Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Samotna matka zbiera pieniadze na wakacje.

Polecane posty

Gość gość
Moonstone- naprawdę uważasz że dziecko z pocerowanymi czy połatanymi spodniami będzie wyglądać schludniej niż dziecko w całych, porządnych, ale kupionych jako używane portkach? Nie mówiąc o tym że sama łata w pasmanterii kosztuje tyle co używane spodnie na wagę czy na sztuki w lumpeksie. Moje dzieci są naprawdę ładnie i porządnie ubrane, w przedszkolu słyszałam wręcz komentarze że nie ma potrzeby ich tak stoić, a widząc je nie da się określić która część garderoby była kupiona jako nowa, a która jako używana... Oczywiście że dla każdego jego tryb życia wydaje się słuszny- gdyby nie to, to byśmy się nie decydowali na taki a nie inny, prawda? Rozumiem że inni lubią inaczej, mają inne potrzeby... co kto lubi. I znowu- nie pisałam o skrajnym oszczędzaniu, o niewydawaniu pieniędzy w ogóle. Nie mamy problemu żeby zapłacić za coś co daje nam fajne wrażenia, albo pozwala coś ciekawego zobaczyć, pojadę do ciekawego ZOO, ale już np. zupełnie nędzne mini-zoo w którym nie ma co oglądać, a zwierzęta mają kiepskie warunki, uważam za niewarte wydanych pieniędzy. Pisałam już że dzieci były z nami za granicą w związku z pracą. Jeździliśmy po Szwecji, Norwegii, Anglii, dodatkowo były w Czechach i na Ukrainie. Na razie z różnych powodów do ciepłych czy gorących krajów się nie wybieramy ale i to nas czeka, mam nadzieję. Wszędzie zwiedzamy i oglądamy sporo za darmo, ale i płatne atrakcje- tyle że nie widzę sensu wydawania na atrakcje które nie mają żadnego znaczenia jeśli chodzi o poznawanie danego kraju, i to samo dzieci mają u siebie tylko w niższej cenie. Wszędzie poza pracą dzieci miały wakacje i relaks, zależy w jakim trybie pracowaliśmy, albo wydłużaliśmy pobyt żeby odpoczywać, albo pracowaliśmy w weekendy. Stwierdzenie że nie wydajemy pieniędzy bez potrzeby, i nie chcemy fundować dzieciom wypasionych wakacji tylko dlatego że tak wypada, że tak kolega z klasy ma, nie oznacza że siedzą na zabitej dechami wsi i nic oprócz lasu nie oglądają... Mimo wszystko pozdrawiam ;)

Gość gość
I jeszcze jedna kwestia co do jakości wyjazdów- próbowanie rybki- pewnie że tak, ale skąd założenie że w domu pasztet i paprykarz, kiedy zaznaczam że akurat dobre jedzenie to jedna z rzeczy na które nie żałujemy pieniędzy? Nieraz właśnie osoby które mają w domu skromnie, byle- jakie jedzenie i warunki lokalowe, na wakacjach chcą odetchnąć od tego- nie wyobrażają sobie gotowania samemu, sprzątania po sobie czy ciasnego pokoju "bo nie po to jadą na wakacje żeby stać przy garach". Co rozumiem również. Ale dla nas na co dzień ani obowiązki domowe nie są tak uciążliwe, ani warunki w domu tak słabe, żeby wakacje miały być dla nas odrobiną luksusu... bo tego nie potrzebujemy. Nie jestem hipokrytką. Pewnie że ucieszyłby mnie pobyt w super wypasionym kompleksie wypoczynkowym, ze śniadaniem do łóżka, masażystką, basene z jaccuzi, najlepszą restauracją, lotem paralotnią i jazdą na osiołku. Ale w tym momencie nie stać mnie na to, albo inaczej- uważam że to nie jest to warte pracy którą bym na to zarobiła.

Gość gość
Właściwie, czemu nie. Masz problem, masz prawo zwrócić się do innych ludzi o pomoc. Podobnie jeśli masz marzenie, masz prawo poprosić innych o pomoc w jego realizacji. Tu wszystko jest jasne. Wypoczynek dziecka, to coś fajnego, być może ktoś będzie chciał się do tego dołożyć, może zaproponuje miejsce u siebie po kosztach. A bliźniego swego, jak siebie samego. No to kochajmy nie tylko siebie, ale i innych. Jeszcze jedno. Biedy niezawinionej nie trzeba się wstydzić. To nic wstydliwego, że ktoś ma mniej, niż chciałby mieć, by dziecko wysłać na wakacje. Tu prośba o pomoc jest moim zdaniem uzasadniona.

