Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wkurza mnie jak dorosła baba przedstawia się jako Kasia a nie Katarzyna

Polecane posty

Gość gość

Kasia to dziewczynka, a tu baba z du/pa jak szafa każe na siebie mówić per Kasia :O

Gość gość
Kasia Nosowska Kasia Kowalska Kasia Kolenda-Zaleska :-D:-D:-D

Gość gość
Kasia Stankiewicz :-D

Gość gość
a ty jak sie przedstawiasz sfrustrowana babo?

Gość gość
Katarzyna to takie oficjalne, czyli np. jak idziesz do nowej pracy szefowi przedstawiasz się jako Katarzyna, ale kolegom z pracy można jako Kasia. Ja mam na imię Aśka i śmieszne dla mnie byłoby mówić do koleżanek z pracy cześć jestem Joanna :)

Gość gość
Kasia to bardzo słabiutkie, jak do dziecka.

Gość gość
Kasia Tusk :-D

Gość gość
Tak samo jak Asia, Basia, Gosia i inne srasie.. Z takich pięknych imion babki robią sobie psie przezwiska

Gość gość
ale to jest problem, bo w pracy jak dzwonie do innych wspolpracownikow to nie powiem ze dzwoni Joanna z p. 202 bo Joanna brzmi zbyt powaznie tak jakbym sie wywyzszała, nie powiem ze dzwoni Aśka bo to brzmi jakbym je lekceważyła i siebie tez, jakby miala zly humor przy PMS> zostaje Asia, z czego nie jestem kontent bo to jest takie w gronie przyjaciol rodzinnym zbyt cukierkowe. wolalabym miec na imie Agata albo Ewa Ewelina Justyna, one nie maja takich problemow

Gość pomid0rek
Asia masz ładne imię, a autorka szuka problemów tam gdzie ich nie ma. Mam koleżankę w pracy Asię i wszyscy tak do niej mówią, Kasię też i mówią Kasia Biedna autorka musi się pogodzić z tym , że świat nie wygląda tak, jakby sobie wymarzyła i ludzie nie mówią do siebie Joanno, Katarzyno itd :)

Gość gość
To zalezy od sytuacji ja mam podobne imie i np u lekarza czy w urzedzie mówie Katarzyna ale już na randce czy do znajomych przedstawiam się Kasia. Dziwnie by było gdybym do jakichs znajomych mówiła cześć jestem Katarzyna. Kiedys tak zrobiłam i od razu było ojej a co tak oficjalnie itp

Gość gość
Masz cos do tego imienia gląbie ?

Gość gość
Asia czyli Joanna to najpiekniejsze kobiece imię:)🖐️

Gość gość
Mam problem z moim imieniem i wolalabym inne bo nawet mama mowi do mnie Joanna a do bratowej Katarzyna. Przykro nam gdy to słyszymy od bliskich osob

Gość gość
Kiedys gdzies widzialam ankietę i najwiecej bylo plus na imie Kasia

Gość gość
Widze ze autora jakas Kasiunia wkurzyla ;)

Gość gość
Zgadzam się z autorką zawsze mnie śmieszyly Tereski, Marzenki, Bożenki, Asie, Kasie, Krysie, Bogusie czy Halinki ze zmarszczkami. To są takie prawdziwe dzidzie piernik :-D

Gość gość
Autor ma napewno piekne imie ;) takie jak np Anka

Gość gość
12:17 fascynujące

Gość gość
Najbrzydsze imiona jakie znam to Justyna Mariola Jola Bożena Jawiga Ola Anka Ewelina halina itp

Gość gość
Kasia to jedno z najpiękniejszych imion.

Gość gośćdhcgjvj
A mnie wkurza wlasnie jak ktos sie tak oficjalnie przrdstawia. Odrazu widze gbura. Albo jeszcze gorsze, jak ktos kaze do siebie tak mowic. Moj szwagier jest Krzysiu a tesciowa nigdy nie mowi do Krzysiu tylko Krzysztof... No kurde! Robi na sile z Niego elegancika, jakby Go wynosi na piedestal a to normalny, fajny facet. Drazni mnie to niemilosiernie! Do mnie nikt nie mowi "Anno tylko Ania lub Anka-co mi zdecydowanie bardziej odpowiada bo jest tak swobodnie. Przeciez jak jestes z kolezanka w barze to nie mowisz do Niej "Katarzyno chcesz piwo z sokiem czy bez?" No brzmi to debilnie :-D

Gość gość
Autorowi w ogóle nie chciałabym się przedstawiać. Sokro widzi baby z du/pami jak szafa, to znaczy, że postrzega jak cham, wysławia się jak cham i jest chamem. Ciekawe jest uzależnienie przez autora brzmienia imienia i stosowania zdrobnień od rozmiarów wyz. wsp. części ciała. Może autor rozwinie temat. Katarzyna, Kaśka, Kasia, Kasiunia i proszę do tego odpowiedniki ze zbioru mebli domowych, np. Katarzyna-szafa, Kaśka... Życzę miłych dywagacji meblowo-imieniowo-anatomicznych.

Gość gość
Mnie nie wkurza, ale śmieszy. Pracuję w rejestracji medycznej i nawet często się z tym spotykam, kiedy kobieta zdrabnia swoje imie...dziecka jeszcze częściej. Ja to celowo poprawiam i pytam: aleksandra czy Ola? W końcu to 2 rózne imiona, tak samo jak Magda czy Magdalena? Kasia jest tutaj niby jednoznaczne, ale teraz ludzie tak wymyślaja z tymi imionami, że wcale bym się nie zdziwiła gdyby komus udało sie zarejestrowac własnie Kasie, nie Katarzynę.

Gość gość
Bożenka ma paznokietki, Halinka kupiła sobie piżamke, Marzenka zrobi soczek w wyciskarce, Moniczka zaraz przygotuje obiadzik dla rodzinki a potem pojadą na zakupki

Gość gość
Bogactwo jezyka polega na uzywniu zdrobnien. jasne,sa sytuacje oficjalne, np na obradach sejmowych nie powinno sie mówić "Basia" czy "pieniażki". Tak samo , gdy komus sie pierwszy raz oficjalnie przedstawiamy. Ale w sytuacja niezobowiazujacych,zwlaszcza, jesli kogos lubimy, mozemy mowic Kasia i do stulatki.

Gość asiutka    1999
ale od kiedy jest dorosłą babą?.

Gość gość
Dżizas, to ci dopiero problem pierwszego świata. Każdy przedstawia się jak chce. Zresztą to dosyć naturalne, skoro Kasia to naturalne zdrobnienie. Wiesław też przedstawi się kumplom jako Wiesiek. Gdyby w gronie koleżanek Kasia wyjechała z Katarzyną, to dopiero mogłoby być odczytywane jako ą-ę bułkę przez bibułkę.

Gość Magia słów
Asiunia kiedy idziesz spać.

Gość asiutka    1999
za chwilę. Do 9 się wyśpię. W wakacje zazwyczaj tak wstaję