Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

niemowlę nie chce pić wody

Polecane posty

Gość gość

Karmię piersią. Zaczęłam rozszerzać dietę synkowi. Postanowiłam, że będę dopajać go wodą. Ale synek nie chce pić wody z butelki, jak podaję mu wodę łyżeczką to trochę się napije, ale sporo wody wypluwa. Nie wiem czy problem leży w tym, że woda mu nie smakuje, czy po prostu synek przyzwyczajony do piersi nie potrafi pić z butelki. Myślę o zakupie kubka niekapka, ale nie wiem czy będzie potrafił z niego pić. W ogóle nie wiem ile mu tej wody podawać, a może karmiąc piersią nie powinnam go dopajać pomimo wprowadzania stałych pokarmów?

Gość gość
Ja dawalam kilka lyzeczek do obiadu, potem wypijal doslownie 2-3 lyki z butli, ale tylko jeden rodzaj smoczka mu jako tako przypasowal. Jakos zaraz przed rokiem zalapal picie z bodonu, to wypijal gora 1/3 ale to w jakies upalne dni az tyle. Odstawilam go jak mial 13 miesiecy to zaczal normalnie pic, coraz wiecej, teraz to i 3-4 bidony na dobe wydoi jak jest upal, a on w ciaglym ruchu (2 lata). Nie przejmuj sie tym, ja nacudowalam sie z kapkami i niekapkami. A, pil jeszcze z takiego nuka z dziubkiem, kapka ale tez kilka lykow na dobe, czasem ok 50ml sie udalo.

Gość gość
Podejrzewam, ze jakbym podała sok to by wypił. Ale nie chcę uczyć go zaspokajania pragnienia sokiem, będę oczywiście podawać owoce, ale chcę nauczyć go picia wody

Gość gość
A ile ma twój maluszek? Mój synek od początku był uczony pić wodę, co któryś dzień herbatkę z koperku. Choć przyznam że butelek wytestowalismy kilka. Głównie chodziło o smoczek i wkoncu przypasowala mu butelka tommee tippee. Kształt podobny do piersi kobiety.

Gość gość
Ja też zaczęłam dopajac woda swoje dziecko, ma 4,5 miesiaca. Z tym, ze on pije ta wode bardzo chetnie, tak jakby w ogole nie czul roznicy, ze to woda a nie mleczko. Karmie go piersia, ale czasami podaje odciagniete mleko z butelki wiec potrafi pic z butli. Kazde dziecko jest inne, moze faktycznie pokombinuj z innym smoczkiem.

Gość gość
Moim zdaniem nie powinnaś się tym martwić. Moje dzieci tez nie chciały pić wody jak były takimi maluszkami. Ani wody ani soków ani herbatek ( Hipp) . Tylko mleko piły a były na mm od początku. Teraz bardzo chętnie piją wodę mineralną, soki, herbatki ( 4 i 2 lata ). Powiedz o tym lekarzowi na wizycie. Ja rozmawiałam , lekarka powiedziała , że dopóki dziecko moczy pieluchy nie ma problemu- a chodzę do naprawdę dobrego lekarza- dojeżdżam 25 km :)

Gość gość
Co za glupota ze dopuki moczu pieluchy to spoko naprawdę wspaniały i wart takich wypraw lekarz. Ja tak jak Ty autorko tylko woda i woda bo tak teraz modnie. Czasem soczek. Tylko ze prawdziwy problem się pojawił jak dziecko dostało pierwszy raz wodnistej biegunki i nic nie pilo poza paroma kroplami wody. Od tego czasu wiem jak ważne jest aby dziecko pilo. Ja zaczelam mojemu dziecku robić zwykła malinowa herbatę i troszeczkę cukru. Córka wreszcie zaczęła pić. Z czasem zaczniesz wprowadzać więcej pokarmów a mniej mleka i czym je napoisz nie licz ze woda. Z czasem moja córka urosła teraz ma 1.5 roku i sama zaczęła pić wodę i to dlatego że chciał. Więc autorko nie mecz dziecka daj mu herbatki a samo z czasem zacznie pić wodę.

Gość gość
"Dopóki " sorki ale słownik prześladuje

Gość gość
odezwała się wielka lekarka powyżej, lecz się :(

Gość gość
gość dziś [14:28 szanowna pani póki co to ja mam dwoje dzieci, ty ledwo jedno więc i doświadczenia dużo mniej masz . Czy autorka ma na siłę lać w dziecko ???? Odpowiadam : NIE

Gość gość
Nie podaje się dzieciom w tym wieku CUKRU , trzeba się douczyć a potem dawać tu porady....

Gość gość
Nie popadajcie w paranoje. Moj synek ma 5 mies i wypije jedynie herbatke owocowa dla niemowlat. Koperkowej czy rumianku albo wody nie tknie. Corka jako niemowle jedynie sok jablkowy. A teraz wode juz od lat pije.

