Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

DORADZAMY!

Polecane posty

Gość gość

Witam...Mam takie pytanka...Planujemy z mężem drugie dziecko. Obecnie pracuję,mam umowę do lipca 2018. Czy jeżeli zajdę w ciąże i skończy mi się umowa dajmy że w maju to schodzę na macierzyńskie które będzie płacił mi Zus a co dalej? Czy należy mi się wychowawcze płatne później? proszę o odpowiedzi...i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi...

Gość Mama 2 plus 2
Dalej nic. Należy Ci się zasiłek macierzyński, potem albo do pracy albo zarejestrowac się w pośredniku.

Gość gość
A ile trwa zasiłek macierzyński? i czy jest płatny?

Gość Mama 2 plus 2
Trwa rok. Płatny 80% wynagrodzenia przez cały okres albo 100% przez pierwsze pół roku i 60% następne pół roku. Na początku decydujesz jak wolisz. Jeśli będzie to kwota mniejsza niż 1000 zł wtedy Ci wyrównuja do 1 tys.

Gość gość
A czy jeśli zdecydowała bym się iść później na wychowawcze to nic mi się nie należy nawet te 400 zł przez jakiś tam czas?

Gość Mama 2 plus 2
Przecież pisałam że się nic już nie należy. Wychowawczy należałby się gdyby umowa o pracę trwała a Tobie umowa się skończy. 400 zł dostaje się gdy dochód nie przekracza, jeśli przekracza to wychowawczy jest bezpłatny ale ty nie możesz sobie wziąć wychowawczego nawet bezpłatnego bo Ci się nie będzie należał z racji braku umowy.

Gość gość
Nie! Jak nie masz umowy to nie! Jak zarabias ewenrualnie tyle ze 80% twojej obecnej pensji to minimalna krajowa, to ewentualnie zasilek dla bezrobotnych,

Gość gość
A jeśli by mi umowę przedłużli dajmy na 3 lata... to wtedy spokojnie mogę isc na wychowacze i miec płatne tak?

Gość Mama 2 plus 2
Jeśli Ci przedłuża umowe to możesz iść na wychowawczy ale czy będzie płatny czy nie będzie zależało od tego czy mieścisz się w kryterium dochodowym. Dochód nie może przekraczać bodajże 750 zł na osobę. Jeśli macie więcej to wychowawczy będzie bezpłatny.

Gość gość
Rozumie...bardzo mi Pani pomogła... W sumie to bardzo opłaca mi sie planować drugie dziecko bo po urlopie macierzyńskim zostane z niczym a do pracy nie będę mogła wrócić bo nie będę miała z kim zostawić dziecka :( Wszystko nie tak. A czy jeżeli dwie osoby zarabiają po najniższej krajowej to wtedy będzię przekraczać ten dochód,żeby pobierać wychowawcze?

Gość Mama 2 plus 2
Jak skończy ci się macierzyński to twój dochód będzie traktowany jako utracony i nie powinien wam przekroczyć ale gwarancji nie dam bo u nas w gminie to różne kwiatki wychodzą.

Gość gość
Rozumie...No to musze to jeszcze przemyslec bo zostac z niczym to tez nie sztuka...

Gość Mama 2 plus 2
Skoro macie niski dochód to 500 plus będzie przysługiwało już na 1 dziecko.

Gość gość
Naucz się pisać tluku! ROZUMIEM..a nie rozumie..Albo może nie rozsiewaj swoich genów tępa strzalo!

Gość gość
No dokładnie tak... Czyli to jest 1000 zł. Cały dochód mój by był na miesiąc no wiadomo plus męża wypłata... za szybko bym do pracy nie wróciła bo maleństwem nie miał by mi kto zostać. Szczerze to ja już nie wiem co mam robić :( na jedno chce bardzo drugiego dziecka ale obawiam się co będzie później....

Gość gość
Pozniej bedzie 2x 500+ :] plus rodzinne jakies 200 zl, to prawie tyle co na 3/4 etatu.

Gość Mama 2 plus 2
Jeśli chodzi o zasiłki to ogólnie uważam że teraz jest bardzo dobry czas na rdzenie dzieci. Kosinkowe, roczny macierzyński, 500 plus. Nie wierzę że 500 plus będzie trwać wiecznie. Lepiej pod tym wzgleden nie będzie.

Gość gość
Przepraszam co to jest to kosinkowe i komu sie ono nalezy?

Gość gość
Przepraszam a co to jest to kosinkowe? i komu się ono należy?

Gość Mama 2 plus 2
Kosinkowe należy się wszystkim którym nie przysługuje macierzyński. Taki macierzyński dla bezrobotnych.

Gość gość
Aaaa rozumie...