Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szczepienia płatne bezpłatne kto ostatnio szczepił dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Stoję przed wyborem szczepionki dla swojego dziecka. Powiedzcie mamy, które szczepienie macie już za sobą jakimi szczepionkami szczepiłyście dziecko? Czy szczepionka 5w1 jest refundowana przez Sanepid? Jak wygląda szczepienie dziecka szczepionką bezpłatną tzn ile wkłuć ? Stoję przed tym dylematem wyboru i sama nie wiem co robić.

Gość gość
Szczepionka 5w1 jest płatna, ale jest nieosiągalna i lekarze nie przepisują recepty. Z jakiegoś powodu została chyba wycofana. Polecam Infanrix Hexa 6w1. Szczepiliśmy dwoje dzieci, zero problemów, zero odczynów poszczepiennych.

Gość gość
Ilość wkluc masz w książeczce zdrowia w każdej opcji. 5w 1 kosztuje ok 160zl.

Gość gość
Bezpłatna to obecnie 4 wkłucia na jednej wizycie. Pomijając ból dziecka to też mało przyjemne dla rodziców. Szczepienie 6w1 to mniej wizyt szczepiennych i dwa wkłucia na pierwszej i drugiej wizycie (od 2017roku jeszcze jest szczepienie na pneumokoki), później jedno, czwarta wizyta- szczepionka mmr-refundowana i ostatnia znów Infanrix i pneumokoki. Koszt jednej szczepionki to u nas 150zł.

Gość gość
Pamiętaj że jak wybierzesz opcję szczepienie 6w1 to nie ma możliwości zmiany na refundowaną, trzeba iść do końca tą drogą.

Gość gość
Szczepienie 5w1 zostało wycofane podobno dlatego że jakaś partia była skażona rtęcią. Natomiast 6w1 nie ma Tiomersalu i są lepsze od refundowanych.

Gość gość
U nas w przychodni co idziemy na szczepienie to wszyscy rodzice przynoszą swoją hexę :)

Gość gość
Ja szczepila miesiąc temu 5 w 1 i była dostępna. Nie słyszałam także nic aby była wycofana. Córka miała już ostatnie szczepienie i nigdy nic jej nie było. Od samego początku dobrze je znosila. Bezpłatne szczepionki są starego typu ale czy gorsze ?? My też byliśmy nimi szczepieni i nic nikomu nie było. Mniej powikłań niż teraz. Ja wybrałam płatna ze względu na mniej zastrzykow .

Gość gość
Ja brałam refundowane, bo według pediatry i neurologa z poradni szczepień, nie ma większej różnicy poza ilością wkłuć. Na ulotkach i plakatach też chwalą się głównie tym, a to nie bardzo mnie przekonuje. Tzn. oczywiście jak ktoś chce płacić za to żeby dziecko było mniej razy ukłute, to rozumiem, dla mnie to strata pieniędzy, bo nie uważam wkłucia igły za taką traumę żebym miała płacić za to grubą kasę. A już rozkładają mnie na łopatki mamy które płacą za skojarzone żeby było mniej kłucia, a potem kilkumiesięcznym dziewczynkom przekłuwają uszy i chwalą się że "prawie nie poczuła"... Płaciłam za pneumokoki żeby było więcej szczepów, no i miałam też zaufanie do tej szczepionki bo starsze było nią szczepione, dokupowałam też szczepionkę na rotawirusy. 5w1 faktycznie trudno dostać, bo sama spotkałam ostatnio w aptece mamę która o nią wypytywała, i farmaceutka tłumaczyła że już jej nie zamawiają i jeśli jest gdzieś do kupienia w ogóle to tylko z zapasów. Jak ktoś słusznie zauważył, z bezpłatnych można przejsć na skojarzone, w drugą stronę- już nie

Gość gość
a ile kosztuje ta na rotawirusy jakbym chciala dokupic ?szczepie na razie bezplatnie.

