Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak nauczyc dziecko czytac?

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny moze dacie mi jakies rady jak nauczyc dziecko czytac. Corka zna wszystkie litery.przeliteruje czytany wyraz ale nie wie co przeczytala. Dodam ze nie chodzi do szkoly i nie musi jeszcze umiec czytac ale skoro zna liyery to chyba czytanie to nastepny krok

Gość gość
Podnosze.moj syn tez ma ten problem

Gość gość
ile ma lat? A po przesylabizowaniu rozumie co przeczytała?

Gość gość
Ma 4,5 r. Jak ja jej wyraz przesylsbizuje to ona wie jaki to wyraz ale sama przeliteruje wyraz ale nie wie co przeczytala

Gość Panna od glukozy ble
Daj dziecku żyć. Samo się nauczy w odpowiednim czasie ;)

Gość gość
Ma czas! Po co to parcie?

Gość gość
Nie mam parcia alw myslalam ze to naturalnw ze jak zna litery to nastepny etap to bedzie czytanie

Gość gość
Moj syn tez tak mial tzn znal litery ale nie wiedzial co przeczytal.dopiero w zerowce jakos zaczal rozumiec co czyta.

Gość gość
A wasze dzieci nauczyly sie czytac w szkole czy wczesniej?

Gość gość
Córka miała 3 lata jak sama poznała litery, jak miała 4 lata czytała już dobrze, mając 6 lat czytała biegle, natomiast syn litery poznał w 0, a czytać się nauczył w pierwszej klasie.

Gość gość
Mój syn znał litery jak miał... 2 lata... Serio, nie umiał mówić a chodził i literował sobie wszystkie napisy na ulicy. Teraz ma 5,5 i nie potrafi czytać, nie umie liter poskładać w sylaby, ale ja nie naciskam, nauczy się w swoim czasie. Ale umie dzielić wyrazy na sylaby i przeliterować.

Gość gość
Nadal nie rozumie dlaczego znajac litery corka nie wie co przeczytala

Gość gość
Ja uczylam sylab. W wieku 5 lat mniej wiecej umiala. Teraz 6 lat i czyta plynnie

Gość gość
U mojego podobnie, litery poznał błyskawicznie, a z czytaniem w ogóle mu nie szło. I nie wiedzialam nawet jak mu pomóc, czytał cały wyraz po literce a za Chiny nie poskładał. Pani w przedszkolu mnie uświadomiła ze teraz dzieci uczy się inaczej, nie uczy się och w ogóle alfabetu tak jak nas, "M" to jest "M" a nie "EM", "K" to jest "K" a nie "KA", i tak dalej. I to juz trochę ułatwia. Mój miał jeszcze czas, bo nie chodził jeszcze do zerówki, ale bardzo chciał czytać i bardzo stresowal się tym że nie umie. Pomogła mu metoda sylabowa, u nas strzał w dziesiątkę, po paru tygodniach czytał proste wyrazy, po kilkunastu pierwsze czytanki i wszystko co mu wpadnie w oko, a przede wszystkim ma z tego mega radochę i bardzo go to podbudowalo.

Gość gość
Fakt, teraz dzieci uczy się inaczej, co nie znaczy, że lepiej. Pamiętam jak w 1 klasie cała ściana była wyklejona sylabami - bo tak się wtedy uczyło - i moim zdaniem było to o wiele łatwiejsze niż dzisiejsze "głoskowanie". Zwyczajnie łatwiej było odczytać wyraz, jeśli się widziało sylaby, a nie mozolnie sklejało z poszczególnych głosek. Dziecko teraz czyta np. ry-a-ny-o bo tak sie wymawia poszczególne głoski. Jeśli zobaczy ra-no to łatwiej sklei w słowo. Poszukaj w necie informacji o sylabowej nauce czytania - mojej córce dopiero wtedy się objawiło o co w tym chodzi :P