Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mieszkałam przez pewien czas w zakonie, odpowiem na Wasze

Polecane posty

Gość gość

pytania :)

Gość gość
Co cie sklonilo do tej decyzji i co sprawilo ze wystapilas?

Gość gość
Mieszkałam to nie znaczy że byłam zakonnica. Mieszkałam u cioci która nią jest i uczestniczyłam we wszystkich tamtejszych zwyczajach.

Gość gość
podszywie spadaj

Gość gość
podobno zakonnice to lesbijki i rozladowuja swoje libido i napiecie seksualne na orgiach w zakonie lub same we dwie w pokojach liza swoje ciipki czy cos ci wiadomo na ten temat?

Gość gość
A od kiedy swieccy mieszkaja w zakonach? Zakon to nie stancja :D Slabe prowo.

Gość gość
15.27 Zakonnice nie robią takich rzeczy, w większości to kobiety naprawdę religijne, sam fakt życia w zakonie to ogromne poświęcenie.

Gość gość
A ja mieszkalem w sejmie bo moj wujek jest poslem...

Gość gość
taa nie robia takich rzeczy :D malym dzieciom sobie mozesz wciskac takie brednie🖐️

Gość gość
dziś Oczywiście że jest taka możliwość.

Gość gość
dziś Oczywiście że nie. A co robią zakonnice jak są same w pokoju to tego nie miałam jak zobaczyć ale Bóg widzi.

Gość gość
Nikogo nie ciekawi życie w zakonie? :) Wśród moich znajomych zawsze ten temat wzbudza zainteresowanie.

Gość gośćciekawy
czesć, podaj przykłady typowych posiłków, którę jedzą zakonnice co jedzą na śniadanie, na obiad, na kolacje, o której spożywa sie posiłki, czy zakonnice mają do wyboru co chcą zjeśc czy wszytsko jedzą to samo

Gość gośćciekawy
Ile pieniedzy zakonnice mają miesięcznie do swojej dyspozycji. Czy moga sobie kupować co tylko chcą np. książki jakie chcą czy są cenzurowane. Czy w zakonie jest internet? Czy zakonnice mogą sobie kupować fajne kosmetyki np. drobie kremy do twarzy, maseczki, peelingi :)

Gość gość
gośćciekawy Cześć :) Posiłki są wspólne dla zakonnic które są akurat wtedy w zakonie bo niektóre jedzą w innych godzinach ponieważ np. pracują. Śniadanie o 8 zwykle, najczęściej to kanapki, do wyboru serki topione, wędlina, ser żółty, dżem, herbata i kawa do picia. Czasami zupa mleczna. Obiad ok 13/14 to już przeróżnie, oczywiście w piątki posiłki bezmięsne. Kolacja to po mszy ok 19. Podobnie jak śniadanie. O menu decydują siostry odpowiedzialne za gotowanie, bo w zakonie każdy ma swoje funkcje, jedne odpowiedzialne za gotowanie, inne za sprzątanie, jeszcze inne za opiekę nad starszymi, chorymi zakonnicami. Zakonnice nie mają własnych pieniędzy, wszystko jest wspólne. Jeśli chcą coś sobie kupić to proszą o pieniądze siostrę przełożona. Jest internet, przez internet dostają siostry prośby o modlitwę, część prowadzi strony internetowe itd. Zakonnice się nie malują, śluby ubóstwa składały więc żadnych bogactw nie ma. Kosmetyki są ok ale też bez żadnych szaleństw.

Gość gość
Czy to prawda że zakonnice są przenoszone co kilka tygodni do innych pokoi aby nie przyzwyczajały się do siebie za bardzo...

Gość gość
17.09 za dużo p****li :O

Gość gość
dziś Nie słyszałam o tym.

Gość gość
Ja tez moze pojde do klasztoru. Shaolin

Gość gość
Klasztor to też życie :)

Gość gość
Pisałam o 17:09, zadałam takie pytanie ponieważ kiedyś czytałam artykuł o życiu w zakonie ,że zakonnice co kilka tygodni są przenoszone do innych pokoi następuje rotacja między zakonnicami aby za bardzo nie nawiązywały ze sobą więzi, żeby się ze sobą nie zżyły.

Gość gość
Może niektóre zakony tak robią ale ja nie słyszałam o czymś takim. Zresztą i tak wszystkie mieszkają razem, razem jedzą, modlą się, razem żyją więc nie wydaje mi się że spanie w jednym pokoju wiele by zmieniło bo pokoje służą praktycznie tylko do spania bo są bardzo skromnie urządzone, żadnego telewizora czy komputera nie ma.

Gość gość
Up