Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polskie porodowki to jakis chory zart

Polecane posty

Gość gość

Tez macie takie wrazenie? Rodzilam w 2013 r., wtedy malo dzieci (w porownaniu do terazniejszosci) sie rodzilo, a i tak juz wtedy brakowalo lozek na patologii a niekiedy na samej porodowce. Na szczescie mialam swoja sale, ale w okoliczych szpitalach do dzis praktykuja boksy. W XXI wieku. W boksach sie krowy ciela :/ do tego brak dostepu od tak, na zyczenie do znieczulenia, tylko wciskaja gaz, ktory nic nie daje. Teraz w szpitalu 5 min. drogi ode mnie pieszo kobiety rodza na korytarzu... Na porodowke ida na faze parcia. Wiem, wiem 500+ zaraz ktos napisze, ale po jaka cholere chca by rodzic dzieci, jak my jako kraj nie mamy warunkow??? O cc robia problemy, zeby umowic termin, bo za duzo z porodowki naglych cesarek, jak tu rodzic?

Gość gość
Moze w duzych miasatch tak jest? W malych nie ma az tak przepelnienia ale no dostep do znieczulenia jest w ogole niemozliwy

Gość gość
W Białymstoku brakuje łóżeczek i dzieci kładą podwójnie a nawet w wanienkach, natomiast kobiety na korytarzu i na innym piętrze. To dopiero trzeci świat i wstyd na Europę, żeby dziecko nie było przy matce i żeby matka nie mogła kp od początku. Zobaczcie na zdjęcia, niezabezpieczone i poprzewracane butelki, skandal!!! To na kogo zbieramy pieniążki, na Etiopię? Czy na nas samych? https://parenting.pl/noworodek-na-sali-obserwacyjnej-w-plastikowej-wanience-skandal-czy-zart

Gość gość
Jakby to faceci mieli rodzić, to byłyby sale pojedyncze i znieczulenie zagwarantowane w konstytucji. A tak to będziemy traktowane jak krowy i będziemy rodziły w boksach jak w cielętniku.

Gość gość
O bosze. Szok. Ja ucieklabym do innego miasta chyba

Gość gość
Odpowiedź jest prosta wyz rodzi wyż. Od 2014 jest sporo dzieci niema to wpływu czy 500 plus jest czy ile tam. W 2014 na patologia w Warszawie nielezaly kobiety w ciąży tylko te z noworodkami bo miejsc nie bylo. Teraz mam rodzić już niedługo i mam tylko nadzieję ze bedzie dobrze. Tyle mam lepiej ze to bliznieta więc na pewno będę mieć salę i na pewno porod od początku w osobnej sali. I niestety i stety to Warszawa więc ja z niej niewyjade a dużo przyjedzie żeby urodzić tu.

Gość gość
Rodzilam w malym miescie a mlyn niesamowity. To bylo juz jakis czas temu, teraz rodzila znajoma to jej odmowili i wywiezli do innego szpitala. Te 500+ wprowadzili i dlatego tak sie rucaja na te dzieci. Tylko szkoda, ze rodzic nie ma gdzie.

Gość gość
Bzdura, nie zaden wyz, tylko kasa. Jeszcze 3 lata temu ile bylo kobiet, co rodzily trzecie czy czwarte dziecko? Znikomy odsetek. A teraz jal te krolice, bach bach czwarte, piate, dziesiate zdazyc machnac jak najwiecej, bo sypia kasa. Dla ludzi ubogich to bardzo atrakcyjna forsa i sie tu nie czarujmy. Zwlaszcza na wsiach i malych miastach.

Gość gość
Mieszkam na wsi nie znam ani jednej rodziny z 3-giem dzieci . Mieszka duzo mlodych rodzin przewaznie maja po 1-dnym dziecku,blisko szpital powiatowy z bardzo dobrymi warunkami dla rodzacych . Nie przesadzajcie.

