Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy 5 tysięcy na 3 osobową rodzinę to dużo?

Polecane posty

Gość gość

Do tej pory mieliśmy około 3000 i bardzo marnie nam się wiedzie, nie starcza do pierwszego albo jest na styk. teraz będziemy mieć około 5000. Myślicie, że to dużo? Dla każdej normalnej rodziny powinno starczyć?

Dużo może nie, ale tak, na każdą normalną rodzinę powinno starczyć :) chyba, że wynajmujecie drogie mieszkanie i oboje daleko dojeżdżacie.

Gość gość
Luz, dacie radę.

Gość gość
my tez mamy teraz ok 5000zl na nasza 3 . dziecko 3 klasa podstawoki. majac 3000zł to była wegetacja. zrobiłam opłaty, kupilo sie jakies ubrania i straczyło ledwo do 1. 0 zł oszczednosci. teraz mamy zalezy jaki miesiac od 4000- 5000zł. i zaczelam odkladac kase. o wiele lepije mi sie zyje. nam lepiej zyje.

Gość gość
To tak w sam raz.

Gość gość
to jest nic, masakra

Gość gość
Zalezy jakie macie rachunki. My mamy prawie 6tys ale placimy 1800za wynajem Mamy male dziecko 8msc Na wszystko starcza ale nic nie odkladamy

Gość gość
Zależy czy macie kredyt.

Gość gość
Dla mnie dużo.

Gość gość
My żyjemy z kwoty 3,6 tys. w trzy osoby. Kredyt 700 zł, opłaty średnio drugie tyle. Jeżdżę autobusem do pracy, nie jadamy w restauracjach. Dajemy radę, choć szału nie ma.

Gość gość
mi na dwie wystarcza ok. 1500 zł jak sie mocno zepne, ale mieszkanie swoje, brak kredytów, i samochodu.. dziwię sie, ze tak przewalacie kase, nie lepiej odkładac? Co zrobicie, jak stracicie prace albo na starosc jak wyzyjecie za 1000 zł emerytury?

Gość gość
19:21 a Ty teraz zyjesz czy wegetujesz za te 1500zl dla 2 osob? Jedzenie bez szalenstw to lekko min.1000zl. Chwalisz sie oszczednoscia a dla mnie to jest mowiac brutalnie dziadowanie. Bo za 1500 zl dla 2 osob masz jedzenie i rachunki jak telefon, internet,woda,gaz, prad i nic wiecej....wiem bo sama tak zylam i licze juz nie wrocic do tych czasow.nie widze roznicy czy dziadujesz teraz poki jestes mloda czy na starosc, obie opcje sa przykre.

Gość gość
Wg mnie 5 tys.na 3 os.rodzine to nie jest duzo i nie jest malo. Zalezy jakie macie zobowiazania miesieczne. Jesli nie sa wysokie to spokojnie wystarczy na proste zycie i raz na jakis czas odskocznie lub niewielkie comiesieczne oszczednosci.

Gość gość
Up

Gość gość
Zależy też gdzie mieszkasz. My na wsi mieszkamy, sporo oszczędzamy. Jak nie masz kredytu i mieszkasz na wsi, dojazd jak u nas 5 min samochodem, to można coś odłożyć. My mamy 7000 i sporo odkładamy.

Gość gość
Jakie miasto?

Gość gość
Up

Gość gość
My mamy 5 tys zł na 4 osoby i jest ok, odkładamy nawet trochę co miesiąc.

Czy dużo zależy od tego jak tym zarządzasz. Możesz wydawać wszystko w miesiąc, albo odkładać. Ja wolę oszczędzać, ale nie chcę czuć się jakoś biednie, dlatego dzielę przypływy na mniejsze kwoty i przeznaczone one są na inny typ wydatków. Wiecej dowiesz się tutaj mojeoszczedzanie.pl

Gość gość
My mamy ok 6 na rodzinę 4 osobową i szału nie ma. Tzn. nie ma problemu z małym nieplanowanym wydatkiem, ale sporo tracimy na jedzenie, bo praktycznie 1500, mąż robi opłaty, sporo kosztuje paliwo, bo do pracy ma 45 km. Mamy swoje mieszkanie, bez kredytu, raz w roku wakacje w Polsce, trochę odkladamy. Uważam, że taki dochód to minimum.

Gość gość
U mnie wychodzi ok 8 tysięcy na 4 osobowa rodzinę. Myślę,że jest to wystarczająca kwota,nawet udaje nam się odłożyć co miesiąc ponad 2 tysiące. Kiedyś mieliśmy 2500na 3.