Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu po pierwszym dziecku często szybko pojawia się drugie?

Polecane posty

Gość gość

Tak się mówi i tak wynika z moich obserwacji otoczenia. Pary przestają tak bardzo zwracać uwagę na antykoncepcję? Czy o co chodzi?

Gość gość
W moim otoczeniu to rzadkosc, ze od razu drugie. Raczej czekaja z rok, dwa i dopiero druga ciaza.

Gość gość
Zebys miala zagadke. Chociaz zajecie masz.

Gość gość
Rok, dwa to czekanie? To szybka ciąża po ciąży. Pierwsze dziecko ledwie zaczyna ogarniać cokolwiek a tu nagle bum! Konkurencja w domu.

Gość gość
To właśnie dla mnie jest szybko:) Moja mama też mi mówiła, że planowała mieć drugie dziecko z 5 lat po pierwszym, a pojawiłam się 2 lata po mojej siostrze. Ale żebym się pojawiła to ktoś musiał się nie zabezpieczyć odpowiednio:D Podobnie było u jej brata. Tylko on był w małżeństwie 15 lat, żadnych dzieci. W końcu zrobili jedno i mieli się rozwodzić. I co? I rok po pierwszym było drugie. U drugiego brata podobnie było, ale bez rozwodu. Też nieplanowane to drugie. Raz gadałam z jednym kolesiem przypadkiem, wiek 30+, to mi powiedział, że ma roczne dziecko i tak to już jest, że często szybko po pierwszym pojawia się drugie.

Gość gość
Problem z doopy.

Gość gość
Bo jest wzmozona plodnosc. Nie udaje sie juz tak jak przed pierwszym, ze trzeba bylo sie dobrze starac zeby zajsc w ciaze. Zachodzi sie migiem.

Gość gość
Wysokie prawdopodobieństwo zajścia w ciaze wtedy istnieje i stad drugie

Gość gość
I z trzecim i czwartym też płodność jest tak wysoka?:D

Gość gość
Żeby było z głowy. Ja chcę urodzić dwoje i wziąć się za siebie i o siebie zadbać. Jestem po 30 więc nie będę czekać 5lat z drugim. Jak urodziłam pierwsze to 3 miesiące po zaczęłam starania o drugie, niestety mój maluszek ma już 1.5 roku, a ja nadal nie zachodzę w ciążę...

Gość gość
Ja tez nie rozumiem..ledwo jedno zrobia a za dwa lata juz jest nastepne

Gość gość
Wydaje mi się, że ludzie już nie schizują z zabezpieczeniami. Bo póki nie masz dziecka to bardziej się tego boisz. A jak już masz to bardziej się oswajasz, nie przywiązujesz już takiej wagi "co ma być to będzie". A o wzmożonej płodnosci 1-2lata po ciąży to pierwsze słyszę ;)

Gość gość
: Pewnie masz figurę w kształcie gruszki albo klepsydry. Mam rację?

Gość gość
Między moimi dziećmi jest 5 lat różnicy. Więc nie wszyscy od razu maja drugie. Teraz mają lat 15 i 10 i myślę nad trzecim.

Gość gość
A piszesz to jako kto? Jako ktoś, kto nie ma żadnego dziecka? Interesują mnie odpowiedzi osób, które już mają, albo słyszały o tym z pierwszej ręki. Bo "wydawać się" to się wielu osobom wiele wydaje i nic z tego zazwyczaj się nie sprawdza.

Gość gość
gość dziś Mam 1 dziecko i widzę jak mi się optyka zmienia. A pisze "wydaję mi się" bo nie mogę jednoznacznie powiedzieć dlaczego ileś set osób tak robi :O

Gość gość
Aha:) Bardzo dziękuję za odpowiedź:) O to właśnie chodziło!

Gość gość
Im mniejsza różnica wieku tym większa szansa, że będą mieć wspólne zabawy, potem wspólne tematy do rozmów. A im rodzeństwo się lepiej bawi razem tym mniej męczy o to rodziców - taka inwestycja na przyszłość:)

Gość gość
Bo to tak jest w pierwsze to w pierwsze ale potem jak z rekawa.

Gość gość
Ja zaszlam z drugim dzieckiem jak pierwsze skończyło rok czyli jest różnica dwóch lat jest ok chociaż początki były różne hehe my się staraliśmy o rodzeństwo ale nie wyobrażam sobie różnicy roku między maluchami i jak ktoś mi mówi że 3ms po porodzie jest w ciąży to dla mnie raczej wpadka :-P

Gość gość
Też chcę mieć z głowy. Oczywiście chodzi mi o ciążę, poród i kp i cala resztę. Więm że wychowujemy dzieci całe życie, ale te najtrudniejsze momenty (dla mnie) chcę przeżyć na raz, a nie na raty, bo jakbym miała już 5latka w domu to na drugie by mi było dużo trudniej się zdecydować.

Gość gość
Ja mam 3 z różnica 1,5 roku bo tak planowaliśmy. Wstępnie miało być 4. ale jednak zatesknulam za sobą i Już nie chce więcej pieluch.

Gość gość
No zebys miala zagadke jeszcze nie wiesz po co wisnioku ?

Gość gość
bo się pieprzą jak królice, drugie to jeszcze pikuś, ale te baby rodzą po 3-6 dzieci, to są babska nie do z***bania

Gość gość
Żeby dziecko "coś miało" z rodzeństwa to różnica nie może być większa niż 2 lata, inaczej nie będą się nawet razem bawić... Np. 3 latek i 5 latek to kolosalna różnica

Gość gość
No jasne miej dziecko za dzieckiem, skup sie na tym , sama bądź zajechana to sie za chwile obudzisz w dziale zdrada i rozwody.

Gość gość
Większość jest zdania, że lepiej jest mieć dzieci z mniejszą różnicą wieku. Niektórzy chcą za "jednym zamachem". Kobiety rodzą coraz później. Widać to nawet tu. Taka,która urodziła pierwsze dziecko w wieku 35lat ile może czekać z następnym dzieckiem? Po porodzie łatwo jest zajść w kolejną ciążę.

Gość gość
puste baby są nie do zajechania

Gość gość
Żeby już później nie wracać do pieluch. Żeby nie robić już później przerw z pracy. No i jest się na bieżąco. Ma się wszystko po pierwszym, nawet niewykorzystane numery pieluch, niewykorzystane smoczki, nieskończone kosmetyki, leki, suplementy. Ma się aktualnie modne ubrania, które za 5-10 lat mogłyby już niefajnie wyglądać. Ma się wszystkie sprzęty. Jest się w trybie "matka i ojciec niemowlaka". Po długiej przerwie jest ciężej wrócić i ciężej się zdecydować na drugie. Szczególnie jak się pracuje i odzyskało figurę (często wieloma wyrzeczeniami i wysiłkiem).

Gość gość
a później jest kolejna wpadka i już jest 3 dzieci i dalej pieluchy, może być i 4, 5 wpadka, nie jedną taką pieprzniętą matkę znam