Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama Zadumana

Trzecie dziecko?! Waham się...

Polecane posty

Gość Mama Zadumana

Mam 32lata i dwóch synów (bliźniaki po 9lat) :) Od dłuższego czasu myślę o trzecim dziecku. Finansowo i mieszkaniowo jest ok... Jednak coś ciągle mnie blokuje... Najlepiej byłoby wpaść ;) ale nawet tu jestem za rozsądna :-P Dziewczyny, które również mają takie przemyślenia - co przemawia u Was ZA, a co PRZECIW?!

Gość gość
Też mam 32 lata i się zastanawiam...Myślę że to już taki ostatni dzwonek na ciążę. Z jednej strony chciałabym być jeszcze w ciąży i poczuć ruchy dziecka, mieć takie maleństwo ale z drugiej strony te wszystkie wizyty u lekarza, i kupno całej wyprawki, poród...No nie wiem. Dzieci już duże bo 7 i 8 lat to już więcej swobody mam i do pracy wróciłam.

Gość gość
Ja mam 35 , dwoje dzieci w wieku 4 i 6 i tak mnie ostatnio ciśnie na trzecie dziecko , że hoho. Pewnie dlatego, że to już według mnie ostatni dzwonek sama na sobie wywieram presję. Mąż też już prawie się przekonał do tego pomysłu więc zaczęłam szukać minusów ;) I tak : wyprawka od nowa, wózki, foteliki itd. ; nieprzespane noce, pieluchy , ulewanie itd. ; ciasnota w samochodach ew. kupno jakiegoś minivana. ; mieszkanie niby duże ale idealne dla 2+2; kompletny brak pomocy przy dzieciach, dwoje przeżyliśmy, nie wiem czy damy radę fizycznie z kolejnym; trochę kłopotów zdrowotnych, które wyszły w poprzedniej ciąży; jestem po dwóch cc, boję sie , że pęknie mi macica i osierocę dzieci, ktore mam. Za przemawia właściwie tylko to, że albo teraz, albo już wcale. Także raczej nie pomogłam przynajmniej jeśli chodzi o ZA :)

Gość gość
22:54 Nie dodałam jeszcze , że połóg to dla mnie koszmar i faktycznie zapomniałam o bieganiu po lekarzach , zabkowaniu, szczepieniach i tych ciągłych nerwach przy niemowlaku.

Gość gość
Ja mam 36 lat i 3 dzieci w wieku 18 lat , 2 i pol roku i najmlodsze 10 miesiecy i obecnie 8 tc. Nigdy sie nie wahalam, nie mialam zadnej blokady i jestem przeszczesliwa.

Gość Mama Zadumana
Uuuu no tak :(

Gość Mama Zadumana
:) zazdroszczę czwóreczki

Gość gość
Ja się zdecydowałam na drugie, kiedy starszy miał 6. Myślę, że twoja sytuacja autorko jest podobna, tyle, że masz starsze dzieci podwójnie. Ja zatęskniłam za tym wszystkim co jest fajne w maluszkach dopiero po takiej przerwie. Urodziłam córkę w wieku 32 lat i nie żałuję, o wiele bardziej świadomie przeżywam macierzyństwo, syn też szczęśliwy. Moim zdaniem skoro masz takie ciągoty i możliwości to działaj. Żebyś później nie żałował. A młodsze dziecko łatwiej się chowa.

Gość gość
Popukają sie w głowę, nudzisz sie ? To zadbaj o synów i ich zainteresowania, relacje ze znajomymi, repertuar teatrów, swoje włosy i paznokcie. Kup sobie kwaity do wazonu i zrob porządek w szafach. Zadzwoń do przyjaciółki i pogadaj , pośmiej sie. Życie płynie a ty o czym ? Przecież wiesz co to za miód , poczekaj chwile i zaraz bedziesz miec nastolatków w domu. Jak nie wiesz co to znaczy to poczytaj co przed tobą . Dwóch nastolatków i małe dziecko w domu to marzenie masochistki plus wiek średni męża -:) jak jesteś taka rozsądna to myśl . Ale o wszystkim .

Gość gość
Mam 31 lat dzieci 6lat i 3lata i jestem w 19tc:-) udało się za pierwszym razem:-) więcej nie planuje raczej. W naszym mieście nikt się nie dziwi, troje to nic nadzwyczajnego, tylko na kafeterii robią szum z rodzin wielodzietnych .

Gość gość
mam 3 lata 2 lata i nie dlugo urodze 3.