Gość Moonstone
Przejdz sie po salonach z moda meska typu BYTOM czy Pako Lorente, to zobaczysz o czym mowie. Łaty sa obecnie w modzie. I nie - nie beda wygladac niechlujnie. Juz ci tlumaczylem. Podobnie te z pasmanterii. Piszesz ze inwestujecie w dobre jedzenie. Super. Ale odbija sie to kosztem ubioru. Naprawde nie chce byc niemily, ale no nie moge sluchac takich pierdół. Oboje z mezem pracujecie a dzieci ubierasz w lumpeksie ? Bo taniej i na kilogramy ? Czyli sugerujesz ze rzeczy uzywane, gdzie tkanina jest juz oslabiona po poprzednim uzytkowniku, wytrzyma tyle samo co rzeczy nowe ? No to zagadka dla mnie przyznam szczerze. Ja rozumiem racjonalne gospodarowanie pieniedzmi. Sam z natury naleze do osob oszczednych, ale wybacz - u ciebie, po twojej relacji - to raczej chorobliwe skapstwo. Zyjemy w spoleczenstwie. Oczywiscie kazdy zyje na swoj sposob, ale popadajac w skrajnosc - mozna mieszkac w jaskini, prac w rzecze na tarce - i bedzie taniej. Najtaniej. Rozumialbym, gdybyscie mieli problemy finansowe, byli w ciezkiej sytuacji materialnej. Wtedy jest to zrozumiale. Ale w twojej sytuacji - dla mnie, niepojete. A na urlopie - no nie po to sie jedzie na urlop zeby stac przy garach. Tak kolezanko. Czlowiek chce odpoczac, jesli zapiep.rz.a X godzin tygodniowo. I chodzi tutaj o czysty luksus, temu ma sluzyc urlop - wyresetowaniu sie przed kolejnymi obowiazkami. Opisujac urlop. Widzisz gdybys troche zmniejszyla wymagania - byloby cie sadze stac. Jeezdzimy na urlopy w rozne miejsca na swiecie, ale nigdy nie latalem na paralotni, nie jezdzilem na ośle (wole kabrioletem szczerze mowiac - ale to akurat zbytek podczas urlopu, z racji ceny), Sniadaniem do lozka (?? to juz standardowe godziny posilkow w hotelach nie wystarcza? :) ), z masazystki rowniez nie korzystalem nigdy. Zamiast w ten sposob zawezac pole wlasnego wyboru - w troche przesmiewczy sposob, zorientuj sie - co mozna zakupic na swiecie, wcale niedrogo, korzystajac z ofert typu Last Minute. Uwierz mi - ze mozna, w nieduzych pieniazkach zorganizowac taki wyjazd - ze sie go bedzie pamietac na lata. I nie mowie o Ukrainie, Czechach czy Slowacji - ktore sa na wysiegniecie reki samochodem, tylko o Hiszpanii, Grecji, Chorwacji i jeszcze paru innych krajach.

Gość Moonstone
Mimo wielu roznic, i niezgodnosci w pogladzie na zycie. Pozdrawiam. W jednym jestesmy zgodni. Publiczna zbiorka przez matke bedaca w ciezkiej sytuacji finansowej - jest jak najbardziej godna pochwaly. A co do reszty - nie wchodzmy juz w dywagacje. Ty nie zrozumiesz moich pogladow a Ja twoich.

Gość gość
Przecież takie dzieci mają darmowe kolonie. Ona piszę, że w tym roku gops nie organizuje ale przecież jej córka nie musi wyjeżdżać co roku. Raz nie pojedzie to nic się nie stanie, tym bardziej, że to z pieniędzy innych.