Gość gość
500+ to atrakcyjna kasa? Nie wiem jakim cudem, niemowlę kosztuje więcej, owszem to jest jakaś pomoc. Nie wierzę że ludzie robią dzieci tylko dla 500+ owszem może to pomóc w podjęciu decyzji jeśli ktoś się zastanawiał nad kolejnym dzieckiem, jak było w naszym przypadku, planowaliśmy trzecie dziecko ale za trzy do pięciu lat, napewno nie dla 500+ się zdecydowaliśmy, ale braliśmy pod uwagę wszystkie za i przeciw. Trzeba być totalnie płytkim człowiekiem by uważać że ludzie starają się o dzieci tylko dla pieniędzy i to tak niewielkich.

Gość gość
Ja mieszkam w Warszawie, pracuję w przychodni i czy to w pracy, czy gdziekolwiek na mieście spotykam się z takim widokiem: kobieta w ciązy pchająca wózek, a przy wózku jeszcze jedno dziecko. Teraz trójka to już standard.

Gość gość
A porodówki jakie są takie są ale w Polsce mamy jeden z najniższych na świecie wskaźników umieralności kobiet podczas porodu! To jest ważne.

Gość gość
Bo Białystok to p******e miasto i same k***y tam mieszkają

Gość gość
Czytalas raport, kto najczesciej rodzil w roku 2016? Wielorodki, majace juz dzieci. Wczesniej dominowaly pierworodki. U siebie w regionie to mocno widze. Z praca tu ciezko, zwlaszcza dla kobiet. To klepia dzieci. Myslisz, ze one te 1500zl, czy 2000 zl na dzieci wydaja? Dzieci chodza w cichach z lumpa, albo po rodzenstwie. Pracuje w szkole, jestem intendentka i to ladnych pare lat. Wiesz ile rodzin u nas w szkole zyje z gopsu? I ile jest matek w ciazy w tej chwili? Prawie polowa. Nie oplaca sie pracowac, w sensie placic za dojazd z naszej miesciny. To nie sa patologie w sensie doslownym. Po prostu wyuczona bezradnosc. Tylko, ze rodzic tez gdzies musza.

Gość gość
Koło mnie są 3 szpitale. Jeden ma normalne warunki. Dwa mają boksy. Wszędzie nie ma miejsc, rodzisz pół porodu na krześle, na poczekalni. Rodziłam 2 tyg temu. Miałam cc. Wcześniej 2 godziny czekałam, bez ktg, bez opieki. Na porodówce ktg coś nie halo. To cc. Na wariata, bo kolejne na korytarzu. Mieszkam w średnim mieście. Byłam tylko ja i jedna dziewczyna (19lat), myśmy urodziły pierwsze dzieci. Reszta po drugie, trzecie itd... Więc nie mydlcie oczu, że dodatkowe pięniądze nie mają wpływu. Mają i to widać. Nie zdecyduję się raczej na kolejne - gdybym dłużej czekała, moje dziecko by umarło, poza tym miałam już 6 cm rozwarcie, mogłam po godzinie urodzić im na krześle. Zastanawiałam się nawet, czy tego nie nagłośnić, ale szkoda mi nerwów.

Gość gość
Gdzie wy mieszkacie? U nas owszem na porodowce tylko boksy cztery i sala rodzinna. Za to po porodzie jedynka z łazienką. W swoim otoczeniu znam tylko jedną rodzinę z trójką dzieci i to dlatego,,że pragną syna, a i tak same córki. ;)

Gość gość
Ja Lubuskie.

Gość gość
A ja znam duzo ludzi z 3giem dzieci. Ale dzieci juz sa duze na pewno urodzone przed wiesciami o 500+. Zadna patologia. Normalni ludzie.

Gość gość
Ja urodzilam drugie dziecko na poczatku lutego 2016 roku. Zaszlam w ciaze 1 czerwca 2015 roku. Wtedy nic mi wiadomo nie bylo o 500+. A na calej porodowce bylam tylko ja i jeszcze jedna pani. Obie bylysmy po cesarkach

Gość gość
Wyprawka to duży koszt, ale nie przesadzaj ta wyżej, ze niemowlę miesiąc w miesiąc kosztuje 500 Zł. A Białystok to ppj****e miasto same k***y stamtąd sa.

