Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

na czym smażycie skoro nawet na oleju kokosowym wg was nie wolno smazyc??

Polecane posty

Gość gość

jakos jerzy zięba mowi ,że najzdrowszy olej do smazenia to olej kokosowy. dlaczego więc kafeterianki uwazaja ,że nie zdrowy jest do smazenia ? co innego polecacie? na czym do cholery smazyc? olej rzepakowy jest najgorszy bo jest bardzo sypany randapem rzepak i niestety nie jest to zdrowe .. to na czym smazyc?? oliwa z oliwek tez utlenia sie i jest rakotwórcza w duzych temperaturach.. juz sama nie wiem na jakim oleju najlepiej smazyc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wcale nie smaze (nie nawidze tego smrodu)... kupilam sobie grill elektryczny i na nim pieke mieso (bez dodatkowego tluszczu)...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko, smażę wszystko (kotlety, naleśniki, krokiety, obsmażanie mięs) na oleju Kujawskim 3ziarna, w szklanej butelce. Sypany (pryskany) rundapem rzepak by nie wzszedł. Wiesz co to jest rundap? Środek do zwalczania chwastów i innych niepożądanych roślin. Kilka kropli na liść, i roślina usycha. Na świezy pień po drzewie można popsikać rundap, pień obeschnie i zmurszeje, nie trzeba go wykopywać. Co za bzdury piszą ludzie w Internecie. Jestem wrzodowcem i pilnuję zdrowego odżywiania. Wg starego powiedzenia - "nie wierz we wszystko co usłyszysz, i co napisane". Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na oliwie z oliwek MOŻNA smażyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po pierwsze oszołomów, czyli ludzi pokroju Zięby, nie słucham. Po drugie: smażę na tym, na czym mi smakuje, czyli zależnie od produktu masło klarowane, smalec gęsi, oliwa, olej z pestek winogron, arachidowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na oliwie z oliwek nie wolno smazyć bo staje sie rakotwórcza powyzej 100 stopni celsjusza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Rzepaku nie pryska się randapem przy siewie, tylko tuż przed zbiorem, żeby szybciej "usechł" i szybciej go zebrać. Jakby pryskano przy siewie to jeszcze pół biedy, a tak to wszystko przechodzi w ziarno...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bo to tak jest. Naukowcy sami nie wiedza co dobre. Najpierw oliwa z oliwek potem olej kokosowy teraz okazuje sie ze jest jednak nie zdrowy. Najlepszy zwykly smalec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Można smażyć na oliwie ale nie extra virgin tylko z wytłoczyn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No skoro jesteś madrzejsza, niż osoby prowadzące badania nad oliwą, to na niej nie smaż, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Temperatura dymienia oliwy to nie 100, a ponad 200 stopni!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na rzepakowym, ryzowym albo winogronowym. Wszystko co ma wysoka temp dymienia. Na oliwie mozna, ale nie ma sensu z pierwszego tloczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z tym rundapem to prawda. Pryska się, żeby szybciej roślina nadawała się do zbioru. Mieszkam w okolicy, gdzie jest kilku plantatorów rzepaku, więc wiem co mówię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ale skad wziac taka oliwe z wytloczyn i to nieoszukaną i niemieszana z innymi tluszczami trans> ja takiej nigdzie nie spotkalam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na oleju kokosowym nie mozna smażyc bo jest trujacy kiedy nagrzewa sie j smaze na masle klarowanym , jesli nie mam to olje rzepakowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jajecznicę, naleśniki, pierogi (do obsmazania) smażę na maśle klarowanym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×