Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

500 Plus na Pierwsze dziecko

Polecane posty

Gość gość

Mam dochod 3000 zl do reki. Sam pracuje mam Syna. Dochod nie moze przekraczac 800 zl na osobe. Jest nas troje. Czy sie nalezy.? Przeczytalem gdzies w necie ze od sumy zarobkow jest jeszcze odejmowane ubezpieczenie itd. jak to w koncu jest.?

Gość gość
Ile masz.na umowie wpisane, tak doniczka się ubezpieczenie ,staż np jeżeli w umowie jest napisane 2tyś zł to dochód jest jakieś 1400 i ta kwotę się liczy, tak że waŻne jaką kwotę masz.na umowie o prace

Gość gość
Kwote mam 2500 brutto do reki 1800 + premia I dodatkowe Soboty I nadgodziny. W urzedzie skarbowym chyba maja caly dochod.. Chodze na nadgodziny Bo nie jest latwo ale boje sie ze przez Te nagdodziny stracimy swiadczenie...

Gość gość
Mi się wydaje ze tą kwota 1800bedzie się liczyć, mój mąż ma w umowie 2tyś czyli najniższa krajowa 1440 zł która jest przesyłana na konto i ta kwota która jest przesyłana na konto się liczy, a.w rzeczywistości zarabia 4500zł,bo resztę wypłacana pod koniec miesiąca

Gość gość
Ja dostaje jeden przelew co miesiac 3000 zawsze 1. Raz 3100 raz 2900 I tak sie wlaasnie zastanawiam. Czy to co na umowie czy caly dochod ma skarbowka.

Gość gość
Podobno podnieśli na.1 dziecko do 1200zl.wynagrodzenia na osobę

Gość gość
No to nie umieścisz się dochodach,nie ma szans u Ciebie musi to być maks 2400 ,my się mieścimy bo resztę mąż dostaje do ręki,a.na.konto najniższa krajowa

Gość gość
1200zł jest wtedy gdy dZiecko jest niepelnosprawne,a jak dziecko zdrowe to 800zł ,

Gość gość
Ale podobno podnieśli 1200 na dziecko nie słyszeliście? Albo źle usłyszałam niby od tego okresu świadczenia. Oni dochody biorą z takiej bazy mają dostęp czyli to co jest w rocznym zeznaniu podatkowym pomniejszone o składki na ubezpieczenie zdrowotne społeczne i podatek należny.

Gość gość
Ale w internecie pisza ze 800 zl na osobe po odliczeniu podatku ubezpieczenia itd. W zeszlym roku dostawalismy w tym tez. Zarobki byly rozne 2500 , 2700, 2300 wszystko zalezalo od nadgodzin. Nie wiem czy dostaniemy w tym roku. Wlasnie mamy wniosek do wypelnienia.

Gość gość
Czyli dodatkowe Soboty premia itd. Tez jest w tej bazie.?

Gość gość
Podobno każda zmianę trzeba zgłosić więc tym bardziej finansowa.

Gość gość
a ja jesli mam umowe zlecenie ale raz mam 1300zł na reke raz 300zl to jak sie dopatrza mog mi zabrac swiadczenie na dziekco?

Gość gość
Wszystkie legalne dochody są w bazie i na PIT-37,36 EW.RYCZAŁT ITD,PIT-11. Ponadto podpisuje się oświadczenia co do dochodów i że trzeba powiadomić o jakiejkolwiek zmianie nawet na tym formularzu jest napisane o tym. Ale za ten okres swiadczeniowy który teraz będzie tonie mam pojęcia za który rok wymagają dochodów na formularzu napewno jest napisane.

Gość gość
czy jak ja mam rozne wyokosci wynagrodzenia z tej samej unmowy to musze to zglaszac. jesli juz raz zglosilam dochod z nowej umowy?

Gość gość
Podobno każda zmianę trzeba zgłaszać ale zadzwoń do MOPS/MOPR

Gość gość
ale to nie jest zadna zmiana. tylko moje wynagrodzenie jest rozsne w kazdym miesiacu raz mam 1200-1300 a w nastepnym miesiacu xzarobie tylko 300zł.

Gość gość
Wlasnie nie wiem jak to jest czy nie mozna przekroczyc 2400 jak trzy osoby Sa czy jak to jest. Czy po odliczeniu ubezpieczenia podatkow itd. okaze sie ze 1000 zl... Sam nie wiem.

Gość gość324234
Jeżeli chodzi o to 500 plus i macie jeszczee jakieś wątpliwości to tutaj https://www.pitax.pl/wiedza/informacje-podatkowe/500-plus-na-dziecko/ znalazłam ciekawy poradnik na ten temat. Ogólnie ja się póki co nie łapię, bo mam jedno dziecko ale planujemy kolejne niedługo więc już zaczynam się trochę interesować tematem ;)

Gość gość
Witam mam mam pytanie- jesli moj maz zarabia 1947zl nettoa ja pracowalam wczesniej na pol etatu a teraz pracowalam od lutego tego roku na pelny etat zaledwie 2 miesiace bo pozniej przeszlam na chorobowe to nalezy nam sie 500+ na pierwsze dziecko?

Gość gość
Coo gryzie ano gryzie kazdy bedzie walczyl aby zyc na poziomie