Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorka watku

Jak wygląda u was nauczanie w przedszkolu 3 4 latki

Polecane posty

Gość autorka watku

Hej chciałabym zapytać, jak to wygląda w innych przedszkolach. Niedawno się przeprowadziliśmy i niestety trzeba było zmienić przedszkole. Syn chodził do starego przedszkola od września (w listopadzie skończył 3 lata, teraz ma 3,5). Do obecnego chodzi od kwietnia , czyli jakieś 2 miesiące. W starym przedszkolu nie było problemów, ani z "nauką", ani ze skupieniem. W obecnym przedszkolu "lekcje" trwają po 40 minut i Pani narzeka, że syn nie umie się tak długo skupić. Ma też problemy z matematyką (dodawanie/odejmowanie) i sprawnością manualną (np. wycinanie nożyczkami). Na pewno program się nie pokrywa z tym, który był w starym przedszkolu, ale też wydaje mi się, że tu jest nieco wyśrubowany poziom i niepotrzebna jeszcze chyba w tym wieku napinka. Rozumiem, że nie ma sensu odpuszczać i trzeba ćwiczyć, ale wolałabym, żeby nacisk był położony na indywidualne zdolności dziecka i chyba wolałabym, żeby było trochę "luźniej". A jak to wygląda w waszych przedszkolach w grupach 3-4 latków? Czy też tak restrykcyjnie podchodzą do realizacji programu, czy może jest nieco swobodniejsze podejście? Jak wasze dzieci się odnajdują w takim trybie?

Gość gość
A jak mu idzie z historią?

Gość gość
O rany...

Gość gość
jakie lekcje, chyba zajęcia? Jakie dodawanie i odejmowanie w 4 latkach??? Zajęcia w 4 latkach powinny trwać max 20min.

Gość autorka watku
I tak właśnie też mi się wydaje. Jeżeli inne dzieci się w tym jakoś odnajdują, to może faktycznie po jakimś czasie i moje dziecko się dostosuje. Poza tym, nie da się ukryć, że opiekunka grupy wyraźnie daje mi do zrozumienia, że byle przedszkole nie trzymało "poziomu". Tamto przedszkole było językowe i faktycznie na naukę angielskiego był położony nacisk, a nie na wszystko. Ale też atmosfera tam była super, a opiekunka grupy była po prostu genialna, choć nie było takiej musztry i dyscypliny (co też było widać). Sama nie wiem, co mam teraz zrobić? Szukać innego przedszkola - kolejna zmiana i nie wiadomo czy na lepsze, bo jednak tu się w grupie dobrze odnajduje, co jest na duży plus. Porozmawiać? Ale co to da, przecież programu nie zmienią dla jednej osoby.

Gość gość
Chyba rysunki,ewentualnie szlaczki.W pierwszej klasie zaczynaja od szlaczkow.

Gość gość
Haha dobre, a fizyke kwantowa maja w ofercie???