Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

3 latem nie mówi a pediatra

Polecane posty

Gość gość

nie widzi problemu , juz drugi raz prosiłam o skierowanie do logopedy a ona ze nie ma takiej potrzeby . Mowi ; mma , baba , lala , ho ho . woła siusiu a raczej pokazuje i inne rzeczy tez pokazuje . zamiast mówic wydaje odgłosy ; yyyyyyyyyy , eeeeeeeee .

Gość gość
3 latek *

Gość gość
Zmień pediatrę. Moja mała nie chodzi, nie wstaje, nie raczkuje, pomimo, że ma 14 miesięcy. Mój pediatra twierdził, że to nie problem, że dziecko ma czas. Zmieniłam pediatrę, a nowa Pani Doktor się załamała, że dziecko jest takie zaniedbane. Skierowanie na cito do neurologa, zmiana rehabilitacji, skierowanie do poradni metabolicznej. Wszystko na cito. Teraz czuję się, że ktoś dba o moje dziecko i myśli o nim.

Gość gość
nie panikuj moj ma 3 i pol i nagle zaczal zdaniami gadac a przedtem to nic zapytaj jak bylo w rodzinie b to genetyczne moj straszy tez mowil pozno maz tez, wiec nie panikowalam

Gość gość
Idź prywatnie do neurologa dziecięcego, on kompleksowo oceni rozwój dziecka. Pediatra nie widzi potrzeby, bo każde skierowanie to koszt dla niej! Zmień lekarza.

Gość gość
Jestem mamą 3,5 latka. jak miał niecałe 3 lata zaczęło niepokoić mnie to, że bardzo mało mówi, skraca wyrazy i mówi niewyraźnie, zaczęliśmy interweniować. okazało się że to skutek niedotlenienia przy porodzie, wzmożone napięcie mięśniowe, i bardzo delikatne porażenie dziecięce jakiegoś mięśnia na twarzy. mamy rehabilitację od pół roku i naprawdę jest coraz lepiej, dodatkowo zaczęłam dawać olej lniany i chociaż nie mówi całymi wyrazami i zdaniami ale da się zrozumieć o co mu chodzi. także moja rada jest taka żebyś zmieniała pediatrę.

Gość gość
Do logopedy faktycznie nie ma po co isc, bo to przypadek dla neurologopedy.

Gość gość
gość dziś Do logopedy faktycznie nie ma po co isc, bo to przypadek dla neurologopedy. x skad taki wniosek ? moze to genetyczne skoro pozrozumiewa sie werbalnie

Gość gość
niewerbalnie *

Gość Ana435
Jakie genetyczne? Co za bzdury wypisujesz. Dziecko w tym wieku powinno mówić. I po co Ci skierowanie do logopedy? Logopedzi sa w poradniach psychologiczno- pedagogicznych, w tych państwowych rejonowych, nie potrzebujesz skierowania. Dziecko przebada logopeda, psycholog ewentualnie pokieruje Cię dalej. Ja poszukalabym dobrego neurologopedy. Jak nie będzie mówił to opozni się jego rozwój poznawczy. Dobrze też byłoby mi zrobić diagnozę SI czyli zaburzeń sensorycznych. Prawidłowo zintegrowany układ nerwowy jest niezbędny przy rozwoju mowy. Wejdź sobie na stronę Towarzystwa Integracji Sensorycznej, tam jest taki kwestionariusz i wypełnij gi zanim udasz na diagnozę.

Gość gość
Ana435 dziś x nie przesadzaj chłopcy czesto mówia później , ma czas do 4 lat ,tym bardziej ze w kazdy mozliwy sposób sie kontatuje z nimi i mowi kilka wyrazów

Gość gość
Być może źle słyszy. To skandal, że pediatra nie chce wypisać skierowania. Ja przyniosłam do przychodni kartkę tylko jakie skierowanie potrzebuje a potem je tylko odebrałam(lekarz znał problem).

Gość gość
Dziwię się że niektóre z was nie widzą w tym nic niepokojącego...

Gość gość
Wypełniłam kwestionariusz a raczej nic nie zaznaczyłam :)

Gość gość
Co do sluchu to wykonuje polecenia , raguje na imie . Słuch miał badany dwukrotnie i wszystko bdb . Mąz tez pózno zaczał mówic , tak mowila tesiowa alez miesiaca na miesiac coraz bardziej mnie to niepokoi

Gość gość
A może dziecko nie słyszy? Sprawdziłabym słuch.

