Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pooomocy

Pomocy, nie wiem co zrobić.

Polecane posty

Gość Pooomocy

Cześć. Wczoraj byłam u lekarza z pulsem 164 i problemem z oddychaniem- lekarz osłuchał mnie, zrobił mi usg i stwierdził tachykardia zatokowa spowodowana nerwami, dostała zastrzyk i relanium. Dzisiaj w nocy znów się obudziłam o 4 i nie mogłam oddychać. Martwię się tym co mi jest. Czy nerwica może dawać takie objawy braku możliwości zaczerpnięcia tchu? Mój oddech jest spłycony, jestem poddenerwowana i dodatkowo mam zapchany nos. Czy to na pewno nerwy ? Czy coś poważniejszego? Nie mam już siły, co chwile kontroluję oddech, dodatkowo bolą mnie plecy w okolicy piersiowej i nie mam apetytu oraz jestem zmęczona. Dodam , że EKG i morfologia krwi robiona tydzień temu tez.

Gość gość
ladna jestes?

Gość gość
Mam iść do lekarza znów dziś ?

Gość gość
Ciągle panikujesz bo masz obsesje na punkcie tego oddychania i sama się nakręcasz.

Gość gość
Idź, najlepiej niech cię wezmą na kilka tygodni do szpitala i podłączą do maski tlenowej

Gość gość
To nie jest śmieszne, pytam poważnie :-)

Gość gość
Może mi ktoś poradzić co mam zrobić ? Boję się jakiejś poważnej choroby związanej z niedokrwistością czy czymś ale chyba lekarza analizując moj***adania krwi, Ekg zobaczył by jakieś nieprawidłowości, prawda ?

Gość gość
Haloo!!!

Gość gość
Cierpisz na hipochondrię szukasz chorób nawet tam gdzie lekarz nic nie widzi i panikujesz stąd problemy z oddychaniem.

Gość gość
Tu pomocy nie wzywaj, dzwoń na pogotowie po pomoc skoro oddychac nie umiesz, a jak umiesz to przeżyjesz.

Gość gość
wygląda to na nerwicę. Może warto równolegle z leczeniem "zwykłym" podleczyć trochę swoje nerwy? Jeśli ekg i morfologia są ok, to nie wmawiaj sobie chorób. Nerwica daje objawy somatyczne, czasem bardzo dokuczliwe, po co się męczyć

Gość gość
Nerwica histeryczna Chory na nerwicę histeryczną nieustannie wsłuchuje się w swój organizm i odwiedza lekarzy. A gdy dowiaduje się, że jest zdrowy – wścieka się. Ten rodzaj nerwicy często przybiera postać katastrofy zdrowotnej. Pojawiają się niedowłady, porażenia, drżenia, napady przypominające ataki padaczki, utraty przytomności, a także chwilowa głuchota, ślepota, niemożność oddychania i połykania, co lekarze nazywają kulą histeryczną. Tak silne objawy utrzymują chorego w przekonaniu, że jest śmiertelnie chory. A to tylko nerwica. Pozornie zły stan zdrowia jest często (choć nie zawsze świadomie) wykorzystywany przez chorego do zwrócenia na siebie uwagi. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-nerwowy/nerwica-objawy-zaleza-od-rodzaju-nerwicy_34466.html

Gość gość
Autorko, wiedzę że codziennie zakładasz temat o panice i oddychaniu, mimo że lekarze w badaniach nie dopatrzyli się niczego poza nerwicą, to ty dalej szukasz jakieś choroby.

Gość gość
Idę jutro do psychologa jednak wykańcza mnie ten fakt, budzę się w nocy ciagle o tej samem godzinie i nie mogę oddychać, siedzę na balkonie - powinien być to relaks bo mam gazetę i jestem na leżaku a i tak nie mogę oddychać.

Gość gość
Tak, to jest przesrane tak panikować nad sobą, mimo że żadna śmiertelna chorobą cię nie dopadła. To wszystko psychika, problem jest w twojej głowie, a tym myśleniem i panikowaniem wpędzasz się w nerwice i wkręcasz się w hipochondrię.

Gość gość
Masz racje, przesrane na maxa . Nawet zjeść nic nie mogę, mdli mnie, jest mi słabo a przez ro ze nie spałam w nocy jestem strasznie zmęczona, bo spałam dzisiaj 6 godzin a wczoraj 5 ! Próbuje nie skupiać się ba oddechu ale się nie da i ciagle se wmawiam, że to na pewno nie tylko nerwica !

Gość gość
I widzisz jaki błąd cały czas popełniasz? Że jak już łapiesz się na tym, że znowu skupiasz na oddychaniu, to zamiast odciągnąć myślenie w innym kierunku, to piszesz tu o tym i wałkujesz ten temat. Sama się wkręcasz.

Gość gość
Po prostu się boję, że to nie jest ta pieprzona nerwica tylko cis innego a ten lek z oddychaniem towarzyszy mi cały czas, nie potrafię tego powstrzymać !

