Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trudne pytania

Polecane posty

Gość gość

3- letni synek pyta mnie "kto zrobił człowieka?, kto zrobił starego człowieka?" itp. Próbuje mu to jakoś wytłumaczyć, ale to rodzi coraz trudniejsze pytania z jego strony. Gdy zapytał kto zrobił Boga - Stwórcę i czy tego Stwórcę stworzył inny Stwórca, nie potrafiłam mu wytłumaczyć. Nawet czasami to wychodzi że on mi tłumaczy takie trudne sprawy. Kiedyś pytał o śmierć, gdy opowiedziałam mu cykl życia, to powiedział, ze wcale nie idziemy do nieba "tylko będziemy kimś innym". Jak wy sobie radzicie z takimi pytaniami małych dzieci?

Gość gość
Mów mi prawdę. Dziecko póki nie dostanie odpowiedzi to będzie pytało. Jak się zapytać skąd się biorą dzieci to nie tłumacz, że z kapusty czy bocian przynosi tylko powiedz jak to jest, a jak cię krępuje to są bajki typu było sobie życie, tam większość zagadnień o które dzieci pytają są poruszane

Gość gość
10:48 Co ty z tym robieniem dzieci? Problem dotyczy zupełnie innych dylematów.

Gość gość
Mow zgodnie z prawda, ze Boga nikt nie widzial, ale czesc ludzi, choc nie wszyscy, wierzy,ze jest , bo nie znajduje innego wytlumaczenia na wiele zjawisk przyrody . Co do smierci, powiedz,ze roznie ludzie o niej mowia, ale dokladnie tez nie wiadomo, jak to jest. I moze , jak bedzie dorosly, to albo on, albo kto inny te rzeczy odkryje, bo na razie nie sa zbadane, jak i duzo innych . A ludzie kazdego roku cos odkrywają, wiec pewnie i o tym sie dowiemy. Ja swoim dzieciom tłumaczyłam , wydawalo sie, troche na wyrost, ale działało. Mozesz juz kupic ilustrowane encyklopedie dla dzieci , np astronomiczne, ja maluchom na ich podstawie pzredstawialam teorie wielkiego wybuchu, one to pzryjmowaly jako cos naturalnego ( bo przeciez wiekszosc rzeczy, z ktorymi sie stykaja, jest dla nich zupelnie nowa)

Gość gość
Ja przyjęłam kilka zasad, które u nas sprawdzały się. Jeżeli nie znasz odpowiedzi na jakieś pytanie. To nie wymyślaj nic na siłę, tylko powiedź muszę się chwilę zastanowić bo zadałeś ciekawe ale trudne pytanie. Odpowiadaj jak najbardziej prosto bez wchodzenia w szczegóły. Spróbuj zacząć myśleć jak dziecko. Używaj prostych słów. Pokazuj wiele rzeczy na rysunkach. Co do odpowiedzi. Wiesz w jakim kierunku dziecko zaczyna pytać. Czy to są pytania o rozmnażanie się człowieka, o istnienie Boga, śmierć, przemijanie. Zacznij czytać na ten temat. I odpowiadaj tak jak ty wierzysz, że jest. Jeżeli wierzysz w Boga to odpowiadaj tak jak jest w zgodzie z twoja wiarę. Dziecko nie ma rozwiniętego myślenia abstrakcyjnego. Nie musisz znać odpowiedzi na każde pytanie. Ale odpowiadaj szczerze.

Gość gość
Jak ktoś jest wierzący to odpowiada zgodnie ze swoją religią, czas na naukę innych będzie później.