Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polskie zwyczaje są śmieszne np przymus chrztu, przymus komunii

Polecane posty

Gość gość

przymus chodzenia na wesela z osobą towarzyszącą ten cyrk w kościołach rewia mody, białe koszule, spodnie w kant, garsonki, barany na głowach, pseudo eleganckie buciki z ekogumoskóry niedługo dojdzie do tego, że na śluby i wesela cebulaki będą sprzedawać...BILETY z napisaną ceną :D bo teraz na wesele bez min.500 zl sie nie chodzi, cebulaki strzelą focha i się obrażą, bo załacili za twój stolik z obrzydliwym niezdrowym zarciem z cateringu

Gość gość
Ten przymus to tylko twoja projekcja.

Gość gość
Chrzest i komunia to sakramenty. Nie ma żadnego przymusu.

Gość gość
Jaki przymus moje dziecko nie było u komunii

Gość gość
Sluby i wesela buahaha trzeba byc niezlym przyglupem zeby uczestniczyc w takich chu!jowych szopkach:D czyli albo brac slub albo byc gosciem, masakra:o sram i rzygam na takie zalosne ludzkie wymysly

Gość gość
W małych miejscowościach z chrztem i komunią dzieci jest podobnie jak z pochodem pierwszomajowym za komuny. Dobrowolne ale nie jeśli twoje dziecko nie będzie miało to przekonasz się na czym ta dobrowolność i brak przymusu polega :D

Gość gość
dokładnie, dobrowolne ale obowiązkowe

Gość gość
Przymusu nie ma, za to istnieje silna presja społeczna (najbardziej dokuczliwa ze strony rodziny i znajomych) żeby uczestniczyć w katolickich rytuałach.

Gość gość
moja babka powiedziala ze mnie ''zakatrupi'' jak nie pośle syna do komunii

Gość gość
Przymus nie ale mowiac Polskie zwyczaje sa smieszne to tak masz 100 % racje brzydze sie ludzi robiacych pokaz mody w kosciele itd itp tak jk piszesz

Gość gość
Ja nie chodze do kościoła bo mnie śmieszy ta cała szopka. A ślub wzięłam dlatego że stałam się trędowata posiadając dziecko bez ślubu. A potem się rozwodzilam bo mąż znalazł sobie kochanke i miałam duże problemy bo on był mściwy i złośliwy i szargałam sobie przez to nerwy kilka lat. I na co mi to było? Gdyby nie głupia ludzka mentalność ile byłoby mniej problemów i zszarganych nerwów. Na szczęście to już zaczyna się zmieniać. Szkoda że nie urodziłam się 100 lat później albo chociaż w dużym mieście. Nie musiałabym przechodzić przez ten cały cyrk.