, a jedynie namawia艂em do uprzedniej oceny w艂asnego usposobienia. Freelancerka ma to do siebie, 偶e prokrastynaci si臋 w niej wyko艅cz膮, a osoby zorganizowane du偶o zyskaj膮. Tylko tyle i a偶 tyle. Nie rozstrzyga艂em do kt贸rej grupy nale偶y autorka, pozostawiaj膮c to jej samej. Moja pi臋kna rozm贸wczyni postanowi艂a wci膮膰 si臋 w temat personalnymi argumentami na temat mojej osoby, przypisuj膮c jak膮艣 zazdro艣膰 czy frustracj臋, w odpowiedzi pokaza艂em zatem, 偶e ja te偶 mog臋 pobawi膰 si臋 w portrety psychologiczne na podstawie zachowa艅 w internecie ;) Co do konkret贸w oczekiwanych przez osob臋 z ostatniego wpisu: freelancerka jak 偶aden inny styl pracy pozwoli ci na pogodzenie pracy z nauk膮, bo decydujesz ile zlece艅 jeste艣 w stanie przyj膮膰. Poza tym, freelancerka daje o wiele wi臋ksze szanse dla "艣wie偶ak贸w" ni偶 korporacja. Tutaj liczy si臋 to, co umiesz, a nie cefa艂ki i to jak u艂o偶ysz r臋ce na rozmowie z jak膮艣 nawiedzon膮 rekrutereczk膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
... wy艣lesz pr贸bki, spodobaj膮 si臋 klientowi, to wio.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opozycjadogoscia
No niech ju偶 b臋dzie, 偶e to ja jestem nawiedzona :) Zreszt膮 przyzna艂am si臋 ju偶 wcze艣niej, 偶e po pierwsze mog臋 nadinterpretowa膰 i nawet poprosi艂am o wybaczenie, je艣li to zrobi臋. Po drugie do swoistego przewra偶liwienia na punkcie wszelkiego zniech臋cania, by膰 mo偶e to te偶 wyolbrzymi艂am. B膮d藕 co b膮d藕, na podstawie kilku ostatnich wypowiedzi jestem zmuszona zwr贸ci膰 ci honor, drogi go艣ciu. Ma艂o tego - dodatkowo chc臋 przyzna膰 ci racj臋, bo prawd膮 jest, 偶e bardzo wa偶ne jest prawid艂owo okre艣li膰 swoje predyspozycje do pracy na w艂asn膮 r臋k臋 (no, z pewn膮 doz膮 prawdopodobie艅stwa, bo mo偶na by膰 przekonanym co do tego, a i tak 偶ycie dopiero zweryfikuje). Wydaje mi si臋, 偶e sama o tym wspomnia艂am ju偶 w pierwszym wpisie, ale mo偶e to nie do ko艅ca wybrzmia艂o, wi臋c teraz to podkre艣lam. W ko艅cu nie namawiam nikogo do natychmiastowego rzucenia wszystkiego i postawienia na jedn膮 kart臋 - takie ryzyko czasem si臋 op艂aci, ale tylko czasem. Bezpieczniej jest wszystko sobie przemy艣le膰 i zaplanowa膰 :) Je艣li kto艣 naprawd臋 jest do tego "przeznaczony", to i tak mu si臋 uda pr臋dzej czy p贸藕niej wkroczy膰 na dobr膮 艣cie偶k臋. To tak ode mnie do grafika i wszystkich pozosta艂ych. Ech. Chyba musz臋 zmieni膰 nick :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
艂atwiej zacz膮膰 przez portal czy na w艂asn膮 r臋k臋 szuka膰 klient贸w? jak tak to gdzie? trudno jest zaistnie膰 samemu chyba 艂atwiej skorzysta膰 z serwis贸w no i zawsze to wi臋ksze bezpiecze艅stwo. z drugiej strony jest to ju偶 pewien po艣rednik kt贸rego wol臋 unika膰 w miar臋 mo偶liwo艣ci. pom贸偶cie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No i widzisz? Mniej jadu, atak贸w, nadinterpretacji i ocen na wej艣ciu, a mo偶na unikn膮膰 s**tstormu i dyskutowa膰 jak cz艂owiek. Jednak ociupink臋 pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Go艣ciu z zerowej pi臋膰dziesi膮t ile艣: Ja nie korzysta艂em z 偶adnego portalu (troch臋 wi臋c popsuj臋 komu艣 szyki je艣li w膮tek rzeczywi艣cie jest reklam膮). Po prostu znajomi po fachu skontaktowali mnie ze zleceniodawc膮, kt贸ry mia艂 dla nas tyle roboty, 偶e starczy艂o na kilku. To ca艂kiem dobry spos贸b, bo wtedy z do艣wiadczenia innych wiesz ju偶, czy dany jegomo艣膰 jest godny zaufania, p艂aci na czas itp. Aczkolwiek nie wykluczam, 偶e taki portal te偶 mo偶e pom贸c. Warto pr贸bowa膰 na r贸偶ne sposoby. Paradoksalnie to i tak nie ma wi臋kszego znaczenia, bo dopiero z biegiem czasu ukszta艂tujesz sobie opini臋 z kt贸rymi klientami pracuje ci si臋 dobrze, a z kt贸rymi nie i nie ma znaczenia, czy znajdziesz ich przez portal, przez zainicjowany kontakt, od znajomych, czy z kosmosu. A zleceniodawc贸w nie brakuje.

Udost臋pnij ten post