Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 Lumanda

Malutkie robaczki W domu.... pomocy!

Polecane posty

Go艣膰 Lumanda

Witam, od ok 2 miesi臋cy co艣 gryzie w nocy moje dzieci. Z pocz膮tku my艣la艂am 偶e bable to mo偶e jakies uczulenie. Krostki przewa偶nie pojawiaj膮 si臋 po nocy, ale czasem r贸wnie偶 w ci膮gu dnia. Czasem wygladaja jak typowe bable po komarach, czasem jak drobne krostki. S膮 bardzo swedzace, nawet po kilku dniach. Dodam 偶e dzieci 艣pi膮 w osobnych pokojach, a mnie i m臋偶a nic do tej pory nie gryzlo. Dom mamy czysty (przynajmniej tak mi sie wydaje), jest nowy, mieszkamy dopiero 1,5roku. Pokoje dzieciak贸w wysprzatalam gruntownie, 艂膮cznie z myciem pod艂贸g woda z octem, list przypodlogowych... nie znalaz艂am ani jednego zleconego robaczka. I teraz druga sprawa - niedawno w klatce naszego chomika pojawi艂y si臋 male艅kie, pyciutkie brazowe robaczki, mniejsze ni偶 uklucie szpilki, ciezko podac mi wymiar, na pewno ponizej 0,5mm. pojedyncze sztuki by艂y wi臋ksze, czerwone, przy rozgniataniu "pykaly" i zostawialy 艣lady krwi. Chomik wyprowadzi艂 si臋 do babci

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Lumanda
Ale od tego czasu przygl膮dam si臋 dok艂adnie i zauwa偶y艂am w kilku miejscach w domu w艂a艣nie t臋 malutkie robaczki, nawet mie jestem w stanie ich opisa膰, tak s膮 ma艂e. Nie ma pewno艣ci czy to te samo co u chomika. G艂贸wnie widz臋 je jaknwychodza zza list przypodlogowych, ciezko je wypatrzec na tle pod艂ogi. Znalaz艂am r贸wnie偶 kilka N sobie, na r臋kach, na czole! Gdyby nie ruszaly si臋, nie by艂oby ich wida膰 sa tak ma艂e. Sa te偶 np N parapetach oraz pewnie wsz臋dzie, tylko ich nie widz臋. Mo偶e to one gry za dzieci? I teraz pytanie co to mo偶e by膰, takie male艅kie? Jak si臋 tego pozby膰. Dzieciaki s膮 strasznie pozarte, wczoraj synek mia艂 21 nowych babli! G艂贸wnie gryz膮 pod pachami i w pachwinach, ale te偶 troch臋 na Lecha, brzuchu, mo偶e kto艣 mi co艣 poradzi?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pluskiew sie dorobic w domu??? ja p..... no comments

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lumanda
Na pluszowy to nie wygl膮da, za ma艂e. Poza tym ju偶 przeszukiwalam Internet, szukaj膮c pomocy, i z tego co ludzie pisz膮 na forach, pluszowy to do艣膰 powszechny problem, nie zawsze wi膮偶e si臋 z brudem w domu, poniewa偶 pluszowy nie "przychodza" do domu, przenosz膮 si臋 na ludziach, mo偶na je z艂apa膰 wsz臋dzie, np w autobusie, tramwaju, w szkole, hotelu.... No ale jak pisa艂am, te robaki s膮 za maciupenkie jak N pluskwy. Cho膰 przysz艂y mi te偶 od razu do g艂owy, jako gryzace w nocy. Napisa艂am tu na forum prosz膮c o pomoc, najzwyczajniej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lumanda
Nie "PLUSZOWY", tylko "PLUSKWY", s艂ownik si臋 upar艂 na zamian臋 wyraz贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
I jaka diagnoza? Co to za robaki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Czy kto艣 wie ju偶 co艣, co z tymi robakami?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aga

To co gryzie dzieci to na pewno pluskwy. Wezwij firm臋 zajmuj膮ca si臋 dezynsekcj膮. Fachowiec obejrzy mieszkanie i b臋dzie wiedzia艂 na pewno. Zacznij od wyrzucenia materacy, b膮d藕 dzieci臋cych 艂贸偶ek i lepiej si臋 pospiesz bo one nie przestan膮 k膮sa膰, b臋dzie tylko gorzej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Czy pluskwy mog膮 偶erowa膰 na chomiku? W dzie艅? Je偶eli si臋 czyta o pluskwach, to wychodz膮 tylko w nocy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewa
Dnia 29.06.2017 o 18:55, Go艣膰 Lumanda napisa艂:

