Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Okropny bol pleców nad pośladkami

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Od pewnego czasu pobolewają mnie plecy i nogi ale nie był to żaden poważny bol. Byłam u lekrza i stwierdził " więcej sportu i mniej nerwowów" Dzisiaj rano wstaje, wyszłam na dwór po kąpieli, usiadłam sobie na huśtawce, zjadłam śniadanko i wstałam doszłam kawałek straszny bol pleców, położyłam się na huśtawce i przez godzinę nie mogłam się ruszyć, straszny bol, płacz, odcinek lędźwiowy tak mnie bolał, że nie mogłam zrobić nic. Wzięłam ketonal i maść rozgrzewająca i troszkę lepiej ale ból jest nadal, nie mogę się schylać, robić gwałtownych ruchów, bolą mnie straszne pośladki. Co mam z tym zrobić ? Wiem, że czasem się zdarzy, że coś " przeskoczy", chłopak twierdzi, że to korzonki pewnie przez to, że śpię z otwartym oknem. Do lekrza na razie nie chcę chodzić, wiec może wy mu pomożecie ? :-)

Gość chętny do pomocy
Wklej zdjęcie pośladków, bo tak to ciężko pomóc.

Gość gość
Uważaj co piszesz, bo za chwile Ty będziesz musiał wkleić sobie- nowe zęby :-)

Gość gość
To moze byc rwa kulszowa.Poczytaj sobie na ten temat.Przeszlam przez to i wiem jaki to jest bol.Ruszenie noga jest wyczynem ponad sily taki sie odczuwa bol.Chodzilam z tym ponad miesiac do pracy az pewnego dnia w nocy chcialam sie przekrecic na druga strone i klops.....Wylam z bolu.Leczenie trwalo 2 tyg.a i to jeszcze nie bylam w pelni sprawna.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi :-) Wyrzewam się na słońcu, plasterek mam przyklejony, a ketonal wzięłam drugi w razie co , jeżeli nie przejdzie do piątku to w piątek ruszanie lekarza. Też podejrzewałam rwę ale bol nóg nie jest bardzo silny, mogę chodzić. Czasami mam problemy z kolanami, bo bardzo mnie bolą ale teraz to tylko bol nad pośladkami i w ich okolicy, delikatnie wchodzi na nogi ale ruszam nimi normalnie ;) Nie mogę się tylko wygiąć do przodu i tylu ;)

Gość gość
Rwa kulszowa, korzonki! Tez miałam wspolczuje

Gość gość
A ile to trwa ? Lecieć z tym do lekarza ? Czy przejdzie jakoś same ? Za 12 dni wyjeżdżam :-(

Gość gość
Ale neurolog musi cię zobaczyć, dostaniesz odpowiednie leki a i pewnie zastrzyki, skierowanie na TK i długie l-4. To schorzenie nie ustępuje szybko i trzeba dużo leżeć w dogodnej pozycji, ja pod nogi a raczej pod kolana kladlam taboret na niego koc i dopiero wtedy mogłam leżeć bez bólu. Ketonal jest szkodliwy już lepiej poltram w kroplach jest to mocny lek przeciwbólowy ale nie tak szkodliwy jak Ketonal. Zdrowia życzę.

Gość gość
L4 nie potrzebuje, bo studiuje :-D Kurde co za cholerstwo .

Gość gość
No jest to cholerstwo, powiem Ci więcej, jeśli już raz się to przyplątało to niestety będzie się co jakiś czas powtarzać. Zdążyłam się już nauczyć tego bólu, a połamalo mnie już x razy. Radzę iść do lekarza, seria zastrzyków pomaga i szybciej dochodzi się do sprawności.

Gość gość
Mam to samo a może nawet gorzej. Poszłam do lekarza ale mi wiele nie pomógł, nie mogłam pracować. Rozpoczęłam wędrówkę po innych lekarzach, wyjąć z bólu. W końcu wylądowałam na rezonansie magnetycznym i z niego dowiedziałam się, że mam trzy przepukliny na odcinku lędźwiowym. Po 5 tyg. największy ból mi przeszedł ale nadal go odczuwam, przede mną rehabilitacja. Potem będę musiała zacząć coś ćwiczyć, chociaż bardzo niechętnie. Zapiszę się na "jogę dla kręgosłupa" aby tam nauczyć się prawidłowych ćwiczeń. Mam nadzieję, że mi to pomoże, w internecie czytałam o przypadkach wyleczenia przepuklin ćwiczeniami. Tym czasem bardzo polecam do smarowania wszelkie maści żele z dodatkiem konopii, na przykład Arthresan. Działa lepiej niż Diklofenak. Niestety jest dosyć drogi, 50 zł za 75 ml.

Gość gość
Korzonki albo rwa kulszowa. Niekiedy tez tak sie objawia ból przy chorych nerkach. Samrój masiami przeciwbólowymi, lez w odpowiedniej pozycji (w necie znajdziesz zdjęcia jak). Róznie trwa zalezy jak zaawansowane, ale do kilku tygodni może i byc.

Gość gość
Dziękuj***ardzo wszystkim za odpowiedz,tak podejrzewałam to co piszecie ale łudziłam się, że to jednak przewianie :-(

Ja z bólem kręgosłupa nie zwlekałam i umówiłam się na wizytę w gabinecie rehabilitacji Rehamed w Katowicach. Koleżanka powiedziała, ze mają fajną metodę walki z bólem poprzez masaże lecznicze i oklejanie pleców takimi specjalnymi plastrami - kinesiotaping to się nazywa. Po jednym masażu i tygodniu chodzenia z tymi oklejonymi plastrami ból ustąpił. Teraz jak czuje, że coś mi w tych plecach znowu daje się we znaki od razu idę na taką terapię.

Gość gość
Moja mama miała podobnie i okazało się że to rwa kulszowa. Bierze od paru dni zastrzyki i jest ok.

Gość gość
Jesli to rwa kulszowa to polecam koszulkę z wełna owczą na plecach i bawełną z przodu. Ogrzewa i masuje obolałe miejsca dzieki czemu odczuwamy ulgę. Polecam każdemu to na prawdę pomaga.

Gość gość
czasami pomaga kwas foliowy który jest w sałacie lub w papryce świeżej .

Gość gość
Ja miałam niestety takie bóle, ale już od pośladków, okazało się, że to ze stresu spinają się mięśnie całych pleców i pośladków. Pomogły masaże i rehabilitacje, na szczęście u mnie w Ożarowie Maz. niedawno powstała super klinika - Nasza Klinika, gdzie można skorzystać z fachowej pomocy w tym zakresie. Dla osób z okolicy namiar: http://naszaklinika.com.pl

Gość Malwinka32i
Jeśli jesteście z okolic Krakowa to zdecydowanie polecam zapisy on line na http://www.rehabilitacje.org/ ponieważ wszystko trwa może 5 minut i wizyta do wybranego gabinetu jest załatwiona. Mają najtańszy rezonans w Małopolsce oraz dobrych rehabilitantów.