Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto mi łopatologicznie napisze gdzie i z czym się udać po porodzie?

Polecane posty

Gość gość

W sensie papierkowym Pracuję i mam umowę na czas okreslony 5 lat, umowa konczy się w 2020r. Chcę skorzystać z macierzynskiego maxymalnie więc gdzie i jakie papiery i wnioski złożyc i kiedy i które opcje sie oplacają bo słyszałam ze są opcje maciezynski pół roku 100% a pół 605 lub cały okres 80% badzcie ludzmi i napiszcie mi i tez wspomnijcie o lekarzu pediatrze kiedy i ajk go załatwić i te inne takie zameldunki pesele

Gość gość
Jeśli chodzi o wizytę u pediatry to dostaniesz na wypisie z książeczką zdrowia dziecka że szpitala kiedy masz przyjść z dokładną data i godzina, dostaniesz też od razu termin na bioderka, dostaniesz też nr telefonu do położnej(lub ona sama do Ciebie podejdzie jak będziesz jeszcze leżała w szpitalu) i umówisz się na wizytę domową, w zasadzie to wszystko jesli chodzi o rzeczy zwiazane ze zdrowiem:) a na szczepienia będą sami w swoim czasie do Ciebie dzwonić i wtedy podadzą kiedy masz przyjść,

Gość gość
tez jestem ciekawa

Gość gość
dziekuję a moze teraz ktoś napisze o reszcie czyli zameldowanie, pesel, opieka rok po porodzie w domu

Gość gość
A jeśli chodzi o pozostałe sprawy to na pewno musisz złożyć podanie o macierzyński (wzór znajdziesz w necie albo zapytaj w kadrach) czy chcesz te 80% całym rokiem czy inaczej i to jak najszybciej do swojej pracy musisz złożyć, do urzędu stanu cywilnego zarejestrować dziecko(dostaniesz PESEL i akt urodzenia i sami dziecko zamelduja pod Twoim adresem) chociaż teraz podobno od lipca właśnie nigdzie nie trzeba chodzić tylko jakaś osoba że szpitala idzie zgłosić a Ty dokumenty dostaniesz pocztą ale lepiej o to dopytać, wniosek o becikowe do gopsu/mopsu itd. w miejscu zamieszkania (oni Ci powiedzą jakie dokumenty przynieść a będzie ich dużo także przygotuj się psychicznie hehe), jeśli jesteś ubezpieczona dodatkowo w pracy to też złóż wniosek do tej firmy bezposrednio albo do Twoich kadr niech Ci powiedza gdzie zlozyc bo moze oni zloza za Ciebie z tytułu urodzenia się dziecka to kasę dostaniesz, i chyba wszystko:) powodzenia

Gość gość
o to również mi chodziło...bo nie wiem dosłownie nic...

Gość gość
dokładnie jestem ubezpieczona na wyższą kwotę plus jestem w związkach zawodowych....Boze ja sie w tym pogubie ja nie mam głowy do tego teraz a co dopiero po porodzie...trzeba sie nachodzić

Gość gość
Jak będziesz mieć wypis ze szpitala to tam będziesz mieć wskazówki co i jak i w książeczce zdrowia tez a położna musisz mieć załatwiona przed porodem, potem do szpitala dostarczasz dokumenty przed wpisem gdzie dziecko będzie należeć do przychodni i czy będziesz mieć położna

Gość gość
Jak to mozliwe ze taka melepeta zrobila sobie dziecko?

Gość gość
dlaczego melepeta..skad mam to wiedziec? wiadomo ze i bez tego bym sobie poradziła ale chce to wczesniej zaplanowac, rozpisac na poszczególne dni pokserowac co trzebba i wypełnic wnioski...a nie jest tego mało...i jak chcesz wiedziec to 500 plus tez bede pobierac i jednorazowa zapomoge z mopsu tez!!!!