Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ilość dni opieki nad chorym dzieckiem jest zależna od ilości dzieci?

Polecane posty

Gość gość

Czy tyle samo ma matka jednego dziecka, jak i matka czwórki dzieci?

Gość gość
tak, tyle samo

Gość gość
Dla mnie to bez sensu. Przeciez wiadomo, że 3 dzieci choruje więcej niz jedno. Podobnie jest z tzw. "opieką" czyli 2 dodatkowymi wolnymi dniami.

Gość gość
Z Twojego punktu widzenia, tak, to jest bez sensu, ale z punktu widzenia pracodawcy ? Przykładowo : masz 4 dzieci- na każde 60 dni opieki, to daje 240 dni zwolnienia w roku, czyli 3/4 roku siedzisz na zwolnieniu..

Gość gość
Poza tym, możesz brać więcej zwolnienia, tylko wtedy już bezpłatne.

Gość gość
60 dni to jest strasznie duzo, to sa dwa bite miesiace; nie wiem ile te dzieci musialyby ci chorowac zebys to wykorzystala. Do tego masz 26 dni urlopu, czyli kolejny miesiac.

Gość gość
Szczerze powiedziawszy co to są 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem na troje dzieci? Jedno już się nie łapie. A co do chorobowego, myślę, że matki, które mają 2-4 dzieci potrzebują go więcej, niż matka jednego dziecka. Na jedno dziecko potrafi braknąć tych dni, a co dopiero, gdy dzieci chorują seryjnie.

Gość gość
to nie jest tylko na dziecko a na kazdego czlonka rodziny. Teoretycznie mozesz nie miec dzieci, mieszkac z babcia i brac na nia dwa miesiace opieki.

Gość gość
Mamy ktore maja wiecej dzieci maja 500+ zeby w awaryjnych sytuacjach oplaci nianie.

Gość gość
Chyba nie na każdego członka rodziny, tylko na dzieci. Mój kolega kiedyś nie miał już urlopu wypoczynkowego, jego dziadek nagle zachorował i kolega zrobił bumelkę. Chcieli mu pójść w pracy na rękę, bo znali jego sytuację, kierownicy zastanawiali się jak to załatwić żeby nie miał bumelki i jakoś nikt nie wymyślił żeby wziął opiekę na chorego dziadka inwalidę z którym mieszkał.

Gość gość
gość dziś Na wszystko to magiczne 500 plus :) Z chorym dzieckiem powinna być MATKA, a nie żadna niania. Poza tym 500 plus jest od niedawna, a tyle samo dni opieki niezależnie od ilości dzieci od zawsze.

Gość gość
"Chyba nie na każdego członka rodziny, tylko na dzieci. Mój kolega kiedyś nie miał już urlopu wypoczynkowego, jego dziadek nagle zachorował i kolega zrobił bumelkę. " na kazdego, pod warunkiem ze nie ma innej osoby, ktora moze sie zajac chorym. Czyli wystarczy ze twoj kolega mial niepracujaca babcie, zone czy brata i juz nie mogl wziac opieki. Wyjatek to dzieci do lat dwoch, wtedy np ojciec dziecka moze wziac opieke nawet jesli matka nie pracuje. Zreszta to zasilek, ktory przysluguje nie tylko w przypadku choroby ale tez zdarzen losowych; np nieplanowanego zamkniecia szkoly albo choroby matki, ktora na codzien opiekuje sie dzieckiem.

Gość gość
Na doroslego jest 14 dni.

Gość gość
gość dziś racja, mea culpa; na babcie da sie wziac tylko 2 tygodnie, nie dwa miesiace.