Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

syn 4 l nie chce robic kupy do nocnika tylko do pieluchy

Polecane posty

Gość gość

już próbowałam wszystkiego i nie chce się dac przekonać gdy kilka razy z rzedu nie założyłam mu pieluchy na noc to nie zrobi kupy .Wstrzymuje a później jest cyrk bo zatwardzenie boli brzuszek, z corka nie było takich problemów już po drugich urodzinach pożegnałyśmy pieluszki .Doradzcie jak na niego wplynac było już przekupstwo nagrodami ,słodyczami było straszenie i co jeszcze?

Gość gość
Kup fajny wypasiony nocnik obowiązkowo młody niech wybierze

Gość gość
Wypasiony nocnik? ludzie, w doopah wam sie po przewracało? Kibel to ma być kibel, a nie trony, kaczyszki czy inne udziwnienia. Do autorki, masz cos z banią, ze nagradzasz dziecko za załatwianie potrzeb fizjologicznych? to obowiazek kazdego normalnego człowieka a nie powod do cukierasków :o

Gość gość
22:42fajnie się mówi a co byś zrobiła gdyby ci dziecko nie robiło kupy przez 5-6dni?bywało tak ze musiałam dać mu lekarstwo żeby zrobił a i tak potrafił wymiotowac z bólu.

Gość gość
Nic nie rób chce żeby mu założyć pieluszke to zakładaj nie warto stresowac dzieciaka sam dojdzie do tego ze na nocniku czy podkładce jest lepiej.Jak najmniej go naciskaj o ten nocnik ale możesz mu mówić że idziesz robić kupę do ubikacji tata tez rodzeństwo. ......

Gość gość
Kup mu książeczkę o robieniu na nocnik ale nie naciskaj skoro widzisz ze przynosi to odwrotny skutek cierpliwości i jeszcze raz cierpliwosci

Gość gość
Miałam dwoje znajomych z dziećmi z takim problemem,też po raz lata i też tylko pampersy kupa do niego. Psychiczną blokada przed zrobieniem kupy na nocnik czy kibel i wstrzymywqnie. Od lekarza dostali jakiś łagodny lek dla dziecka na przeczyszczenie. Podali. Dziecko nie dało rady na siłę wstrzymać kupy nie zakładali pampersy. Wiec dzieciak szybciutko na kibel. W obu przypadkach wystarczyło raz ze dziecko dało radę i na kibel siadł, zrobiło co ma zrobić plus brawa i nagroda i przeszło. blokada psychiczną minela

Gość gość
Z moją córką było tak samo, nocniki, książeczki, prośby i groźby. Kończyło się tak samo jak u twojego syna. Ból brzucha i brak wypróżnien przez 4 czy 5 dni. Wszystko było w głowie, jak ze smoczkiem ;). Po 4 urodzinach nie kupiłam pampersów, był płacz, błaganie wręcz, żeby jeszcze ostatni raz założyć. Co godzinę praktycznie do wc, bo myślała, że chce kupkę, aż w końcu po trzech czy czterech dniach poszło. Mam troje dzieci i z pozostałą dwójką nie miałam takiego problemu.

Gość gość
Ja powiem szczerze, że dla świętego spokoju zakładałabym mu tą pieluchę. Mój 4latek kolejny rok meczy się z zaparciami nawykowymi i szkoda po prostu dziecka. W końcu sam zrozumie, że jest już duży i nie tam powinien się załatwiać. Ewentualnie można spróbować z psychologiem.

Gość gość
Niby szkoda dzieciaka, ale jakoś trzeba go nauczyć. Czy czekać do 6 urodzin? To jest nawyk i trzeba z nim walczyć. Nie biciem! Cierpliwością i konsekwentnie. Dlaczego robi kupę w pampersa? Zadalas sobie to pytanie? Znajdź powód. Trwa to dłużej niż na wc, można się schować? Powód!

Gość gość
Mój mały tez miał taki problem siku robił do toalety od 2 urodzin kupa tragedia... gdy za bardzo naciskalam lub nie daj Boże go ktoś np.zawstydzil taki duży a do pieluchy przestawał robić w ogóle. Przestalismy w ogóle poruszać ten temat ,rodzeństwo tez miało zakaz .Zauważyłam że mały zawsze kupę robi w swoim pokoju za regał em zaczęłam stawiać tam nocnik i mały zaczął robić do niego kupkę. Niestety nadal na noc ma pieluche -pomimo zrobienia siku przed spaniem raz budzi się z pełną pieluche. Latem kilka razy spał bez niestety na 5razy 3 się zmoczyl wole zakładać pieluche niż prac dziennie pościel ,kołdrę itp.....

Gość gość
Może spróbuj wyścielić nocnik tym pampersem. Druga porada: powiedz mu, że musi sam te pieluchy sprzątać/wywalać i daj mu miskę żeby się umył z kupy (bez Twojej uwagi, zainteresowania itp.) - brzmi okrutnie, ale znam kobietę, u której ta metoda podziałała (w czasach gdy nie było jeszcze pampersów dzieciak robił kupę w majty - do czasu aż nie kazała mu samodzielnie ich prać rozwieszać itd. - nie chodzi o samą czynność prania co i tak zobił niedokładnie tylko o uwagę matki podczas przewijania).