Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przedszkole ile tygodni łez

Polecane posty

Gość gość

Jak długo wasze dzieci plakaly w przedszkolu , jak długo trwał bunt? Jaka najlepsza metoda żeby to zlagodzic? Chodzi mi o dzieci mlodsze, albo te szczególnie wrażliwe i przyklejone do mamy.

Gość gość
Moje dziecko we wrześniu idzie i chce się nastawić już z góry ,założyć najgorsza opcję żeby nie zrezygnowac po tygodniu. Proszę o rady.

Gość gość
U nas panie mówiły że adaptacja powinna zająć maksymalnie dwa miesiące. Przy czym zdarza się, jak u mojego, opóźniony problem- pierwszy tydzień, dwa, czasem dłużej jest euforia, zachłyśnięcie się zabawkami, spacerkami i grupą, zwłaszcza jak dziecko zaczyna od krótkiego pobytu, a potem jak orientuje się że to na stałe, czy chce czy nie, to zaczyna się bunt. Dlatego super jak są zajęcia adaptacyjne, pod warunkiem że panie są ogarnięte i od dziecka już wtedy są egzekwowane jakieś zasady. Widywałam też płaczki które i po kilku miesiącach troszkę popłakiwały rano w szatni.

Gość gość
Jak lepiej, od razu dziecko zostawić z przekazem ze tak ma być, czy rozdrabniac się na przedłużanie godzin pobytu?

Gość gość
Autorko jestem mama takiej przylepy to Ci napiszę jak u nas było. Pierwszy dzień radość ogromna, emocje. Wbiegł na salę i nawet się nie obrócił. Zaprowadzony przed 9 czy na 8:30. Odbieralam chwile po 12 po obiedzie. Szedł ładnie, wychodził z płaczem. Nie płakał na zajęciach. Rozklejal się jak mnie zobaczył. Już przy obiedzie wiedział ze zaraz będę i nie miał czasu na spokojnie zjeść bo już zaraz mama. Po tygodniu szedł z płaczem rano, odbierany już nie płakał ani nic. Czyli na odwrót niż początek. Ważne aby mówić dziecku CAŁĄ prawdę. Co bedzie i jak będzie. Przytulić jak płacze, nie kłócić się i nie krzyczeć, nie mówić "nie płacz" do dziecka bo ono może płakać. Moja przylepa od listopada zaczął zostawać na lezakowanie i od tamtej pory już super. Bo nie miał nerwów ze zaraz mama i zaczął ładnie jeść :-) A teraz jest nie to dziecko, jestem w szoku jako Plus. Sama się bałam i myślałam ze nie poradzimy sobie, a udało się i nie żałuję :-)

Gość gość
Moja miała długi czas adaptacji, własciciwe całe pół roku, ale poszła wcześniej, bo jako 2,5 latek. Płacz rano, spazmy przy rozstaniu (tutaj rzeczywiscie Panie dobrze sugerują, buziak,papa i oddać dziecko niezależnie od stanu). Teraz po półtorej roku jest luz bluz, jak chora siedzi ze mną w domu to jest ryk, bo chce iść do przedszkola do swoich przyjaciółek. Jest już starsza więc wszystko ją cieszy, a to wizyta w bilibotece, wycieczka do kina, religia :P itp. Dzieciom-przylepom jakim jak moja trudniej, ale trzeba przetrwać, z czasem się przyzwyczai i na pewno polubi, jak zobaczy ile atrakcji każdego dnia na nią/niego czeka. Głowa do góry!

Gość gość
Mojemu dziecku od razu się spodobało , miało 2 lata i 1 miesiąc. Dosłownie płakało kiedy je zabierałam do domu, dantejskie sceny łącznie z kładzeniem się na chodniku - przy tych akcjach miałam noworodka w wózku. Wszystko zależy od dziecka. Dzisiaj ma 4 lata i uwielbia chodzić do przedszkola, ja jestem na wychowawczym na drugie dziecko :)

Gość gość
22:43 A starsze z tych "przylepek", czy wręcz odwrotnie?