Gość gość
9:59 pisałam o słuchu

Sprawdzić słuch i iść też do logopedy. Syn znajomego miał problemy z mówieniem i on sam jak był dzieckiem to do 3 roku życia nic nie mówił, a problemem był zbyt krótkie wędzidełko języka, które należało podciąć.

Gość gość
aco ja mam zrobić mój syn skończył 3lata i mówi bardzo dużo ale ucina np zamiast czerwony mówi czony zamias r mówi L ale są wyrazy które mówi poprawnie . mam się martwić?

Gość gość
Dziecko może chyba do 6 rż uczyć się wymawiać R. Jeżeli chodzi o ucinanie to nie pomogę, ale jeżeli są to pojedyncze słowa to bym się nie martwiła. Gorzej, jak większość tak wymawia. W przedszkolach są zwykle w okolicach 3 rż. testy przesiewowe i w razie potrzeby zalecane są zajęcia wyrównujące.

Gość Magda786
Twój syn rozwija się prawidłowo. Nieważne, że nie potrafi mówić. Ma czas do 6 urodzin. To chciałaś usłyszeć? Lepiej się czujesz? Co za idiotka z Ciebie:-) Mamy zakładają takie tematy jak chcą pomóc swojemu dziecku, z troski o nie. A Ty cały czas stosujesz politykę wyparcia . Po co psioczysz w takim razie na pediatre skoro wszystko jest ok? Kobiety podpowiadają Ci co masz robić a Ty twierdzisz, że przecież on mówi lala, baba, pokazuje, że chce siku, rozumie polecenia... Ok, ale nie mówi adekwatnie do wieku. Jak pójdzie do przedszkola stanie się rozdrazniony bo nie będzie umiał porozumieć się z rówieśnikami. Dzieci nie będą chciały się z nim bawić, bo on pokazuje nie mówi, nie będą się domyślać tak jak Wy. Czasami zastanawiam się skąd biorą się takie mało rozgarniete matki... Cóż, szkoda dziecka...

Gość gość
Magda786 HAHA HA HA A HA doradczyni od uposledzenca , kobieto masz niedorozwój w domu a pouczac chcesz innych !!!!

Gość gość
2 letnia corka nie mowila, badanie wykazalo wade sluchu. Do logopedy nie trza skierowania

Gość gość
O wow... Moje dziecko mówili krótkimi zdaniami w wieku 1,5 roku teraz ma 2,5 i mówi zdania złożone, zadaje pytania, używa słów typu "nie wykluczone" " prawdopodobnie" troche dziwnie to wygląda czasem, jakbyśmy ja tresowali czy co :-o ale zeby mowil kilka wyrazów w wieku 3 lat...??? Idź do innego lekarza bo to normalne nie jest. A jak jest z rozwojem fizycznym? Jest juz odpieluchowany chociaż? Posługuje sie sztućcami? Potrafi sie sam zajac czymś na dluzej? Czy mowa to jego jedyny deficyt?

Gość gość
o wow ...chwalisz sie czy zalisz , czytaj dokladnie

Gość gość
O wow... To ja. Chwale sie bo mam czym. Mobe dziecko świetnie mówi ale znam cala masę dzieci w podobnym wieku, które tylko nieznacznie mniej odbiegaja mowa od mojego dziecka. W zasadzie to nie znam żadnego nie mówiącego 3 latka...

Gość gość
Przeciez mowi cos. Nauczy sie. Tu wszystkie kafe uczone matko-kury widza uposledzenie badz autystyczne zachowania. Idz do specjalisty dla swietego spokoju .

Gość gość
Przyjrzyj sie tez jak zwracasz sie do dziecka Ty, rodzina i najbliższe otoczenie. Czy mówicie do niego pelnymi zdaniami nie zdrabniając wyrazów? Ciężko wymagać od dziecka czegos czego sie nie nauczylo... Czytacie mu książki? Opowiadacie bajki?

Gość gość
gość dziś O wow... To ja. Chwale sie bo mam czym. Mobe dziecko świetnie mówi ale znam cala masę dzieci w podobnym wieku, które tylko nieznacznie mniej odbiegaja mowa od mojego dziecka. W zasadzie to nie znam żadnego nie mówiącego 3 latka.. x dziecko autorki mówi pojedyncze zdania matolico wow ....

Gość gość
Mobe dziecko ... ok tyle mi wystarczy .