Gość gość
dziś [11:13- powiedz, ile masz lat? bo jestem ciekawa jednego, wiele osób mówi, o dawnych latach tzn zwłaszcz 90- tych, ze była ogromna dyskryminacja, i ze sie smiano w gorzej ubranych.... i rzekomo teraz jest lepiej? To jest lepiej czy gorzej, bo każdy pisze co innego? i co ludzmi kieruje ze nie lubią odstawac od reszty? Bo ja nigdy nie miałam tego problemu, nie miałam zadnego parcia zeby sie upodabniac do grupy... Dzieci tez sie starałam uczyc, ze wygląd nie ma znaczenia, ze liczy sie wnętrze. do tego wręcz odrzucaja mnie za bardzo wymuskane osoby..

Gość Moonstone
Przekroczylem 40tke. Czy w latach 90tych bylo gorzej ? Nie. Ale to zjawisko dopiero sie pojawialo, bo ludzie sie zaczeli dorabiac tak naprawde mniej wiecej od 91r. (mimo ze od 89 w teorii byla juz wolnosc gospodarcza). I nowe ciuchy zwracaly uwage, nie ze wzgledu na nowosc - tylko ze wzgledu na marke. Prym wiodly Levisy, Wranglery, Pyramidy, Rifle itd. Piszesz - ze Ty nie mialas parcia. OK. Ale pochodzisz z epoki sprzed rewolucji cyfrowej. Dzis jest zgola inaczej, wystarczy sie zapoznac z profilami nastolatek / nastolatkow i porownac do tego co nasze pokolenie robilo majac ich lata. Za moich czasow 14 latka - to pierwsze doswiadczenia w calowaniu chlopakow miala przed soba, a dzis - w duzej mierze jest juz po pierwszych stosunkach. I to sa nieublagane fakty. Mierz nowa epoke - nowa miara. I tak - wyglad ma znaczenie. Ten czas kiedy sie gadalo o pieknym wnetrzu minal bezpowrotnie. Tak bylo kiedys. Rozejrzyj sie wokolo. Dzis nawet takie osoby - mimo ze nic nie potrafia - sa znane z tego ze sa znane - tzw Celebryci. Nie wbijaj dzieciom do glowy - ze wyglad nie ma znaczenia, bo przyklady mozna mnozyc. Obie osoby tak samo wyksztalcone, z podobnym doswiadczeniem. Staraja sie o prace. Jak myslisz - zatrudnia smukla zadbana elegancka blondynke, czy jej rownolatke z otyloscia, w zakiecie z poprzedniej epoki ? Przepraszam za porownanie. Ale niestety pod tym wzgledem wiele sie zmienilo. Przyklady mozna mnozyc. Podjedziesz Mercedesem - wszyscy patrza z zaciekawieniem. Podjedziesz Dacia - giniesz w tlumie. Moze te porownania nie sa najwyzszych lotow, ale obecnie nawet i spoleczenstwo najwyzszych lotow nie jest. Tyle z praktyki.

Gość Moonstone
Czy pochwalam taka zmiane spoleczna ? NIE. Ale chcac nie chcac musze sie w mniejszym lub wiekszym stopniu do niej dostosowac. To bardzo czesto ma wplyw na wiele aspektow realnego codziennego zycia, zarowno w kontaktach zawodowych jak i prywatnych.

Gość gość
Za moich czasow 14 latka - to pierwsze doswiadczenia w calowaniu chlopakow miala przed soba, a dzis - w duzej mierze jest juz po pierwszych stosunkach. I to sa nieublagane fakty x sory, ale to absolutna bzdura. Obecnie nadal w Polsce wiek inicjacji seksualnej to miedzy 17- 18 lat, szok skad ci w ogóle to przyszło do głowy zeby większosc 13 latek miała pierwszy seks za soba... chyba tylko patologia, zreszta za to grozi kryminał... nie wiem tez jak sie to ma do tematu... A to ze ludzie oceniają po wyglądzie to prawda, ale chyba kazdy wie, ze to głupie. Więc ja nie będa brnąc w to co uwazam ze głupie, gardze takimi ludzmi kompletnie, a nie chce byc taka sama jak ludzie którymi gardzę. Którzy nie cenią sobie wnętrza tylko drogie buty, albo wypas fury, typu mercedes czy BMV, swoja droga te auta uchodza za wiesniackie, wiec ten szpan nimi chyba wychodzi z mody... :( Szkoda, ze nie mieszkam na ZAchodzie, tylko w zacofanej Polsce, bo to u nas podobno ludzie sie tak przejmuja tym wyglądem, w cywilizowanych krajach podobno jest znacznie lepiej, większy luz w ubieraniu i wszystkim