Gość gość
szczepionka 5 w 1 jest redunfowana przez nfz jesli masz zaswiadczenie do neurologa dzieciecego o zaburzeniach u dziecka, to wtedy masz ja za darmo, w szczepionkach skojarzonych 5 w 1 czy 6w 1 jest bezkomorkowa forma krztusca ktora nie daje powiklan neurologicznych, w szczepionkach refundowanych masz krztusiec komorkowy ktory moze dawac powiklania neurologiczne, ja szczepiolam corke heacima 6 w 1 i dodatkowo prevenar 13 na pneumokoki, koszt 380 zl za jedno szczepienie, ale uwazam ze warto, corka nie miala powiklan, po pierwszym szczepieniu byla marudna kilka godzin po, a po drugiej dawce byla senna i tyle, moim zdaniem szczepionki skojarzone sa bezpieczniejsze dla dziecka i wierz mi ze daja 2 wklucia na szczepieniu masz krzyk dziecka razy 2 a dajac szczepionki refundowane masz krzyk razy 5, wierz mi ze dla rodzica nie jest to przyjemne!

Gość gość
Rotawirusy? Coś ponad 200zl. Tak te skojarzone lepsze bo mniej krzyku a to dobre i dla dziecka i rodzica tylko że drogie no ale czego się nie robi dla dziecka:) zawsze można becikowe odłożyć na szczepionki:)

Gość gość
Ja szczepiłam na wszystko co się dało, bo wolę dmuchać na zimne :D Oczywiście koleżanki mnie straszyły powikłaniami i nopem, ale ja wolę najpierw przeanalizować, poczytać, sprawdzić. Zajrzyj na zaszczepsiewiedza.pl - ja stamtąd brałam info i polecam :) Powodzenia.

Gość gość
Ja w zeszłym roku chciałam szczepić 5w1 i faktycznie lekarka nam powiedziała, że szczepionka została "chwilowo wycofana". Później w necie był artykuł że była partia skażona rtęcią. Zdecydowaliśmy się wobec tego na 6w1, wszystkie szczepienia przeszły bezproblemowo.

Gość gość
A właśnie się mylicie że liczba wkłuć nie ma znaczenia. Za granicą nie ma mowy o tym żeby szczepić dziecko w ciągu jednego dnia kilkoma szczepionkami właśnie dlatego że zostało udowodnione, że system nerwowy dziecka nie jest jeszcze dość rozwinięty i kilka wkłuć w różne kończyny powodują bardzo duży stres i ból.

Gość gość
My kupiliśmy na rotawirusy, to jest szczepionka doustna. Niestety nasze dziecko ją zwymiotowało i nie kupowaliśmy kolejnej. Podobno to dość częste..

Gość gość
U mnie 6w1 kosztuje 190zl, pneumokok na 13 szczepow 280zl i rota 300zl. To sa ceny za dawke, czyli 6w1 x3, rota x2 i pneumokok nie pamietam w tej sekundzie, ale juz liczylam ze w pol roku pojdzie ok 1800zl... No trudno, jedynie moge przejsc na podstawowe refundowane ale tez mam chyba wieksze zaufanie do skojarzonej. Do tego roku moje miasto refundowalo pneumokoka, a po tym jak jest obowiazkowy na 10 szczepow nie ma refundacji na tego z 13, a mnie zalezy i szczepie na wszystko oprocz ospy, tak szczepilam syna i bede corke, mam nadzieje ze zniesie tak samo dobrze.

Gość gość
Szczepionka na rotawirusy chroni tylko do 2 roku życia..

Gość gość
Skoro wcześniakom obowiązkowo podaje się szczepionki skojarzone to jednak chyba w jakiś sposób są lepsze niż refundowane..

Gość gość
Sorry ale argumenty typu "my też byliśmy szczepieni refundowanymi i nic nam nie jest" są durne.Po pierwsze- medycyna przez ostatnie 30 lat zrobiła ogromne postępy,a w Polsce refunduje się stary szit.Po drugie- nam nic nie jest,ale wcześniej nie prowadzono takich statystyk,wnikliwych badań.Dziecko miało wady,chorowało,źle się rozwijało i nikt nie wnikał w to dlaczego.

Gość gość
Mieszkam za granicą i tu mamy refundowane 6w1.Pierwsze słyszę o 4 wkłuciach na jednej wizycie.Masakra.

Gość magdalokin
Jeśli chodzi o decyzję w sprawie szczepień dziecka polecam wizytę u neurologa dziecięcego. Zbada maluszka i doradzi co będzie dla niego najlepsze. My tak zrobiliśmy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Udaliśmy się do kliniki psychomedic.pl gdzie trafiliśmy na świetnego specjalistę. Polecam. https://psychomedic.pl/szczepienie-dzieci-konsultacja-u-neurologa-dzieciecego/