Witam, od ok 2 miesi臋cy co艣 gryzie w nocy moje dzieci. Z pocz膮tku my艣la艂am 偶e bable to mo偶e jakies uczulenie. Krostki przewa偶nie pojawiaj膮 si臋 po nocy, ale czasem r贸wnie偶 w ci膮gu dnia. Czasem wygladaja jak typowe bable po komarach, czasem jak drobne krostki. S膮 bardzo swedzace, nawet po kilku dniach. Dodam 偶e dzieci 艣pi膮 w osobnych pokojach, a mnie i m臋偶a nic do tej pory nie gryzlo. Dom mamy czysty (przynajmniej tak mi sie wydaje), jest nowy, mieszkamy dopiero 1,5roku. Pokoje dzieciak贸w wysprzatalam gruntownie, 艂膮cznie z myciem pod艂贸g woda z octem, list przypodlogowych... nie znalaz艂am ani jednego zleconego robaczka. I teraz druga sprawa - niedawno w klatce naszego chomika pojawi艂y si臋 male艅kie, pyciutkie brazowe robaczki, mniejsze ni偶 uklucie szpilki, ciezko podac mi wymiar, na pewno ponizej 0,5mm. pojedyncze sztuki by艂y wi臋ksze, czerwone, przy rozgniataniu "pykaly" i zostawialy 艣lady krwi. Chomik wyprowadzi艂 si臋 do babci

Witam. Wlasnie zauwazylam, ogromne ilo艣ci takich mikroskopijmych szybko poruszaj膮cych聽si臋 robaczkow w klatce chomika,聽sam chomik ma ran臋 za uchem, drapie si臋. A u mnie聽i syna od 4 tygodni pojawiaja si臋 b膮ble jak po ugryzienieniu komara, myslelismy ze msmy uczulenie po 艣rodkach pioracych. Chomik jutro do weterynarza聽聽ale co dalej?聽Czy kto艣 wie co to za male cholerstwo na chomiku i w klatce i jak to wyt臋pi膰???

Udost臋pnij ten post

Dnia 14.10.2019 o 19:28, Go艣膰 Ewa napisa艂:

Witam. Wlasnie zauwazylam, ogromne ilo艣ci takich mikroskopijmych szybko poruszaj膮cych聽si臋 robaczkow w klatce chomika,聽sam chomik ma ran臋 za uchem, drapie si臋. A u mnie聽i syna od 4 tygodni pojawiaja si臋 b膮ble jak po ugryzienieniu komara, myslelismy ze msmy uczulenie po 艣rodkach pioracych. Chomik jutro do weterynarza聽聽ale co dalej?聽Czy kto艣 wie co to za male cholerstwo na chomiku i w klatce i jak to wyt臋pi膰???

Czy uda艂o si臋 Pani jako艣 wyt臋pi膰 te robaczki?

Udost臋pnij ten post

Mamy ten sam problem, dwa dni temu zauwa偶y艂am u chomika w klatce te robaczki. C贸rka jest bardzo pogryziona, ja troch臋 mniej ale r贸wnie偶 mam te bomble. Prosz臋 o pomoc!!!

Udost臋pnij ten post

To najprawdopodoniej聽Ornithonyssus bacoti.

Roztocza chomik贸w, szczur贸w.

Gryz膮 te偶 ludzi. Zwalcza si臋 przez czyszczenie otoczenia chomika. Lepiej je wida膰 na bia艂ym papierze. Zamiast trocin, warto da膰 bia艂y聽r臋cznik papierowy na jaki艣 czas.聽
聽Zakraplaj聽sier艣膰聽preparatem od weta. Odkurzaj pod艂og臋,聽spryskuj octem, przemywaj alkoholem 艂贸偶ko, kanap臋. Pozosta艂e zwierz臋ta te偶 mog膮 ju偶 by膰聽zainfekowane, trzeba i艣膰 z nimi do weterynarza.聽
Dzieci nale偶y聽my膰 dok艂adnie, delikatnie,聽myjk膮, g膮bk膮, 偶eby oczy艣ci膰 sk贸r臋. Pierz cz臋sto po艣ciel, odkurzaj.聽
G艂贸wnym 偶ywicielem jest gryzo艅. Je艣li tam zwalczysz, powinno si臋 uspokoi膰.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