Gość Moonstone
Dziewczyno - obudź sie. Ten wiek inicjacji seksualnej to byl juz za czasow mojej 18tki (policz sobie ile lat do tylu), a potem to juz 16 lat to byl standard. A ty cos bredzisz o kryminale i patologii. Zyj dalej w swiecie nieswiadomosci. Wg twojej teorii - skoro caly swiat ocenia po wygladzie, co widac juz w mediach, internecie, baa na ulicy nawet - to caly swiat zglupial. To ze jest sie atrakcyjnym i na tej podstawie zdobywa czyjes zainteresowanie - jest jak rozumiem, wg ciebie glupota ? Bo czymze jest zainteresowanie, jak nie pierwsza skala oceny w kontakcie ? Mowisz BMW, Mercedes - uchodza za wiesniackie ? Wiesz, tylko prawdziwy zakompleksiony czlowiek, oklamujacy sam siebie, mogl to ujac w ten sposob - nazwe sprawy po imieniu. Nie dalas sobie dobrego swiadectwa, powyzszym stwierdzeniem. Z moich osobistych doswiadczen, cala klasa Premium to klasa Premium - zwlaszcza Mercedes, Bentley, BMW i Audi (wysokie modele oczywiscie). A ty cos chrzanisz o wiesniactwie. Rozumiem - ze posiadalas Mercedesa, czy tez BMW - zeby w ten sposob w ogole moc sie na ten temat wyslawiac ? Bo skoro twierdzisz ze te samochody sa wiesniackie, to zakupilas, posiadalas, utrzymywalas, korzystalas - by na koniec wydac taki werdykt. Inaczej byloby to tylko smetne smutne p******************.e po proznicy. Kto ci takich glupot w ogole nagadal. Poobracaj sie moze wsrod takich srodowisk - to zweryfikujesz poglady. Alez nie - ty przeciez takimi ludzmi gardzisz. Piszesz, ze zalujesz ze mieszkasz w PL. Przeciez droga wolna. Swiat przed toba stoi otworem, nie tylko EU. Dwie pieczenie na jednym ogniu - nie bedziesz musiala patrzec na zasciankowosc oraz pozwiedzacie troche, z korzyscia dla dzieci. Wg mnie same plusy. A tak serio - to w ocenie Europy tez sie mylisz. Tam dopiero zwraca sie uwage na wyglad. No, moze poza UK - bo tam jest rzeczywiscie tragicznie pod tym wzgledem, praktycznie w kazdym rejonie poza Londynskim City.

Gość Moonstone
Jestem tylko ciekaw, do ktorej grupy ludzi naleza twoi pracodawcy. Bo jesli jezdza Mercedeseami, BMW - to sa juz pogardzanymi przez ciebie czy jeszcze nie ? A moze o tym nie wiedza, jak bardzo nimi gardzisz ? Zastanow sie nad swoja beznadziejna retoryka. Sadzilem ze rozmawiam z rozsadna otwarta osoba. Bardzo sie jak widac pomylilem.

Gość gość
moonstone- to w takim razie spytam, skąd masz zródła o tej inicjacji seksualnej w wieku 13 lat w Polsce?? Bo ja czytam z ciekawosci mase róznych artykułów i nigdy na nic podobnego nie trafiłam, wręcz przeciwnie.. http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/19-5-to-sredni-wiek-inicjacji-seksualnej-w-polsce# w 2013 wyszło ze sredni wiek ponad 18 lat https://portal.abczdrowie.pl/inicjacja-seksualna-jak-wyglada-w-polsce a tu dane sprzed roku

Gość Moonstone
Widzisz, ja nie opieram sie na "czytankach". Mam troche znajomych nauczycieli w sektorze szkolnictwa. Srednio raz w roku, przeprowadzaja takie anonimowe ankietowanie, zeby okreslic poziom "dojrzalosci seksualnej" u uczniow. Oczywiscie jest to dobrowolne, anonimowe. Stad mam te dane. Jak cie pociesze to na Zachodzie jest jeszcze gorzej. W UK ten wiek oscyluje w okolicy 12 lat.