Gość gość
Mam 36 lat, dwoje dzieci po 4 i 3 lata, od roku staramy sie bezskutecznie o trzecie dzieciątko tak więc najwidoczniej natura już zadecydowała za mnie.

Gość gość
Ja też się zastanawiam nad trzecim. Dzieci mają 2 i 4 lata. Ja mam 36, mąż 47.

Gość gość
No to szybko decydujcie sie.

Gość pielmieni
Dziewczyny, macie jeszcze czas. Jesli nie jestescie pewne, to poczekajcie jeszcze chwile. Natura sama zdecyduje. Ja urodzilam majac 40 lat pierwsze dziecko. Wczesniej nie moglam mimo ze nie bylo przeciwskazan od strony medycznej. Mala w lipcu skonczy roczek, ja nigdy nie mialam wiecej sily. Iczywiscie nie namawiam zeby czekac do 40tki, tylko 32 lata to nie jest jeszcze ostatni dzwonek :-).

Gość gość
Mam ten sam dylemat

Gość kucykpony
Też się waham ale u nas raczej nie będzie bo mąż nie chce. Miesiąc temu mielismy iść na całość ale widząc jego stres nie dałam rady. Czy wasi mężowie też mają takie opory gdy przychodzi co do czego? ;)

Gość gość
Trudna decyzja

Gość gość
Ja powiem z własnego doświadczenia, że pragnienie kolejnego dziecka nie mija tak sobie. Też jak miałam 32-33 lata pojawiła się we mnie bardzo silna potrzeba ponownego macierzyństwa (miałam wówczas dzieci 6 lat i 4 lata). Tłumaczyłam sobie, że nie warto, że dzieci już odchowane, że po co przerabiać znów to samo itp. Kolejne lata nie wygasiły tego pragnienia i cóż teraz w wieku 36 lat jestem w ciąży, spodziewam się trzeciego dziecka i jestem przeszczęśliwa...Żałuję jedynie, że tak późno się zdecydowaliśmy na kolejne dziecko, bo jednak różnica wieku między starszymi dziećmi a tym maluszkiem będzie duża.. Ale są i plusy takiej sytuacji, dzieciaki będą w szkolę a ja w pełni poświęcę się maleństwu, będzie mi znacznie łatwiej. Powiem więcej, znam więcej par, które nie żałują że zdecydowały się na 3/4 dziecko a te które się nie zdecydowały żałują że tego nie zrobiły:-) 3mam kciuki za dobrą decyzję!

Gość domnaglowie
U mnie trzecie dziecko dało nam wiele radości, mały jest po prostu super i super się wychowuje. Ja jako matka z doświadczeniem już inaczej podeszłam do trzeciego dziecka. Wydaje mi się że warto mieć troje dzieci, preczytajcie http://www.domnaglowie.pl/trzecie-dziecko/

Gość gość
Stoję przed tym samym dylematem. Byłam w 3 ciąży,ale niestety poroniłam. Moje dzieci mają 8 lat i 2 lata. Mam mnóstwo wątpliwości,ale chyba instynkt silniejszy.

Gość gość
Ja bym nie patrzyła na swój wiek bo i po 40 można urodzić, ale na wiek dzieci- im dłużej zwlekasz tym większa różnica między nimi. Nie znam nikogo kto żałuje że ma trzecie dziecko, za to kilka rodzin gdzie żałują tylko dwójki.

Gość gość
My oboje z mężem pragniemy 3 dziecka...niestety nie udaje nam się...już prawie od roku. Z poprzednią dwójką nie było problemów, więc nie wiem co się dzieje.

Gość gość
Zazdroszczę Wam, też chciałabym 3cie dziecko ale jestem po rozwodzie i z nikim nie związałam się życie dało mi mocno w kość a faceci chyba nie lubią mocno niezależnych kobiet...

Gość gość
Trzecie dziecko super sprawa: - Doświadczenie - Inne podejście - Luz, bez paniki - Wiedza - Inna świadomość Etc...

Gość gość
Ja mam 37 lat i nie mogę zdecydować się na drugie. Instynktu nie mam, mam raczej presję, że syn nie powinien być sam. Wolałabym nie móc mieć wiecej dzieci.

Gość gość
gość 2017.06.12 - 36 lat i dziecko 18 lat, i 4 dziecko i nie masz zahamowań, no to widać, że nie masz zahamowań, bo w wieku 17-18 lat to się uczy a nie pieprzy i rodzi już dzieci.

Gość gość
a co cie k obchodzi co ona ma... ma to ma . co? pojdziesz i jej dzieci zabijesz zeby mniej miala?

Gość gość
Idź na całość :-P