Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kawa w ciąży ? Czy nie mogę?

Polecane posty

Gość gość

Dzisiaj zrobiłamam test wyszedł pozytywny. Pije zielona herbatę do śniadania i czasami kolacji. Ale czy mogę pić kawę sypana ? do tej pory piłam kubek dziennie 250ml z 1 łyżeczki. Czasami rozpuszczalna. Czystka czytałam ze nie powinno się pić ?

Gość gość
Ja pilam 2-3 ( rozpuszczalne) i nic się nie stało.

Gość gość
A czy powinnam brać dodatkowo magnez ? Czasami nie pije wcale. Wczoraj dzisiaj nie piłam ale teraz mam ochotę sobie zrobić rozpuszczalna bo boli mnie głowa i jestem strasznie senna w 1 ciąży 6 lat temu nie piłam kawy bo nie lubiłam.

Gość gość
W ciąży brałam tylko kwas foliowy.

Gość gość
Jak raz na jakiś czas sie napijesz to nic sie nie stanie, patologia w ogóle o sobie nie dba, chleje wóde, pali fajki i rodzi zdrowe dzieci

Gość gość
Możesz. Ja nie piję, bo mnie całą ciążę odrzuca od kawy.

Gość gość
Nie jest to wskazane, kawa odwadnia organizm, okrada go z witamin i minerałów, regularne jej picie powoduje spadek elektrolitów i nawet uzupełnianie wtedy organizmu w witaminy sztuczne nie ratuje sytuacji. Wiem z doświadczenia gdy prowadziłam wybitnie niezdrowy tryb życia taki właśnie kawowo herbaciany to po paru miesiącach zaczęły masowo wypadać mi włosy, byłam zdziwiona tym faktem bo przecież zażywałam w tym czasie jakieś drogie specyfiki odmładniające a tak jakby nic one nie dały, bo ta kawa wyżerała że tak powiem wszystko. A pierwsze tygodnie, miesiące życia płodu są kluczowe, bo się formują najważniejsze organy, zamyka się u niego ta cewa nerwowa dla prawidłowego rozwoju której kobiety już na kwartał przed staraniami codziennie biorą kwas foliowy. Oczywiście zawsze można rozgrzeszać sie że patola nie dba o siebie i żyje, ale nie daj Bóg coś by było nie tak to sobie będziesz pluć w brode a nie oglądać na innych. Ta herbata zielona to też jest wątpliwa. Najlepsza by był Roibos jak już, a kawa zbożowa

Gość gość
ja pije nieduzy kubek z rana. po pierwsze bez kawy jestem strasznie senna, a po drugie bez kawy chyba w ogole nie odwiedzalabym kibelka, bo mam w ciazy okropne zaparcia

Gość gość
Ja autorka bałam kwas od 3 mśc. A witaminy dla kobiet w ciąży od miesiąca. Najgorsze jest to ze ja nie lubię owoców i warzyw no zjem pomidora ogórka szczypiorek sałatkę z Pekinki i tyle owoców to wgl wmuszalam w siebie banany itp. Żeby nie było córka ma zawsze pełny kosz owoców. Ale ja po prostu nie mogę wolalam opierdzoelic batona albo ciotka.

Gość gość
Naprawdę herbata zielona jest na nic ? To co w takim razie pijecie do śniadania ?

Gość gość
o zielonej to czytalam ze obniza tetno plodu. nie wiem czy to prawda, ale info sprawdzone ze nie powinno sie pic dziennie wiecej niz 3 filizanki. ja pije glownie wode gazowana bo i tak nic innego mi nie smakuje

Gość gość
Możesz, jak nie masz problemów z ciśnieniem. Ja miałam niskie i lekarka namawiała mnie na picie nawet 2 kaw dziennie.

Gość gość252
Niestety zielona herbata wypłukuje kwas foliowy, co w I trymestrze jest bardzo niebezpieczne, tez nad tym ubolewam, bo uwielbiam ;) co do kawy, to jeżeli nie masz podwyższonego ciśnienia, to jedna kawa rano nie zaszkodzi, tylko lepiej żeby to była kawa parzona, bądź z expresy, bo w tej rozpuszczalnej to nie wiadomo co siedzi, a jak jesteś nisko ciśnieniowecem to nawet jest wskazana, tak mi lekarz powiedział jak zobaczył moje ciśnienie 90/50 :) Można pić czerwona herbatę, albo miętę, melisę, rumianek, herbaty owocowe tylko trzeba pilnować składy, żeby liści malin nie miały, a najlepiej się na wodę niegazowaną przerzucić ;)

