Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

luissa33

okres przejściowy

Polecane posty

kochani, niepokoi mnie to stwierdzenie o okresie przejściowym w tej reformie edukacji.czy to jakiś okres testowy i tak naprawde jak sie nie sprawdzi to po nim moze sie jeszcze wszystko zmienic? czytam internet ale tam wszystko tak ogólnie jest ujmowane i nie znalazlam informacji co po okresie przejsciowym

Gość gość
nadal nauczyciele będą uczniów okłamywać że Tuwim to Polak

chodzi o te najbliższe 2 lata zanim wszystko sie unormuje, nie masz sie co niepokoic - to nie będa żadne testy sprawnosci reformy ;)

Okresem przejściowym określa się lata szkolne 2017/2018 oraz 2018/2019. Oznacza on czas potrzebny na całkowite przekształcenie systemu szkolnictwa. Wiąże się z faktem, że uczniowie, którzy rozpoczęli naukę na przykład w pierwszej klasie gimnazjum, muszą dokończyć edukację według starego systemu. To samo dotyczy na przykład uczniów pierwszych klas licealnych, którzy ukończą szkołę po trzech, a nie czterech – jak przewiduje nowa ustawa – latach. W roku szkolnym 2019/2020 wszystko powinno już funkcjonować według nowego porządku. O tej i innych zmianach piszemy na naszym blogu: http://www.prywatna-szkola5.pl/blog/najwazniejsze-zmiany-w-nowej-podstawie-programowej. Zapraszamy do lektury, być może uda się rozwiać choć część wątpliwości.

bardzo dziękuje za wyłożenie tematu, rzeczywiscie nie brzmi to tak groźnie jakmi sie wydawalo. mam córke która idzie do 7 klasy stąd to wszystko ciekawi mnie bardziej i chce wszystko dokladnie zrozumiec.

Moja najstarsza latorosl tez teraz idzie do 7 klasy:) chociaż było ryzyko ze wyląduje w sasiedniej miejscowosci bez koleżanek ale wszystko sie dobrze skonczyło. Jedyne co mnie troche martwi to że dzieci w rezultacie będą w szkole dłuzej przez to 4-letnie liceum no ale może sie więcej nauczą przez to i będa mądrzejsze jak pójda na studia:)

W nowym systemie oświaty edukacja będzie trwała dokładnie tyle samo co w poprzednim, czyli 12 lub 13 lat (w zależności od tego, czy uczeń wybrał liceum czy technikum). Wcześniej było to 6 lat szkoły podstawowej, 3 lata gimnazjum i 3 liceum lub 4 technikum; teraz będzie to 8-letnia podstawówka i 4-letnie liceum lub 5-letnie technikum. Rachunek się zgadza :) Oczywiście wymienione przeze mnie możliwości nie są jedynymi – wszystkie opisujemy w poniższym artykule: http://www.prywatna-szkola5.pl/blog/najwazniejsze-zalozenia-nowej-reformy-edukacji.