Gość gość
no i co ten strach przed chorobą Ci da? Uchroni Cię? Znałam taką osobę, też tkwiła w takiej pętli (którą rozwiązać możesz tylko Ty sama z pomocą specjalistów, i życzliwych osób, ale musisz chcieć). Zrozumiałam ten mechanizm, kiedy zradością i ulgą oraz satysfakcja zrobiła testy na alergie i wyszlo, że jest na coś tam uczulona. Znalazła się choroba, hura! :P Mam powód, mogę dalej zatruwać życie sobie i innym

Gość gość
Chyba masz za dużo wolnego czasu i z pustki w głowie wałkujesz to myslenie że na coś jesteś strasznie chora. Zajmij się czymś, jak jest robota to człowiek mysli nad nią a nie nad kazdym swoim oddechem.

Gość gość
To dziwne, mnie z przychodni zabrało pogotowie. Lekarka stwierdziła tachykardie, zrobili ekg, zmierzyli ciśnienie i wezwali karetkę. Na sorze robili krew, i po kolejnych lekach ekg nawet nie wiem ile razy. Ciśnienia nie mogli zbić. A jestem szczupła osobą. Nie zgodziłam się na hospitalizacje, poszłam do kardiologia, przepisał,, worek " leków i biorę do dzisiaj. Tachykardia nie ma nic wspólnego z nerwica!

Gość gość
Wiem ja wszystko rozumiem. Chcę z tym walczyć i się z tego wyleczyć ale nie mogę ciagle dopada mnie jakiś lek i jakiś strach przed czymś. Nie potrafię wziac na luz. A te płucka, problemy z oddychaniem jak teraz pomyśle mam od dłuższego czasu z przerwami. Sorki,że Cię tak mecze, pewnie masz dosyć hipohondrycznych osób ale jeśli lekarz mnie wczoraj osuchiwał , badania krwi wyszły ok, wszystko w normie, hemoglobina, żelazo ,EKG wyszło tez okej to nie mam się już zadręczać i jest okej ? Tarczyca okej- znaczy lekarz chcę abym zbadała się pod katem niedoczynnosci, występują u mnie tylko te zaburzenia oddychania i straszne zmęczenie, i bóle pleców to nie mam powodów do zmartwień ? W badaniach krwi, w osuchu, w EKG wyszło by jakieś niedotlenie serca, probkemy z płucami, probkemy z sercem, niewydolność płuc, niewydolność serca lub problemy z krążeniem ?

Gość gość
Są różne rodzaje tachykardi :-) Tachykardia zatokowa jest zmiana ze silnymi nerwami. Ja miałam zrobioną morfologię krwi tydzień wcześniej wiec nie było potrzeby powtarzania jej, ekg serca wyszło w porządku miałam ciśnie 130/80, puls strasznie wysoki. Dostałam zastrzyk i relanium, i serce po godzinie się uspokoiło ale problem z oddechem cały czas mam :-)

Gość gość
Co stwierdził Twój lekarz ? Co stwierdził kardiolog ? Jaką tachykardie stwierdził lekarz ?

Gość gość
Tachykardia to Tachykardia, zadaniem lekarza jest ustalić co ją wywołuje. U mnie okazało się wysokie ciśnienie a przy okazji ciśnienia powiększone serce. Typowym objawem jest szybkie bicie serca powyżej stu uderzeń,a to powoduje duszność lub nawet ból w piersiach. Kardiolog powiedział,, no to zaczynamy zabawę ", po szeregu badań przepisał mi cztery leki typowo na ciśnienie plus potas ( Kalipoz). Niedawno dołożył mi piąty lek który biorę w południe,nie miałam już takich przygód odkąd biorę leki.

Gość gość
Przejsciowa nerwica , tez to mialam

Gość gość
No właśnie :-) A ja wcześniej problemów z sercem nie miałam . Od małego mecze się z różnymi dolegliwościami i lekami. Od małego odwiedzałam kardiologa. Miałam robione badania kardiologiczne jako dzieciak- wyszły ok. Dwa lata temu byłam u kardiologa - badania ok. Miesiąc temu EKG serca- OK Wczorajsze EKG- nie znam się ale lekarka powiedziała " tak jak myślałam, tachykardia z powodu stresu, spokojnie badani wyszły dobrze, nie ma nic złego w wynikach EKG. Po podaniu zastrzyku - jest okej. Dzisiaj już serce bije mi okej, dostałam Biblioc oraz Zomiren do czasu wizyty u psychologa czyli jutro :-) Wiem jakie są objawy tachykardi, bo wczoraj ją miałam tyle, że moimi objawami był puls 164 , ciśnienie 139/89 wiec nie jest złe ;-)

Gość gość
Nerwica nie jest przejściowa. Problemy mam od dziecka, jednak im robiłam się starsza tym problemy słaby a teraz mam apogeum. Myślałam dużo o tym i to pewnie wynik stresu, matury, studiów, nowego "życia" , nowej sytuacji. Możesz opisać jak to wyglądało u Ciebie i jak sobie z tym poradziłaś ? U mnie najgorszy jest obecnie ten oddech. Wcześniej miałam derealizacje, ogromne zmęczenie a teraz oddech nie daje mi żyć. Są chwile gdzie jest dobrze ale po chwili wszystko wraca do normy i jest do d**y

Gość gość
A może to niewydolność oddechowa ? Skoro ciagle mam problemy z oddechem ?

Gość gość
Autorko mialam tak samo, ile masz lat ?