Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsze CV

Polecane posty

Gość gość

Pisałam tu już ostatnio, ale tym razem chodzi o cv.. Mam i 18 lat (nieskończone). Próbowałam sama napisać, wspomagałam się poradami na jakiś stronach, ale wszystkie były albo dla studentów albo dla ludzi z doświadczeniem, a jak zaczęłam pisać sama to wyszło z tego.. szkoda mówić.. Nie chcę kłamać w tym CV.. Np w celach zawodowych, chciałam napisać, że dążę do zdobycia doświadczenia zawodowego, ale nie chcę całe życie pracować jako kelnerka albo na produkcji, bo to mija się całkowicie z moimi dalszymi planami zawodowymi, dlatego to byłaby praca tylko po to, żeby zarobić na wynajęcie pokoju i jakiś start, a tego raczej nie napiszę.. Co najlepiej albo chociaż co wpisać, żeby nie kłamać?

Gość gość
Jeszcze nigdy nie pracowałaś, żadnego roznoszenia ulotek itp.? Jeśli nie, to nie pisz po prostu działu doświadczenie, jesteś młodziutka i każdy to zrozumie, bez przesady 18latki nie mają jeszcze kilkuletniego doświadczenia. Napisz przede wszystkim aktualne dane kontaktowe, potem swoje wykształcenie (to, co robiłaś ostatnio u samej góry, czyli szkoła średnia najwyżej), podkreśl profil klasy w szkole średniej, może jest inetresujący i zrób dział z zainteresowaniami, to może przykuć ich uwagę. Takie info znajazłam na http://bestmaven.com/pl/dla-kandydata/porady/ : "Dodanie informacji o zainteresowaniach i pasjach. Twoje doświadczenie zawodowe jest bardzo ważne, ale w niektórych sytuacjach przeważyć mogą inne cechy." Jest też kilka poradników, jak napisać CV bez doświadczenia, na przykład tu : http://www.niepoddawajsie.pl/cv-bez-doswiadczenia-zawodowego/. Ogólnie nie musisz dawać tego działu "cele zawodowe", myślę, że to bardziej pasuje dla osób, które chcą się rozwijać w jakiejś konkretnej branży, na przykład jako przedstawiciel handlowy. Ja też nie dawałam tego na początku mojej kariery i nic się nie stało, pracę znalazłam. Opisz za to umiejętności, jak masz jakieś przydatne, na przykład język angielski, albo obsługa ms Office jak ogarniasz Worda i Excela, może jakieś inne programy znasz, choćby Photoshopa? Powodzenia :) i nie pękaj, każdy jakoś zaczyna.

Gość gość
generalnie właśnie wydaje mi się, że żeby cv mogło przyciągnąć pracodawców to musi się wyróżniać na tle innych no i tutaj już doświadczenia zdobywane w czasie studiów są najbardziej pomocne, ja w trakcie studiów przez rok pracowałam jako aupair w USA z https://www.aupair.aifs.pl/ i z reguły szczegóły tej pracy są pierwszą rzeczą o którą mnie na rozmowach pytają, z czystej ciekawości bo czasem nawet nie są to stanowiska gdzie takie doświadczenie ma znaczenie jakieś duże