Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość8

Kiedy dziecko zaczyna mówić

Polecane posty

Gość gość8

Kiedy dziecko powinno zacząć mówić tak, żeby dało się je zrozumieć? Chodzi mi raczej o zdania a nie o pojedyncze słowa?

Gość gość
Pewnie koło 2 lat

Gość gość
Mój ma rok i już połowę książeczek które czytamy zna na pamięć ,teraz uczymy się pana Tadeusza

Gość gość
Ależ zabawna osoba się wypowiedziała.

Gość gość
wg norm pań logopedek : 2 -latek zna 270 słów i buduje 2 wyrazowe wypowiedzi 2,5 -latek buduje złożone zdania a 3-latek swobodnie się wypowiada.

Gość gość
Moja córeczka w wieku półtora roku mówiła całymi zdaniami, zaś synek w wieku dwóch lat w ogóle jeszcze nie zaczął mówić. Mówi tylko kilka słów, może z 5.

Gość gość
Moja córka ma prawie 2 lata i mówi bardzo dużo, ale po swojemu. Niektóre słowa da się zrozumieć ale są to wyjątki.

Gość gość
Obie córki na 20 msc mówiły zdaniami, recytowały proste wierszyki, natomiast syn ma 22 msc i mówi może z 5 słów...

Gość gość
Pierwsze półtora roku, całe zdania, drugie całe zdania cały rok później. Dodam, że ta sama płeć i inteligencja na podobnym poziomie.

Gość gość
Zwykle ok. drugiego roku proste komunikaty typu "dać pić" albo "idziemy na spacer", bardziej lub mniej składnie i wyraźnie. Generalnie z dzieckiem w tym wieku da się już jakoś komunikować, dowiedzieć się o co chodzi, czego chce, a częściej czego nie chce. Chociaż już dzieci ok. roku budują wspólne pole uwagi, przekazują informacje...

Gość Jedynaczka4
Starsza córka zaczęła mówić pełnymi zdaniami mając 2 lata, Druga ma 16 miesięcy i zaczęła mówić kilka pojedynczych słów i mówi po swojemu.Gdy o coś prosi bierze mnie za rękę i pokazuje rączką co chce.Zdaje się będzie szybciej mówiła od siostry:D