Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Facet chce ochrzcić dziecko

Polecane posty

Gość gość

Z moim facetem jesteśmy razem od ponad roku. Wpadliśmy, jestem teraz w 5 miesiącu ciąży. Nie mamy ślubu, ja nie chce a on tez nie przywiązuje do tego większej wagi, czasem wspomina coś o cywilnym skoro ja nie chce chodzić do kościoła i ogólnie to nie wierzę w jakiegoś tam boga. Niestety w kwestii chrztu juz nie jest tak wspaniale. Jak usłyszał ze nie chce chrzcic dziecka to był oburzony ze jak to tak i w ogóle, a potem powiedział że zrobi to beze mnie. Jestem wkurzona bo np. ja mam żal do rodziców ze nie miałam wyboru, zmuszali mnie do chodzenia do kościoła, komunia, bierzmowanie, a ja tego nigdy nie czułam i przez to jeszcze bardziej byłam wrogo nastawiona. Dlatego Ja chcę dać dziecku wybór, będzie starsze będzie chciało chodzić do kościoła, ochrzcić się, proszę bardzo. Jak nie to nie. Poza tym nienawidzę kłamstwa, obłudy i hipokryzji a za coś takiego uważam ochrzczenie dziecka i przyrzekanie że się je będzie w wierze katolickiej wychowywało. Nie wiem jak przekonać faceta. I czy on beze mnie będzie mógł ochrzcić dziecko?

Gość gość
Po prostu ochrzcij. Nie zamykaj jej Drogi.do Jezusa.

Gość swi
Nie przekonuj ,chrzest to tradycja i jeśli wychowasz dziecko na dobrego człowieka to będzie to również zgodne z wiarą katolicką .Dziecku nic złego z tego powodu się nie stanie ,tak jak i tobie. Wybrałaś potem drogę bez kościoła i ok., to był twój wybór,dziecko też będzie go miało ,chrzest w niczym mu nie przeszkodzi. Z tą agresywną postawą jesteś dziwna.Bądź tolerancyjna i elastyczna ,chrzest jeszcze nikomu nie zaszkodził.

Gość gość
Nie postępie wbrew swoim przekonaniom i nie ochrzcze dziecka. Jak jemu tak bardzo zależy na religii to proszę bardzo, niech jej o tym opowiada, chodzi z nią do kościoła. Dziecku się spodoba- ok, jeśli będzie taka jej decyzja nie widzę przeszkód niech się chrzci. A jak nie to przynajmniej nie będzie miała do mnie pretensji. Chcę dać jej wybór którego ja nie miałam. Od małego tylko zmow paciorek, w niedziele do kościoła a ja tak tego nienawidziłam. Potem komunia i bierzmowanie, 18 lat życia w kłamstwie, wbrew sobie. Nie zrobię tego dziecku. Dopiero po 18 urodzinach przestałam chodzić do kościoła.

Gość gość
Mam pytanie, czy facet sam może ochrzcić to dziecko? Czy moja zgoda będzie konieczna?

Gość gość
Nosz kabasz twarz!! Tradycja to jest wypicie pół basa na rozchodniaczka!! A chrzest to jest podły chwyt marketingowo-lojalnościowy. I to stosowany na niemowlaczku. Ma za cel przywiązanie do TEJ organizacji. I teraz uwaga!!! Ochrzczony nie może przestać być katolikiem - co skutkuje m.in. tym że kościół bedzie nadal, do końca życia zbierał i gromadził informacjie - bez żadnej kontroli, ani możliwości żądania zaprzestania zbierania tych informacji. A są to ogromne kartoteki zawierająca dane wrażliwe. A jak wiadomo wiedza daje władzę.

Gość gość
Myślicie że po co ksiądz chodzi po t.zw. kolędzie? Oprócz zdarcia kasy zbiera informacje. I uzupełnia kartoteki.

Gość gość
"Mam pytanie, czy facet sam może ochrzcić to dziecko? Czy moja zgoda będzie konieczna?" Skoro wiesz już jaką organizacją jest kk, to dlaczego zadajesz takie naiwne pytanie?

Gość gość
Nie zgadzaj się , masz rację. Mój syn ma do mnie pretensje, że za niego zdecydowalismy. Teraz, żeby się wypisac to nie jest takie proste. Niby nic, ale wciaż figurujemy w rejestrze jako katolicy, a nie chcemy byc utozsamiani z ta obludna, fałszywa pedofilską organizacja handlująca sakramentami.

Gość gość
Też jestem niewierzaca, moj maz wierzacy, ślub wzięliśmy cywilny, wesele normalnie. Teraz czekamy na dzidziusia, ale ja akurat zgodziłam się na chrzest, nie jest to dla mie problemem. Właśnie wydaje mi się ze dziecko będzie mogło wybrać jak troszkę dojrzeje, a tak pozbawilabym go tych wszystkich świąt i wydarzeń (bo napewno pytala by dlaczego ona nie ma komunii, nie sypie kwiatków, nie ma gwiazdora) a w rodzinie i otoczeniu jednak wierzący i wiem ze dzieciaki czekają na takie 'atrakcje'. . Ja tez ochrzczona bylam i zdecydowałam w późniejszym wieku, rodzina zaakceptowała choć to trudny temat. Taki sam wybór chce dać mojej córce, ale ja nie podchodzę do tematu tak agresywnie jak Ty. Skoro i tak nie wierze to wisi mi czy gdzieś figuruje jako katolik, niech piszą i mówią co chca:-).

Gość gość
Jaki ty dajesz wybor idiotko? Najpierw ochrzcze a potem niech wybiera? To co to za wybor??? Napierw ci utne reke a potem sobie wybierzesz czy chcesz miec ucieta reke - co za bezmozg!

Gość gość
Ja nie chrzcilam, ale byliśmy zgodni. Wydaje mi sie, ze sam nie moze, ale to tylko moje przypuszczenia. Rownież jestem przeciw tej bandzie szerszeni, czarna zaraza i głupie, katolickie świnie wpatrzone w nich jak w obrazek:O Bez obrazy dla świń oczywiście.

Gość gość
Dokładnie, to żaden wybór...po chrzcie juz jest zarejestrowanym katolikiem. a niech spóbuje potem zlozyć apostazję....nie jest to proste. Łatwiej przyjąc chrzest w późniejszym wieku.

Gość gośćxhs
08:48 - faktycznie idiotka. Chrzest zafundowany, do komunii tez wyślesz, bierzmowanie pewnie tez - wszystkie sakramenty zaliczone, ale ty córce dasz wybór??? Hahahahaha