Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość1291

Ginekolog, l4, co robić

Polecane posty

Gość gość1291

Cześć wszystkim, pracowałam dość długi czas w małym sklepiku no i nie miałam umowy, a za szłam 2 ciąże. Pracowawcy chcieli przerwac współpracę ze mną, ale przez adwokata dogadlam się że dostanę umowę, ale nie będę pracować, zapłacą mi normalnie ale po miesiącu mam iść na l4. No i tu pojawia się pytanie. Jestem 3 miesiącu ciąży i czy jak poproszę ginekologa o l4 i powiem że tak umówiłam się z pracodawcą (że mam iść na l4 już teraz) to może robić problemy? Albo po postu mi go nie wystawić?

Gość gość
oczywiście że tak. zwolnienie to nie jest sprawa "dogadałam się z szefem". jak ktoś przyjdzie skontrolować Twoje l4 to też mu powiesz, że dogadałaś się z szefem?

Gość gość1291
W pracy, w której byłam stałam przez 12 godzin, wchodziłam na drabinę i nosiłam dość ciężkie kartony. Po za tym niekiedy siedziałam w punkcie, gdzie ciągle świeciło słońce i nie było gdzie się przed nim skryc. Więc chodzi też o warunki pracy... Pracowałam normalnie, ale meczylam się strasznie jednak oni chcieli mnie zwolnić i dopiero po rozmowach z adwokatem zaproponowali mi umowę, żeby mnie nie odciąć od środków do życia, ale stwierdzili że nie widzą dalszej współpracy ze mną i mam załatwić l4... Co mam w takim wypadku zrobić?

Gość gość
Powiedz lekarzowi, że ostatnio zrobiło ci się słabo, że masz ciężką pracę i nie dajesz juz rady. Mój od razu wpisał mi l4 a też pracuję w sklepie spożywczym.

Gość gość
Tak naprawdę to lekarz powinien wystawiac zwolnienie na podstawie stanu zdrowia a nie pracy. Jeżeli np są to warunki pracy które nirpozwalaja na pracę ciężarnej i pracodawca nie moze zapewnić jej innego miejsca pracy to powienien on wysłać ja na wolne a nie lekarz. Jest to paranoja naszego systemu lekarz ocenia twój stan zdrowia a nie specyfikę pracy. Jak wpadnie ci kontrola ZUS to co im powiesz ze jesteś na l4 bo się z pracodawcą tak umowilas? W 1 ciąży miałam l4 od 4 mieisaca bo rozchorowalam się i potem było przedłużone gdyby nie choroba to pracodawca miał zapewnić mi inne stanowisko. Obecnie 2 ciąża jestem na l4 dopiero od 6 miesiąca w ciąży mnogiej gdzie podstawa jest mój stan zdrowia konieczne wizyty co tydzień i nakaz odpoczynku bez stresu.