Gość gość
o ze jest sie atrakcyjnym i na tej podstawie zdobywa czyjes zainteresowanie - jest jak rozumiem, wg ciebie glupota ? Bo czymze jest zainteresowanie, jak nie pierwsza skala oceny w kontakcie ? Mowisz BMW, Mercedes - uchodza za wiesniackie ? x tylko ty teraz piszesz o atrakcyjnosci seksualnej chyba :( a przeciez to tylko jedna z wielu atrakcyjnosci, człowiek moze byc atrakcyjny na rózne sposoby, i tak - ciekawe wnętrze jest duzo wazniejsze. To nie ja wymysliłam, ze te samochody uchodza za wiesniackie, jest to ogólna opinia, która czytałam ze sto razy i więcej w internecie... Piszesz, ze mam zamkniety umysł, bo napisałam ze one UCHODZĄ za wiesniackie... To nawet umiejętnosci czytania ze zrozumieniem nie masz...

Gość Moonstone
Te dane ktore pokazujesz, to dane techniczne. Jest to na podstawie wycinka jakiejs grupy panelowej - powiedzmy 200 osob. Przykladowo. Spytaja sie 40 latki - jaki byl jej wiek rozpoczecia wspolzycia. Ta odpowie ze jak miala 20 lat. Spytaja sie 18latki, ta odpowie ze jak miala 16 lat. Srednia z powyzszego - 18 lat. Tak to dziala. Jak i wszystkie grupy panelowe, oparte o srednia.

Gość Moonstone
Wiesz co ? A ja czytalem ze z Ameryki ida do Europy - drzewa, dnem mórz i oceanow. Tyle ma wspolnego z praktyka, to co zes sobie gdzies tam poczytala. Masz mozg ? to z niego korzystaj. Anazliuj i odsiewaj bzdury. Najczesciej jak ktos tak mowi - znaczy nie posiadal w zyciu takiego samochodu, najczesciej z roznych powodow - finansowy wbrew pozorom jest jednym z najczestszych + zwykla ludzka zawisc. Czyli jezdze Fiatem / Skoda / Dacia i z uporem maniaka bede wmawiac wszystkim wokol ze sa o niebo lepsze od Mercedesa / BMW, mimo ze kosztuja ulamek jego ceny. Ale oszukalem system, bo zaplacilem ulamek ceny ale mam to samo co te glupki z Mercedesa. NIE. To nie jest to samo i nigdy nie bedzie, ale zeby o tym wiedziec, trzeba doswiadczyc proste. Najlepiej samemu. Na szczescie posiadlem umiejetnosc czytania ze zrozumieniem. Nie wskazalas w czyjej opnii uchodza za Wiesniackie, wiec przyjalem ze w twojej opnii - poniewaz wystapilo to w twojej wypowiedzi. LOGIKA sie klania.

Gość gość
Widzisz, ja nie opieram sie na "czytankach". Mam troche znajomych nauczycieli w sektorze szkolnictwa. Srednio raz w roku, przeprowadzaja takie anonimowe ankietowanie, zeby okreslic poziom "dojrzalosci seksualnej" u uczniow x juz w to wierze... jest w internecie masa wyników takich ankiet, wiadomo, ze sa wszystkie anonimowe i wg zadnej sredni wiek inicjaci seksualnej w Polsce nie wynosi 13 lat... on sie oczywiscie ze obniza, ale nie az tak.. tu sa np. najnowsze anonimowe badania, wg których 20 % osób w wieku 15- 16 lat ma za soba kontakty seksualne, a ogólnie w szkołach ponadgimazjalnych te pierwsze kontakty ma za soba 69 % osób- wiekszoc ma 17- 18 przy pierwszym razie... http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-pierwszy-raz-w-coraz-mlodszym-wieku,nId,2135016

