Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko bez malzenstwa czy jest to pietnowane?

Polecane posty

Gość gość
Ja nie widzę w tym nic dziwnego. Dziecko tradycyjnie nosi nazwisko ojca, ot tak się przyjęło i nie ma znaczenia czy rodzice są po ślubie czy nie. A żeby pomieszać Ci w głowie jeszcze bardziej to dzieci moich znajomych mają dwuczłonowe nazwiska, po matce i po ojcu. Czyli są Kowalski-Nowak.

Gość gość
17.34 Mogliby, ale może nie mają takiej potrzeby i nie tobie decydować o nazwisku, a rodzicom. "Machnąć sobie" dziecko z innym można nawet będąc mężatką.

Gość gość
Można być nawet mężatką i zachować swoje panieńskie nazwisko, nawet dzieci małżeńskie mogą nosić panieńskie nazwisko matki, wolnoć Tomku w swoim domku.

Gość gość
Hej, to ja pisałam o 19:50, że mam inne nazwisko niż mąż. Rzeczywiście mogło wyjść niezręcznie, że się podszywam pod autorkę tamtego posta o formalnościach, przepraszam. Jak pisałam, w moim szpitalu w takiej sytuacji kiedy dziecko ma mieć inne nazwisko niż matka, trzeba mieć akt małżeństwa (w przypadku małżeństw), albo oświadczenie o uznaniu dziecka w USC jeszcze przed porodem. bez tego wystawią dokumentację na nazwisko matki i trzeba będzie odkręcać.