Gość gość
Poważnie ? Jakaś dziewczyna tutaj na forum pisze o cukrze , o dosładzaniu???? Nie wierze , już chyba grubaskę hoduje na dzień dobry i jeszcze inne poucza . No masakra jakaś. Dziecko jak będzie miało potrzebę to się napije. Tylko , wiadomo, trzeba podawać, próbować i tyle. Oczywiście ZERO cukru w tym wieku i później. I tak jak napisała Ci jedna z dziewczyn : porozmawiaj z lekarzem dziecka, możesz nawet zadzwonić do niego bo przecież nie będziesz lecieć do niego jak dziecko zdrowe :) Najlepsza rada na tym topiku.

Gość gość
Wrz sie puknij w lepetyne juz lepszy ten cukier niz te wszystkie wynalazki majace cukier zastepowac. Od niemowlecia mialam cukier ladowany w d**e bo do mleka dodawalo sie 1.5 lyzeczki a bylam chuda i mialam anemie.

Gość gość
U nas w szpitalu podają dzieciom wodę z glukozą:o

Gość gość
Szpital to szpital a dom to dom :)

Gość gość
Do pani co miała ładowany cukier w pupe: no widzisz i z mózgiem nie najlepiej u ciebie. Chuda to pani jest na umyśle :( Pozdrawiam :)

Gość gość
Myślałam jeszcze o zakupie takiego przechylonego kubka doidy cup. stosował ktoś? Czy 6 miesięczne dziecko nie jest na to za małe?

Gość gość
Wypił kilka łyżek, wzięłam go na ręce i zwymiotował. Może on wcale nie potrzebuje dopajania? Ile łyżeczek wody powinam podać jednorazowo?

Gość gość
Wg najnowszych zaleceń niemowlę należy od razu uczyć pić z normalnego kubka, jeśli rozszerzasz dietę to zakładam, że dziecko ma co najmniej pół roku i możesz podawać wodę kubkiem.

Gość gość
Nie zesrajcie się z tym cukrem. Moje dziecko jak miało 4 miesiące pilo herbatki dla niemowlat teraz ma 1,5 i niedowage więc wasze teorie nie sprawdzają się o otyłości. Mój chrzesniak ma 6 lat pije od początku herbatę i waży mniej niż dzieci w jego wieku. Ja jako dziecko jadłam cukier w kostkach bo nic innego nie było i moja waga to 60 kg. Autorko ja też na miejscu dziecka zygnelabym ta woda. Wszystkie jesteście głupie z tym cukrem a autorka skoro rozszerza dietę to nie ma niemowlaka Panie madralinskie tylko kilkumiesieczne dziecko.

Gość gość
Kolejne nawiedzone idiotki z tym cukrem. Nikt nie podaje cukru tylko ciekawe dlaczego u mnie w przedszkolu dzieci trzęsą się za herbata z cukrem a gorzkiej jakoś nie piją. Jak nieposlodzic im kawy z mlekiem lub kakao to nawet nie rusza. Nie mogę czytać tych idiotek co to niby nic nie dają, wszystko szkodzi a jak przychodzą 3 latki to niby skąd znają smak cukru ??? pierdu pierdu do wymadrzania wszystkie tylko mi jak idzie to z praktyką wiesniaki

Gość gość
A ile dziecko ma miesiecy? Moj ma 5 miesiecy, kamie go tylko piersią, bez dopajania i ladnie sie rozwija. Do 6 mies moze byc tylko na piersi.

Gość gość
Mania zdrowego żywienia. Ja też jeszcze w podstawówce jadłam cukier w kostkach bo nic innego nie było. Nadwagi nie mam, zęby wszystkie zdrowe, wyniki bardzo dobre. Otyłość nie bierze się z poslodzenia ddziecku pół łyżeczka cukru szklanki herbaty. cukier zakazany ale jak wasze dzieci siedzą cały dzień przed komputerem to wspaniale bo taki zdolne. Jak dajecie pół rocznej dziecku tablety to wspaniale. Ja dziecko do przedszkola idzie z telefonem bo zdrowa mamusia zadzwoni to wspaniale.Otyłość nie bierze się z łyżeczki cukru ale z braku ruchu. Macie otyle dzieci oczywiście bo wozicie je przez całą szkołę aż po same drzwi klasy. Dzieci się nie ruszają i dlatego są otyle. Uważacie że cukier to biala śmierć po czym nie gotujecie obiadu tylko dziecku kasę i na kebaba.

Gość gość
Moje dziecko bylo karmione mieszanka. Bie chcialo nic pic ani wody ani rumianku ani kopru . No nic! Mial odruch wymiotny:( Zaczelam od 5msc dawac herbate malinowa dosladzana bo inaczej by nie wypil. Czasem daje sok taki np z herbapolu lub kompot od babci. Ma 8msc i jest super szczuply chlopak. Co mam dziecku nie dac pic. On nienawidzi wody probowalam wiele miesiecy.