Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Klasyka, ulubione wiersze dla dzieci

Polecane posty

Gość gość

Jakie są Wasze ulubione wierszyki dla dzieci? Poddajcie mi proszę kilka pomysłów. Mam na myśli starych autorów - Tuwima, Brzechwę, Konopnicką, Chotomską, Szelburg-Zarembinę i innych klasyków. (http://www.bloglokomotywa.pl/)

Bohdan Butenko, Władysław Bełza, Jerzy Ficowski, Nie będę podawać tytułów, bo musiałabym wypisać wszystko. Bardzo lubię też tomik "Dla dzieci" Władysława Broniewskiego. Mam jedno z pierwszych wydań tej książki :)

Gość gość
No i jak zwykle kiedy można pogadać o czymś wartościowym, wykazać się oczytaniem to nie ma nikogo hahaha jeden wpis, bo niczego nie czytacie :P a na tematach włażących ludziom w życie, wyśmiewające ich sposób, żywienia, makijażu, ubierania, pracy, życia wieczny tłok i po 30 stron wpisów :P Autorko do tego co napisała daga wyżej ja dołożyłabym jeszcze nieśmiertelnych: Jachowicza, Czechowicza, Mickiewicza i Fredrę.

Gość gość
gość dziś no ale o co ci chodzi? O tytuły? Przeciez nie sposób w paru wpisach wymienic wszystkich ogolnie znanych wierszykow dla dzieci ,chocby Brzechwy czy Tuwima, sa ich setki. Dołożę jeszcze wiersze A.A. Milne'a i Czesława Janczarskiego.

Gość gość
Lokomotywa, Ptasie radio, Słoń Trąbalski, Rzepka, Okulary, Spóźniony słowik - nasze hity od Tuwima:-) A od Brzechwy: Samochwała, Na straganie, Kaczka dziwaczka, Na wyspach bergamutach Kłamczucha Leń Ryby, żaby i raki Od Konopnickiej: Bocian Stefek Burczymucha Tęcza Kukułeczka Od Jachowicza: Chory kotek Basia Pieśń leniwca Staś na spodniach zrobił plamę. To ulubione wiersze moich dzieci 3 i 6 lat, jest tego troszkę więcej ale akurat u nas poezja tych autorów najbardziej odpowiada dzieciakom, zresztą myślę że klasyka zawsze się sprawdza:-)

Gość gość
up? heja jest tu kto? czytacie coś? znacie coś? czy wasze dzieci już tylko z oczkami w ekranach siedzą?

Gość gość
gość dziś up? heja jest tu kto? czytacie coś? znacie coś? czy wasze dzieci już tylko z oczkami w ekranach siedzą? XX dlaczego tak uwazasz? O tej porze matki są na spacerach , ew. prędzej czytaja wierszyki dzieciom niz wpisy kafeteryjne. Ja akurat mogę odpisac, bo dzieci juz dorosle:). Wymienianie tutaj tego, co czytalam dzieciom czy sobie zajęłoby mi czas przynajmniej do wieczora, wiec odpuszczę.

Gość gość
Autorko jesteś kretynka i sama nie wiesz o co Ci chodzi. Zadałeś bezsensowne pytanie i nie wiadomo czego oczekujesz chyba tobie z tej kafeteri mózg zamienił się w ser

Gość gość
Autorko, mam cala biblioteczke ksiazek dla dzieci. Klasykow wymieniono juz wyzej, sa fajne ksiazki np Ulubuine wiersze babci z wszystkimi tymi pozycjami. W jakim wieku masz dziecko? Ciekawa jest tez seria poczytaj mi mamo, ale to nie wiersze tylko opowoadania. Poza polskimi klaykami moje dzieci uwielbiaja Julie Donaldson, serie ksiazeczek o Malej Ksiezniczce T Rossa oraz ksiazki o Duzej Rodzinie.

Gość gość
Dziękuję wszystkim za propozycje utworów. Spisałam je sobie, wiele wierszy czy autorów nie znałam, chętnie się z nimi zapoznam. Moja córka ma teraz czternaście miesięcy. Zaczęliśmy czytać klasykę w postaci małych kartonowych książeczek dla najmłodszych, m.in. Kaczkę Dziwaczkę, Smoka (Brzechwa), Chorego Kotka (Jachowicz), Lokomotywę, Okulary (Tuwim), Idzie Niebo (Szelburg-Zarembina), Kundel, Bańkowice Mydlane (Chotomska). Wszystkie rewelacyjnie się sprawdzają. Chciałabym kupić kilka następnych tytułów. Wiem, że wierszy jest mnóstwo, jest z czego wybierać, ale ciekawa byłam co najbardziej polecacie, co warto kupić na początek. Stąd moje pytanie właśnie. (http://www.bloglokomotywa.pl/)

Gość gość
Poszukuję wierszyka który kiedyś przypadkowo czytałam... opowiadał o dziewczynce, córeczce i bardzo zależy mi na jego odnalezieniu. Niestety nie znam autora. Pamiętam tylko że były w nim słowa: kto nie ma córeczki... czasami masz ochotę wysłać ją w kosmos... wiersz śmieszny ale bardzo fajny :)