Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
mbc

Co polska matka wie o zbilansowanej diecie?

Polecane posty

Moda na zdrowy styl życia staje się coraz bardziej popularna, a wiedza w tym zakresie bardziej powszechna. Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrego samopoczucia, a także pełni istotną funkcję w profilaktyce chorób dietozależnych. Świadomość żywieniowa Polek rośnie – z badań przeprowadzonych na grupie polskich mam wynika, że 70% wie czym jest zbilansowana dieta. Co o zbilansowanej diecie wie polska mama? Świadomość zasad zbilansowanej diety i stosowanie się do tych reguł jest bardzo istotne, gdyż prawidłowe żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Jak wynika z badań polskie matki w większości posiadają wiedzę na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, a 70% kojarzy zbilansowaną dietę z dietą bogatą w produkty zgodne z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. – Tak wysoki procent świadomych matek jest niezwykle ważny, gdyż właściwe żywienie jest jednym z kluczowych czynników wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a także może prowadzić do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób takich jak na przykład cukrzyca lub otyłość. Zbilansowana dieta powinna być przede wszystkim bogata w różnorodne produkty. Warto, aby posiłki były tak skomponowane, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych – dodaje dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia. Regularność posiłków Ponad połowa (56%) badanych mam zdaje sobie sprawę, że zbilansowana dieta wiąże się ze spożywaniem 5 posiłków dziennie. Regularność i właściwe proporcje są bardzo ważne w zbilansowanej diecie. – Regularne posiłki mają pozytywny wpływ na metabolizm oraz zapewniają prawidłowy poziom cukru we krwi. Dlatego ważne jest, aby dbać o ich regularność i właściwe proporcje, najlepiej jeśli dzienne menu rozłożymy na 5 posiłków w odstępach 3-4 godzinnych – mówi profesor Stoś. Miejsce warzyw i owoców w diecie Blisko połowa (48%) badanych kobiet poprawnie sklasyfikowało warzywa i owoce jako podstawowy element zbilansowanej diety. W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), wprowadził zmiany do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Przed zmianą Piramidy u jej podstaw znajdowały się produkty zbożowe, a w zmienionej wersji ich miejsce zajęły warzywa i owoce. – Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, warzywa, owoce i przetwory z nich pochodzące, powinny stanowić większość tego, co zjadamy w ciągu dnia. Dziennie należy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji, a jedną z nich stanowić może szklanka (200 ml) soku. Owoce, warzywa i soki to cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów oraz innych substancji o działaniu antyoksydacyjnym – dodaje profesor Stoś. Śniadanie ważnym posiłkiem dnia Spośród badanych matek , 98% spożywa śniadanie codziennie, a co piąta matka, deklaruje również, że codziennie do śniadania spożywa sok. – Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem dnia i nie należy o nim zapominać. Zbilansowane śniadanie powinno składać się z białka zawartego w produktach mlecznych, błonnika, witamin i składników mineralnych pochodzących z produktów pełnoziarnistych oraz porcji warzyw i owoców. Sok może być szybkim rozwiązaniem na uzupełnienie witamin cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na przykład szklanka soku pomarańczowego (200 ml), także tego pasteryzowanego, dostępnego w kartonie, dostarcza ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Tak skomponowane śniadanie dostarczy cennych składników odżywczych oraz doda energii na cały dzień – podkreśla profesor Stoś. Wiedzą, ale czy stosują? Wyniki badań wskazują, że świadomość zasad zbilansowanej diety rośnie. Jednak te same badania pokazują, że część mam ma problem z określeniem miejsca produktów mlecznych lub mięsa w diecie. – Takie rozbieżności mogą świadczyć o tym, że wiedza żywieniowa i świadomość żywieniowa społeczeństwa nie ma niekiedy swoich realnych odniesień do codziennej praktyki. Dlatego edukacja w zakresie zasad prawidłowego żywienia jest niezwykle istotna. Zdrowie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących jakość życia, a zbilansowane żywienie ma kluczowe znaczenie zarówno dla utrzymania zdrowia na dobrym poziomie, jak i jego poprawy – tłumaczy prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×