Gość gość
U mnie tez jest porodówka z boksami i jakos przeżyłam. Urodziłam syna raz dwa, super położne, a to sa takie emocje, z miałabym to w nosie, gdyby były tam nawet jakies obce osoby. Niektóre baby to takie mieczaki, ze szok - najchętniej by tylko cesarka na życzenie albo wszystkie znieczulenia i zeby sie kaZdy nad nią pochylał i rozczulał

Gość gość
z boksami to się zgodzę, a co do znieczulenia to ja dostałam bez problemu. Cały problem polega na tym, że na porodówkach nie ma anestezjologów, a położna znieczulenia dać nie może. Trzeba szukać szpitali, które zatrudniają oddzielnych anestezjologów na porodówkach, musisz pytać znajomych.

Gość gość
12:33 Twoje podejscie jest jak za komuny. Moze Ty lubisz byc ponizana, widac masz to na codzien, ale ja mam swoja godnosc i sobie nie zycze, by kolo mnie, za kotarka stal obcy facet z draca sie konkubina, rodzaca ktores tam dziecko z kolei. A takie mam doswiadczenia. Dobrze, ze zaraz zabralo mnie na ciecie cesarskie, ale jak tak dalej bedzie to i sale do cc beda wspolne.

Gość gość
13.34 a jakby obok stał pan prokurator z drącą się małżonką rodzącą pierwsze dziecko to byłoby Ci lżej na sercu i już by Ci tak nie przeszkadzało? Dziwne podejście, albo Ci przeszkadza albo nie, bez opisywania sytuacji rodzinnej i jeszcze może statusu materialnego. Ja sama teraz będę rodzić drugie dziecko, planowe cc więc na porodówce tylko chwilę ale faktycznie, zarówno położna jak i lekarz mówią, że dużo jest teraz porodów. Ale w moim otoczeniu zazwyczaj dwójka dzieci to maks.

Gość gość
Zobacz sobie zdjęcia ProFamilii w Łodzi sale porodowe jak w drogim hotelu, na sali dla matek z dziećmi freski na suficie, coś pięknego. Jak rodzic to tylko tam. Ze mna w sali leżała dziewczyna która dojechała z Kielc!!

Gość gość
Watpie by jakis prokurator zwracal sie do lekarza "no ku... Zrobcie jej ta cholerna cesarke, nie widzicie ze sie z bolu drze?!". Tak mowil ten gosciu za płachta obok mnie. Czulam sie strasznie, majac swiadomosc, ze z takim elementem obok mam rodzic. Dobrze, ze to cc zrobili. Chcialabys, zeby obok Ciebe tacy byli? Nigdy nie wiesz kto bedzie obok w boksie, smutne i prawdziwe, dlatego kazda rodzaca powinna miec swoj pokoj i tyle.

Gość gość
Autorko,skad wiedza o porodówkach w innych krajach,ze tak te polskie krytykujesz?

Gość gość
15.10 Pracowałam kiedyś na recepcji w prywatnym full wypasowym centrum medycznym. Szanowni Panowie Lekarze w szatni i prywatnych rozmowach przy kawie używali takiego słownictwa, że Zenek spod budki z piwem by się nie powstydził. Poza tym poród z komplikacjami to ekstremalne przeżycie, duży stres dla obojga rodziców gdy coś idzie nie tak i takie słownictwo w tym przypadku mnie nie dziwi. Chcesz mieć lux warunki to idź do prywatnej kliniki gdzie możesz mieć wymagania nawet odnoście wzorków na ścianie porodówki. Mieszkam w dużym mieście i w szpitalu w którym rodziłam ze znieczuleniem na życzenie problemów zero.

Gość gość
Gościu wyżej, nie a znaczenia jak się rodzi w Maroko czy gdzieś. Ważne, że nasze szpitale, w Polsce mają często fatalne warunki.

Gość gość
Jasne, bo każdy ma prywatna klinike za rogiem. Ja mam najblizszą 100km, poza tym wymagają donoszenia ciąży, a ja urodziłam w ostatnim dniu 37 tc.