Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to Asperger? Dziecko pyta mnie po kilka razy o to samo...

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko niespelna 3-letnie potrafi od niedawna mowic juz dobrze i do rzeczy. Ale ostatnio zauwazylam dziwna rzecz - pyta mnie np. A gdzie tata? Za jakis czas znowu - agdzie tata? albo pyta o cos o czym wie. Poczytalam troche w internecie i zalamka - 99% odpowiedzi zespol aspergera....to jest stereotypia slowna:-( Czy u waszych dzieci tez to sie zdarzalo? Moje dziecko dosc pozno zaczelo mowic, mialo okresy buntow i histerii, ale poza tym nie robi nic niepokojacego, jest spolecznie rozwiniete.

Gość gość
iestety nie pomoge nie mam pojecia , ale moze to przejsiowe

Gość gość
To jest zupełnie normalne, że dziecko pyta o to samo po sto razy. Widać, że wcześniej nie miałaś do czynienia z dziećmi. Także, jeżeli nie ma innych objawów to na 99% nie jest chore

Gość gość
Czytasz o Aspergerze, a przyszło ci do głowy przeczytać kryteria diagnostyczne? Jak dziecko będzie bolała głowa, albo będzie miało problem ze złapaniem piłki, to zaczniesz doszukiwać się guza mózgu, bo to jeden z objawów? Poza tym to co piszesz nawet nie do końca wygląda na stereotypie, nie mówiąc już o tym że mowa dzieci do 3 r.ż. może by specyficzna...

Gość gość
Nie no zaczelam czytac te kryteria i w sumie - mozna powiedziec ze jest to zaburzenie komunikacyjne i jednoczesnie stereotypia (a wiec 2 punkty), co do kontaktow spolecznych - z dziecmi bawi sie ladnie,ale potrafi popchnac,wyrwac zabawki,nie wiem w jaka to pojdzie strone. Nie chce wyjsc na panikare,ale naprawde wpisalam w google to powtarzanie pytan i same strony o zespole aspergera....pocieszam sie ze dziecko od niedawna zaczelo zadawac pytania,moze to taka forma zabawy...

Gość gość
Moja córka ma 4,5 roku. Zaczęła mówić bardzo wcześnie i wcześnie tez mówiła pełnymi zdaniami. Jets mądra. Do tej pory zdarza się, ze zadaje to samo pytanie po kilka razy, wiec nie masz powodu do zmartwień autorko. Takie są dzieci w tym wieku.

Gość gość
Moze w koncu mu odpowiedz? :)

Gość gość
U nas to samo!! Czy spotkaliscie sie z czyms takim? Corka 3lata, mowa opozniona a teraz te dziwne pytania. Ratunku!!

Gość gość
To zupelnie normalne, dziecko cos nurtuje a jeszcze nie potrafi inaczej zadac pytania, wiec ponawia to samo. Odpowiadaj wyczerpujaco, kiedy tata wroci.

Gość gość
Mój mąż potrafi 3 razy pod rząd pytać gdzie jest coś tam np piżama dziecka ewidentnie muszę go zdiagnozować.... Wg tego kryterium. to 99% mężczyzn ma jakąś formę autyzmu.

Gość gość
Wy tu piszecie ze to normalne, a dr Google,ze to opoznienie umyslowe,schizofrenia lub autyzm...

Gość gość
Kobieto, jeżeli się obawiasz, że dziecko może mieć Aspergera to idź z nim do lekarza, a nie wypytuj internetowych "doktorów" i "ekspertów". Akurat późny rozwój mowy jest jednym z objawów Aspergera, co nie znaczy, że musi go sygnalizować. Mój brat ma Aspergera i w wieku 3 lat miał problem ze złożeniem zdania (zresztą do tej pory ma problem z poprawnym odmienianiem rzeczowników i liczebników, aa 15 lat). Zwracaj uwagę na zainteresowania swojego dziecka. Typowy 3-latek będzie się raczej interesował prymitywnymi zabawami (adekwatnymi do jego wieku), a aspergerowca nie będą za bardzo interesować zabawki. Mój brat uwielbiał układać kostki domina wzdłuż krawędzi stołu, albo budować domki z kart (3 latek!). Jednak to wszystko może być objawem nietuzinkowych zainteresować Twojego dziecka a nie zespołem Aspergera. A nawet jeśli okazałoby się, że to Asperger to nie martw się - tacy ludzie z pomocą i wsparciem rodziny i specjalistów naprawdę fajnie sobie radzą :). I oprócz tego objawiają niezwykłe zdolności w konkretnych dziedzinach. Pozdrawiam :)

Gość gość
Mój synek lat 5,5 ma aspergera. Zaczął mówić zdaniami jak miał13 mcy. Jest dobrze rozwinięty intelektualnie, ale społecznie nada leży. Ma stymulacje ruchowe i wzrokowe.

Gość gość
Zapomniałam dodać, że jeszcze do tej pory zadaje pytania ns które odpowiedź zna.

Gość gość
Tez tak robiłam, a Aspargera nie mam. Chyba.