Gość Moonstone
Wiesz co ? A ja mam w glebokim powazaniu czy wierzysz czy nie :) W mojej ocenie, wiekszy z ciebie teoretyk jak praktyk. Wyjasnilem ci jak przeprowadzane sa tzw panelowki - a ty dalej z uporem maniaka. Nawet nie zakladasz prawidlowosci takich wynikow. Wiesz kto na nie odpowiadal ? Znasz te osoby ? No wlasnie. Rownie dobrze mogly te ankiety byc wypelniane przez zespol dziennikarski RMF :) Co by mnie wcale nie zdziwilo. Nie raz i nie dwa, media probuja w jakis sposob ksztaltowac rzeczywistosc. Takze wybacz - dla mnie to zaden dowod. Ja podalem ci realny panel klasowy, w szkolnictwie nazwijmy to podstawowym i wstepnie gimnazjalnym. A ty mi dalej wynikami z internetu. Patrz co znalazlem. http://www.zjawiskaniewyjasnione.pl/2016/02/16/reptilianie-czyli-ludzie-jaszczury-czy-naprawde-rzadza-swiatem/ I co teraz ? Tyle samo prawdy w tym artykule co w tych ktore czytasz :)

Gość gość
Nie wskazalas w czyjej opnii uchodza za Wiesniackie, wiec przyjalem ze w twojej opnii - poniewaz wystapilo to w twojej wypowiedzi. LOGIKA sie klania. x szkoda z toba gadac, napisałam uchodza, jak nie rozumiesz tego słowa, to... a badania statystyczne sie zawsze robi w róznych srodowiskach, na grupie przynajmniej 1000 osób, inaczej by to nie miało zadnego sensu... większosc 13 letnich dziewczynek w Polsce by miała miec pierwszy seks za soba? To juz tak wierutna bzdura, ze trzeba byc totalnie odrealnionym zeby pisac takie rzeczy. Z tego co widze, to młode osoby sie decyduja na ten pierwszy seks ze swoim chłopakiem/dziewczyna, i najczesciej poprzedza to dosc długie "chodzenie" ze soba.. a b mało która 13 latka ma w ogóle chłopaka...

Gość gość
Ja podalem ci realny panel klasowy, w szkolnictwie nazwijmy to podstawowym i wstepnie gimnazjalnym. A ty mi dalej wynikami z internetu. x a ja myslę, a nawet jestem pewna, ze nawet jesli znasz jakichs nauczycieli i na serio robia takie statystyki, to cos tam usłyszałes, ale na pewno sporo pokręciłes, jak to jest jak sie gada z ust do ust na imieninach czy innych okazjach... taki gluchy telefon. pomijając to, ze badania statystyczne sie robi w róznych srodowiskach, i takie robione w jednej klasie czy szkole nie maja wartosci , bo grupa za mała i jedno srodowisko

Gość Moonstone
Z tego co pamietam, pisalem o 14 latkach, nie o 13 latkach. Widze, ze nawet nie czytasz dokladnie, lub nie rozumiesz co ja pisze do ciebie w ogole. Jesli w dalszym ciagu nie rozumiesz ze slowo "uchodzą" moze byc uzyte w wielorakim kontekscie, zaleznym od wskazania to zachecam do glebszej edukacji. Ty chyba nawet nie rozumiesz - co ja napisalem, skoro powtorzylas moj cytat. Gdybys napisala "w opinii wielu, w opinii innych ludzi - Uchodza" moglibysmy dyskutowac. W przypadku twojej wypowiedzi - nie ma o czym prowadzic dyskusji. Mysle ze pora skonczyc dyskusje, bo czuje sie jakbym rozmawial z dzieckiem po drugiej stronie. Nie sadzilem ze jakis dorosly moze miec tak dziecinnie naiwny, ze to co wyczyta uzna za prawde objawiona i jest gluchy na argumenty. pozdrawiam i powodzenia :)

Gość gość
dziś - nie widze w twoich wypowiedziach argumentów, wyraznie nie masz pojecia o pewnych sprawach, ale musisz uchodzic za "eksperta". Tak, faktycznie lepiej wierzyc nieznanej osobie z forum, co pisze jakies zasłyszane rzeczy,niz czytac artykuły. Wole artykuły, bo pod nimi przynajmniej sie ktos podpisuje... nie mozna wierzyc w kazda bzdure co ktos mówi, wypisuje...

Gość Moonstone
Oczywiscie, taka sama wagę maja materialy jakiegos dziennikarzyny - ktore rowniez nie znasz. Baa, ktory moze sie poslugiwac pseudonimem, tak jak to czesto mialo miejscie w przypadku wielu gazet (powod oczywisty - w przypadku trudnego artykulu lepiej potem po lbie nie zarobic na ulicy). No ale ty Przeczytalas. To czytaj dalej :) pozdrawiam.