Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje wczorajsze menu....czy prawidłowo jem w ciąży?

Polecane posty

Gość gość

Podał np przykładowe menu wczorajsze rano: pół razowej kromki z dzemem wiśniowym, a drugie pół z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką. Do tego kawa zbożowa. 2 sniadanie:Lód w rożku (taki mój grzech ale miał około 180kcal), banan, kanapka z serem zółtym, ogórkiem i pomidorem. Obiad: Zupa pomidorowa, potrawka z kurczaka z kaszą i pieczarkami, mandarynka. Kolacja: 1/4 makreli wędzonej i jabłko. W miedzyczasie piłam też sok z buraka około 1 szkl. No i wiadomo woda czy wg was to ok ? co powinnam dodawac do jedzenia w ciagu dnia. Co wy jecie ciekawego ?

Gość gość
tu autorka a np dziś zjadłam jak do tej pory rano kawa zbozowa, nektarynka II sniadanko bułka razowa z lnem i sezamem posmarowana serkim białym chrzanowym, z ogórkiem, rzodkiewką i pomidorem i do tego zielona herbat

Gość gość
up

Gość gość
hallo

Gość gość
Nudzisz się? Jedz sobie to na co masz ochotę i ciesz się,że możesz jeść bez jakichś sensacji np. wymiotów.

Gość gość
Jesz za malo. Sprawdz zapotrzebowanie kaloryczne na swoj trymestr i jedz tyle. Widze ze probujesz nie przytyc ale tak sie nie robi. Ja mam cukrzyce ciazowa i ponoc przesadzilam niechcacy z dieta w druga strone czyli gloduje, a dziecku przestal rosnac brzuszek, rozjechaly sie wymiary i juz sie bardzo denerwuje, bo nie wiem co dalej. Dbaj o to zeby dostarczac organizmowi tyle ile potrzebuje, przede wszystkim jedz wieksze sniadanie i normalna kolacje a nie 1/4 ryby. Ja mam juz zalecenie jesc co 2 godziny, ostatnia kanapke jem o 1 w nocy i chyba unormowalam wreszcie cukry i ketony tfu tfu, zobaczymy jak mala rosnie. W tej ciazy widze ze bardzo szybko spalam co zjem. Trzeba bardzo uwazac zeby sie nie glodzic, oczywiscie tez nie obzerac. A owoce powinno sie jesc do 16 akurat.

Gość gość
Makreli wedzonej nie je sie w ciazy.

Gość gość
jestem w 3 trymestrze. a jakie ryby mozna jesc? bosacka w tvn style mówił ze mozna

Gość gość
Za Malo bialka, za duzo weglowodanow. Zby mala kolacja. To moja propozycja: Sniadanie 2 kromki razowca lub grahama z rzodkiewka, jajecznica z dwoch jajek. Drugie sniadanie: garstka migdalow, jogurt naturalny. Obiad: pol talerza warzyw, 2-3 lyzki kaszy, makaronu pelnoziarnistego, ryzu pelnoziarnistego i mieso, drob lub ryba. Jogurt na deser i owoc Kolacja Zupa krem z warzyw, ryba z warzywami itp Przed spanie 2 plasterki sera lub jogurt naturalny z owocami.

Gość gość
Z tego co wiem, to w ciąży nie wolno jeść ryb wędzonych i serów pleśniowych.

Gość gość
Strasznie malo jesz,nie mowie,zeby sie obrzerać no,ale porcje sa troche male.

Gość gość
No mi to na diete odchudzajaca wyglada a nie posilek ciezarnej.ty sie glodzisz.

Gość gość
A juz myślałem przytyłam przeszlo 12 kg. Chętnie coś dodam do tej diety bo fakt chęć mam na wiele więcej. Jeszcze często jem batoniki musli.

Gość gość
A co sądzicie o tym: Śniadanie 2kromki chleba p.ziarnistego z twarogiem i dwa plastry wędliny drobiowej, słaba herbata. II śniadanie zupa krupnik z dużą ilością jarzyn cały talerz:-) 1 przekąska Banan Obiad: dwie gałki ryżu, gulasz z warzywami z małą ilością mięsa wp. 2 Przekąska jabłko Kolacja: trzy kromki chleba razowego z jajkiem na twardo i pomidorem. I oczywiście dużo wody. Czy nie jem zbyt dużo? 17tydzień ciąży.

Gość gość
Do ostaniego postu. Jedz OK, ja bym zmnieszyla ilosc chleba...

Gość gość
Tak jak poprzedniczka pisala w ciazy nie mozna jesc ryb wedzonych.

Gość gość
Nie wolno jeść ryb wędzonych na zimno, makrela jest wędzona na gorąco (innej nie spotkałam jeszcze). Też uważam że za mało białka w diecie, warto zadbać o wapń, dołożyć sera żółtego do tych kanapek. Dieta w ciąży jest zalecana taka jak zawsze, jedynie trochę kaloryczność trzeba zwiększyć- ale jeszcze nie w 1. trymestrze, i dbać o żelazo, wapń i magnez. A i tak mało która mama tak może jeść, ja w pierwszym trymestrze jadłam tylko owoce, trochę warzyw i maślankę/kefir/jogurt naturalny, bo nic innego mi nie wchodziło, mała jest dorodna i okaz zdrowia.

Gość gość
To autorka. Z wapnia to pije mleka smakowe bo normalnego nie lubię i ser żółty. No i jogurty też sporo jem ale to chyba juz nie wapń tylko nabiał.

wedlug mnie rowniez sniadanie warto dopracowac. zrob sobie owsianke zalej jogurtem lub nawet woda z mlekiem. co do kawy to nie masz po niej wzdec? ja mialam w trakcie ciazy... zreszta przy tak niewielkich posilkach pewnie za chwile sie pojawia problemy z trawieniem. jakby co mozesz brac dicopeg 10g ale radze najpierw zwiekszyc ilosc posilkow. nie musisz jesc tlusto, teraz zaczyna sie sezon owocowo-warzywny rob sobie salatki, koktajle, ktore pozwola normanie funkcjonowac :) chodzi przeciez o Twojego dzidiusia :)

Gość gość
Ja mam ostatnio mega smak na borówki amerykańskie. Dobrze, że mam je w sklepie pod blokiem....szybko ubieram baletki i winda siup do sklepu na duł po boróweczki. Jak będziecie wybierać borówki to tylko od berrygroup. Sprawa jest prosta - są zdrowe i nie doprawiane chemią.

Gość gość
Nie za mało? Czemu rano dzielisz kromkę chleba na pół??? Nie wiem jak to jest z rybami wędzonymi, ale jak leżałam na patologii ciąży to raz w tygodniu na śniadanie była wędzona makrela. Na takim oddziale chyba nie podaliby czegoś niedozwolonego?

Gość gość
Pół kromki chleba? To jakiś żart?

Gość gość
Wow, w porównaniu do mnie to nieźle. Ja to rano jakieś tosty z serem albo mleko z płatkami, obiad jem może z raz w tygodniu, a cały dzień to jakieś jogurty ciastka słodycze ogólnie no i dużo coli Nigdy się dobrze nie odżywia łam i w ciazy tez tego nie robię bo nie lubię Jestem w 6 miesiącu dziecko się podobno rozwija prawidłowo