Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaZkrtania

Zapalenie krtani u dziecka co podawałyście

Polecane posty

Gość MamaZkrtania

Witam. Moja córka od piątku do niedzieli mała gorączkę i ogóle osłabienie.W poniedziałek (już bez gorączki)poszłam do lekarza i dał skierowanie na badania.We wtorek córka rano nagle zaczęła się dusić-koszmar, oczy na wierzchu.Wystawiłam na balkon okrytą kołdrą i poleiałam szybko robić inhalację z nebbudu,ona była w strachu i ja i jej to nie pomogło od razu więc zadzwoniłam na pogotowie.Zrobili inhalację,dziecku przeszło i pojechali,poszłam do lekarza i dał inhalację rano berodual i po 15min nebbud i to samo zestawienie wieczorem i wieczorem dodatkowo contahist a w ciągu dnia wapno. Młoda nie ma apetytu,męczy ją kaszel raz mokry jaz suchy,jest ciepło i już staję na rzęsach,aby było chłodniej ale wiadomo że jak jest na dworze 28st to w domu przynajmniej u nas 25 i z cudem jest 23 w dzien a w nocy otwieram okno i jest 22... ale najwazniejsze to napiszcie mi co podawałyście na kaszej na noc,na drapanie w gardle,czy trzeba w ciągu dnia wykrztuśny czy tego kaszlu ma wcale nie byc. Córka ma 6 lat to jej drugo epizod z krtanią a poprzedni to był tylko szczekający kaszel który się zaczął w południe i w porę do lekarza się pojechało.Ale nic mi o syropach nie powiedział czy podawać przeciwkaszlowy czy wykrztuśny.Dodam,że ją poję ile wlezie,ręczniki mokre porozwieszane,mieszkanie wietrzone ale przy wysokiej temp to jest dramat.

Gość gość
Ja daje syrop z prawoslazu ale on tez nie zawsze pomaga

Gość gość
U mojego syna w pn pediatra stwierdzila zap krtani. Nie ma goraczki, nie kaszle, troche katar ma. Dostalismy nebbud po 2 ampulki na raz ,prospan i dicortinef do nosa. Nie wiem czy podawac jeszcze bo nic mu nie jest.

Gość gość
Jak zaczyna ci się dusić to wystawianie na dwór w lecie nicbnie da. Lodówkę otwórz.

Gość MamaZkrtania
Na dworze bylo chlodno z rana bo to bylo o 6 i bylo 5 stopni.

Gość gość
Chyba w Suwałkach.....

Gość gość
Zapalenie krtani zejdzie do tchawicy i dopiero wtedy wpadniesz w panikę jak się zacznie dusić od tzw.szczekającego kaszlu. Po co idziesz do lekarza jak potem dziecka nie leczysz ?!

Gość gość
Jak nie leczy?? Gdzie tak napisala?

Gość gość
Moje dziecko dostawało zastrzyki z biotraksonu.

Gość gość
O 20.05 na przyklad przeczytaj -leczy czy nie ? no i jak ci wyszlo?

Gość gość
To ktos inny pisal. Doczytaj

Gość MamaZkrtania
Jeju baby nie kluccie sie. Ja sie pytam o syropy czy i jakie podawalyscie. Bylo chlodno jestem z dolnego slaska i padal deszcz cala noc poza tym. Moze po prostu powinnam ja dluzej potrzymac na chlodzie opatulona oczywiscie. Ale powiedzcie o syropach bo do lekarza sie nie dostane jutro a do apteki tak.

Gość gość
Obojetnie jaki .ja daje prospan. 3 dni ta choroba podobno trwa wiec zaraz minie

Gość MamaZkrtania
Jak moja miala pierwszy raz krtan to tez bylbtylko kaszel ale podawalam wszystko tak dlugo jak kazal lekarz i wtedy to bylo do nastepnej wizyty kontrolnej po chyba 5 dniach i wtedy kazal pociagnac jeszcze z 3 dni. Odstawilam dopiero jak mi powiedzial ze nic nie trzeba. Moja miala nawet zapalenie oskrzeli bez objawow typu kaszel katar tylko goraczke umiarkowana i poszlam osluchal i dal antybiotyk bo moglo dojsc do nakazenia bakteryjnego.

Gość MamaZkrtania
Slyszalam ze Fosidal ma zolcien wiec odpada. Pulneo podobno tez nie jest dobry. A z niej jest w dodatku nerwus i sie wnerwia ze ma kaszel a przy krtani nerwy niewskazane.

Gość gość
Ło matko. Teraz to juz wymyslasz. zrob jej syrop z cebuli. Bez chemii jest.

Gość gość
ciesz się, że pomagją te inhalacje jak mój syn dostał zapalenie krtani to nawet zastrzyk mu nie pomógł i zaraz do szpitala go zabrali i tak 2x miał zapalenie krtani - rok po roku i za każdym razem leżeliśmy w szpitalu na to w domu już standardowo inhalacja z tego co wypisałaś na szczęście już nie mamy krtani chorej od paru lat ;) niech tak zostanie

Gość gość
przy zapaleniu krtani inhalacje to podstawa

Gość gość
Zapalenia krtani lubia się powtarzać....moja dwójka miała zapalenia krtani wiele razy. Najlepiej mieć mebbud w zapasie i dodatkowo solanke Zabłocką do inhalacji (przy kazdym kaszlu i na poczatku infekcji). Wietrzenie pokoju....latem zimna woda albo lody w czasie ataku (no ale watpie zeby dziecko cos chcialo przełknąć). Warto zostawić sobie trochę nebbudu....u mnie dzieciom przechodzilo po czyerech dniach inhalacji a później tylko solanka do inhalacji....i katar zawsze był oznaką, że duszności juz nie wystąpią....kazde zapalenie krtani konczylo się katarem. Sprawdź co teraz pyli...zapalenie ktrani często ma podłoże alergiczne.

Gość gość
I ja żadnego syropu nie dawalam, tylko antyhistaminowy.

Gość MargaretkaCake
przy zapaleniu krtani przede wszystkim dziecko u mnie dostało antybiotyk , dostał amoksiklav , do tego inhalacje zawiesiną Nebudd , benodil . Pulmicort juz m sie tez pojawił . Do tego pectodrill syrop wykrztuśny . inhalacje również z soli fizjologicznej , ale róbcie tą 3 % nebudose - hialuronic i hipertonic . Do tego ciagłe oczyszczanie i nawilżanie powietrza . Jako ,ze miałam mozliwość to zakupiłam oczyszczacz powietrza z nawilżaczem https://goodair.pl/sklep/sharp-kc-a60euw-oczyszczacz-i-nawilzacz-powietrza/

Gość gość
Jak już spamujesz, to pisz z sensem. Na zapalenie krtani podaje się sterydy a nie antybiotyki.

Gość gość

Ja jestem zadowolona z Novama Familino Pro. Siostra mi ten inhalator doradzała i faktycznie miała nosa. Aerozol leci z wygodną prędkością, żeby można było sobie dopasować łatwo oddech. Sama budowa inhalatora jest przemyślana nie ma jakiś ostrych krawędzi i zakończeń, bezpieczne urządzenie dla dzieci.