Gość gość
Kup sobie mama coffee

Gość gość
Ja piłam po jednej dziennie w obu ciążach. Mam zwariowane , niezmordowane dzieciaki i wydaje mi się, że to właśnie od tych kaw w ciążach :)

Gość gość
Zielona herbata pomoc niewskazana w ciąży nie piłam. Kawy tez. Za to chętnie zbożowa :) spróbuj, moze Ci posmakuje. A co do kawy - słaba od czasu do czasu nie zaszkodzi. Ale cześciej to nie wiem. Warto ppgadac z lekarzem

Gość gość
Mama coffee polecam

Gość gość
Pytałam lekarza i mówi,że raz na jakiś czas można,ale ja piję inke i nie ciągnie mnie do kawy.

Gość gość
Ja podziwiam ludzi, ktorzy lubia pic kawe. Fuj! Ochyda =/

Gość gość
Owoce wlasnie bardzo lubie banany, truskawki, nektarynki, brzoskwinie, winogrona, pomarancze, mandarynki, maliny, jagody, sliwki. Nie przepadam za wisniami i czeresniami, ananasem, granatem. Z warzyw lubie ziemniaki, pomidory, ogorki, rzodkiewki, marchew, papryke. Kawy nie znosze w smaku. Lubie zapach ale smak ochyda. Nie pije nawet inki. Nie lubie nawet latte.

Gość gość
Kawę możesz, mi lekarz pozwolił, mam niskie ciśnienie, dwa kubki kawy parzonej bez mleka. Zielonej herbaty nie pozwolił.

Gość gość
"ja pije nieduzy kubek z rana. po pierwsze bez kawy jestem strasznie senna, a po drugie bez kawy chyba w ogole nie odwiedzalabym kibelka, bo mam w ciazy okropne zaparcia " Typowe wytłumaczenia. Bardzo słabe wytłumaczenia. A jak wyglądało twoje życie przed wypiciem pierwszego kubka kawy w życiu ? Rozumiem że nigdy nie srałaś i tylko spałaś. Bujdy. Poprostu kawa jest uzależniejącym narkotykiem, milusio się ją pije, daje iluzje siły i mocy do walki ale to działanie narkotyczne, a senność i kupka to dobre wytłumaczenie, a ta kupka to stąd że kawa podrażnia układ pokarmowy a nie że wy to usiłujecie przedstawiać jak jakiś lek. Głupota i pieprzenie farmazon

Gość gość
Przeciez ta kofeina będzie krążyć we krwi płodu. Dałybyście noworodkowi zamiast mleka kawsko dla dorosłych ? bo niestety tak to wygląda a nawet o wiele gorzej bo nie mowa o noworodku który sie wykształcił przez 9 miesięcy ale o płodzie kilkutygodniowym, któremu formuje sie serce czy tam kilku miesięcznym

Gość gość
Kofeina meczy serce, pikawa chodzi i wywołuje efekt sztucznego stresu. To u dorosłego człowieka a płód ?

Gość gość
Ja piłam przed zajściem jeszcze dzień przed testem,zawsze 3 kubki sypanej z dwóch łyżeczek,od zrobienia testu nawet lyczka nie wzięłam,dam rade

Gość gość
18-28 najwyraźniej nie piłaś dobrej kawy

Gość gość
Jedna kawa dziennie w ciąży nie zaszkodzi. Nie przesadzajcie naprawdę.

Gość gość
Można, ale raczej z ekspresu. W Niemczech nie pije się w ogóle herbaty. Tam ciężarne piją właśnie kawę. Oczywiście najzdrowsza kawa jest z ekspresu ciśnieniowego, świeżo mielona z ziaren. Najgorsze są kawy rozpuszczalne, wystarczy popatrzeć na skład. Jak nie stać cię na ekspres ciśnieniowy, kup przelewowy.

Gość gość
Witam Ależ wojna o tą kawę :-) Mi pani doktor zabroniła herbaty też. Z kawą rozstałam się prawie bezboleśnie gorzej z herbatą nic mi nie idzie do śniadania innego, więc robię sobie ledwo zabarwioną. Jak narazie wszystko w porządku a już połowa 5 miesiąca. A zkawą też zgrzeszyłam dwa razy ale zrobiłam słabiutką efekt dała jak nigdy od razu wróciłam do życia. Myślę że we wszystkim trzeba poprostu zachować zdrowe granice :-) Pozdrawiam

Gość gość
Ja piję pięć herbat dziennie i co mam zrobić. Nic nie zrobię. Po jedzeniu jakkbym wypiła wodę czy sok to kaplica.